Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Długotrwały i uciążliwy problem z elektryką w 1P

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Długotrwały i uciążliwy problem z elektryką w 1P

Postprzez cypreess » 30 kwietnia 2010, 22:22

Od dłuższego czasu występuje u mnie problem z (?) nadmiernym poborem prądu (przynajmniej takie są objawy). Co siędzieje:

- najczestszym objawem jest efekt odłączania mi się nawiewów w climatroniku - climatronik pracuje, ale znikaja kreski nawiewu oraz nic nie dmucha (patrz filmy na youtube)

- bardzo czesto razem z problemem silnik na jalowych obrotach skacze do 1000 rpm (pewnie dostaje sygnal ze brakuje pradu trzeba alternator wzmocnic)

- czasem znika podswietlenie climatronika

- raz mi zniklo podswietlenie radia

Zeby lepiej zobrazowac co sie dzieje podsylam dwa filmiki (moje):
http://www.youtube.com/watch?v=ZbHxuBzpMDM
http://www.youtube.com/watch?v=WdMtr5egpwk

Problem od dluzszego czasu wsytepuje (juz ponad rok). Probowano nastepujacych zabiegow na gwarancji:
1) wymiana akumulatora na nowy
2) wymiana alternatora z regulatorem na nowy
3) wymiana modułu Climatronic na nowy

Dodam, ze auto zostalo w ASO pomierzoe w kazdy mozliwy sposob - wszystkie pobory pradu w absolutnej normie (przynajmniej tak mi powiedziano).

Dodatkowego smaczku dodaje fakt - ze problem zaczal wystepowac po montazu ogrzewania postojowego Eberspaecher (takze w ASO). W drugim ASO sprawdzali sposob montazu urzadzenia i powiedzieli ze wszystko OK.

Na samym poczatku problemy energetyczne zwalalno na nadmierne wykorzystywani ogrzewaie postojowego w zimie, ktore nadwyrezalo akumulator. A poniewaz ja jezdze tylko po miescie (i rzadko w trasy) zakladalem ze rzeczywiscie moglo sie cos nie doladowywac odpowiednio.

Obecnie jest lato - urzadzenia nie uzywam, kupilem prostownik i naladowalem akumulator w 100% (wielokrotnie mierzone na mierniku w ASO), a problem nadal wystepuje.

Dodam takze ze problem objawia sie niezwykle sporadycznie, np 2-3 tyg wszystko ok, i wystepuje. Potem znow nic, i znow zaczyna swirowac. Normalnie jest tak ze jak parkuje auto z wystepujacym problemem - ide np. na zakupy - wracam i dziala normalnie.

Nigdy nie mialem takze ZADNYCH problemow z odpaleniem auta. Nawet jak stan akumulatora byl bardzo niski po uzywaniu dogrzewnia w zimie.

Czy ktos madry moglby wskazac jakas poszlake ktora starac sie podazac aby ugryzc temat? Ja to widze takie wnioski:
- jakas jednostka sterujaca daje sygnal ze jest za malo pradu do innych komponentow systemu - na VASie wyszedl wlasnie jakis blad radia "zbyt niskie napiecie" ktore powoduje odlaczanie nawieow
- czy ta jednostka swiruje (jest zepsuta?) czy moze wskazuje dobrze a istnieja jakies przebicia/zwarcia?
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: [ALL] Długotrwały i uciążliwy problem z elektryką w 1P

Postprzez zwirek75 » 1 maja 2010, 07:50

Jak masz podpięte to ogrzewanie ? Do obwodu klimatronika ?
Na mój gust to jest przeciążenie/problem z przewodami zasilającym.

Nie masz wymienionego gdzieś bezpiecznika na mocniejszy (nie wspomnę o zadrutowaniu :) ) ?
Nie grzeją się/palą przewody ?
Tomek
zwirek75
Sport
Sport

Auto: VW Golf 7R
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez cypreess » 2 maja 2010, 07:50

zwirek75 napisał(a):Jak masz podpięte to ogrzewanie ? Do obwodu klimatronika ?

Nie wiem, nie znam się - moge wkleic PDF do instrukcji montazowej Eberspeachera.
Urzadzenie dziala w ten sposob, ze ma centralke sterowaną pilotem oraz przycisk na konsoli ktorym moge go wlaczyc. Piecyk oraz pompe wody elektryczna ktora wymusze obieg wody przy grzaniu bloku silnika. Aktywuje takze nawiewy climatronika jak pracuje a samochod jest wylaczony.

zwirek75 napisał(a):Na mój gust to jest przeciążenie/problem z przewodami zasilającym.

Jesli bylby to problem z przewodami, czy bylo by mozliwe aby takie efekty wystepowaly bardzo sporadycznie? Odkad mi sie to pojawilo kilak dni temu, jezdze i nic sie teraz nie dzieje.

zwirek75 napisał(a):Nie masz wymienionego gdzieś bezpiecznika na mocniejszy (nie wspomnę o zadrutowaniu ) ?

Bede musial sprawdzic to sam. Wiem napewno ze wyprowadzono mi niezalezne i dodatkowe bezpieczniki do Eberspeachera. Są dwa 5 oraz 20 chyba. Jako ciekawostke podem, po ostatniej wizycie w ASO cos tam mierzyli, mialem spalony bezpiecznik od eberseapchera "5". Ten bezpiecznik spowodowal ze nie dzialal piecyk, ale dzialala kontrolka (moglem sprobowac zalaczyc urzadzenie ale piecyk sie nie wlaczal i deaktywowal kontrolke). Takie przepalenie nastapilo jednorazowo - do tej pory sie nie powtorzylo, a problem znikania nawiewu mam juz jak pisalem od dawna - wczesniej nigdy nie mialem przepalonego bezpiecznika (chyba ze mi ASO cos wymienialo i nie mowilo).
cypreess
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez zwirek75 » 4 maja 2010, 14:46

cypreess napisał(a):Jesli bylby to problem z przewodami, czy bylo by mozliwe aby takie efekty wystepowaly bardzo sporadycznie? Odkad mi sie to pojawilo kilak dni temu, jezdze i nic sie teraz nie dzieje.

Mogłoby, w szczególności przy lekkim rozładowaniu akumulatora (a nie całkowitym).

cypreess napisał(a):ale dzialala kontrolka (moglem sprobowac zalaczyc urzadzenie ale piecyk sie nie wlaczal i deaktywowal kontrolke)

A gdzie jest wpięty kontroler +kontrolka (w sensie z czego jest zasilana) ? Raczej nie pod bezpieczniki 20 A ... Jeżeli nie pod ten 5A no to dziwnie to jest podłączone ... :)
Podeslij mailem na priv schemat :)
Tomek
zwirek75
Sport
Sport

Auto: VW Golf 7R
Silnik: CJXA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne