Leona mam jeszcze na gwarancji,
tak więc ASO Dynamica w Jaworniku jutro będzie go diagnozować.
Mam dwie opcje:
1. diagnostyka, jezeli sie potwierdzi ze cos jest nie tak
(a juz raz bylem, zawracał głowe i nic sie nie dzialo na jezdzie probnej)
2. Wymiana oleju około 800zł

tylko olej zmieniała Iberia M. Poland przy 60k km
martwi mnie tylko jedno jak wymiana oleju nic nie pomoze co dalej... gwarancji mam jeszcze 29 dni... a za 23 dni wyjazd na poludnie.
tak sie jeszcze zastanawiam, jechalem dzisiaj na wlaczonej klimatyzacji, objawy wyrazniej oslably... czyzby serwis po zmianie oleju przy 60kkm zrobil adaptacje z klimatyzacja ? bardziej obciazony silnik, lekko wieksze obroty - moze to miec wplyw ?
pzdr
P
[ Dodano: 2 Czerwiec 2011, 12:43 ]Witam
jestem po wizycie w Dynamica w Jaworniku,
kultularnie i szybko
wykonano:
jazda testowa przed wjazdem na serwis z mechanikiem (sporadycznie lekko szarpnal, nie tak jak potrafi

)
- sprawdzenie poziomu oleju w DSG, jest OK
- sprawdzenie wersji firmware DSG, najnowszy był
- wprowadzenie nastaw fabrycznych
- przegląd 75k km
- wymiana fitra paliwa
jazda testowa po w/w czynnosciach, jest lepiej moze jestem przewrazliwiony ale nadal ruszenie trzeba delikatnie wyczuc zeby nie szarpnac,
Serwis zaproponowal tez wymiane programu w silniku (chip) na bardziej dopasowany do skrzyni DSG, silnik 1.9TDI z filtrem DPF 105KM jest podobno delikatnie za slaby w niskim zakresie obrotow.... ? Podciagniecie do 135KM i spasowanie na niskich obrotach powinno go wyrownac tak jak w 2.0
Moze faktycznie problem dotyczy silnika, bo przy obrotach 1200 - 1500 pojawiaja sie objawy szarpniecia, czy nierownej pracy silnika = falowania obrotow co z
auwazam sporadycznie podczas powolnego toczenia sie... a zazwyczaj zwalalem na nasze Polskie drogi pelne kolein i dziur...
Tylko mam wątpliwości czy zmiana programu (nawet w ASO) nie wpłynie ujemnie na turbine, filtr DPF i bardziej obciażoną skrzynię DSG... moze to byc powod odmowy uznania ew. gwarancji. Autko kupione na lata a nie ściganie sie co światła...
narazie Leoś jest pod obserwacją...
pzdr
P
PS: dziekuje za kontakt do ASO Maran w Wawie od Kolegi z forum...