Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

ODGŁOSY Z NAWIEWU

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

ODGŁOSY Z NAWIEWU

Postprzez bubek20 » 1 maja 2013, 20:51

WITAM PANOWIE PISZE DO WAS BO MAM KOLEJNY PROBLEM WYMAGAJĄCY KONSULTACJI.
W MOIM LEONIE Z NAWIEWU DOCHODZĄ ODGŁOSY PRZYPOMINAJĄCE TARCIE METALU Z METALEM PODCZAS JAZDY ....
LEON POSIADA CLIMATRONIC, W SYTUACJI GDY WYŁĄCZĘ KLIMĘ ODGŁOS USTAJE ORAZ KIEDY USTAWIE TEMPERATURĘ NA 16-17 STOPNI.
ODGŁOS JEST BARDZO DENERWUJĄCY ..... MYŚLAŁEM ŻE MOŻE BRAKUJE GAZU ALE TO MYLNY TROP... WSZYSTKO OK.
OBAWIAM SIĘ ŻE KOMPRESOR MA KONIEC ...:/ POMPA KLIMY JEST SKONSTRUOWANA TAK ŻE CHODZI CAŁY CZAS.
CZEKAM NA POMOC ... POZDRAWIAM.

colin23: nie używamy CAPS LOCK !!
bubek20
Stella
Stella

Auto: Leon 1P1 2.0 FSI
Silnik: CJSA 1.8

Reklama

Re: ODGŁOSY Z NAWIEWU

Postprzez m4niac » 2 maja 2013, 12:56

Kompresor o ile sie nie myle to bys słyszał pod maską .Może łożysko od wiatraka nawiewu sie skonczylo. U mnie jest inny odgłos jakbym miał gdzies w nawiewie uwięzionego gołebia i co jakis czas trzepocze skrzydłami . Odgłos typu pyr pyr pyr pyr pyr przerwa z 15 sekund i znowu i tak w kólko. Wyłączyłem cały nawiew na off i to samo.
m4niac
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Postprzez bubek20 » 2 maja 2013, 16:26

Witam
Moim skromnym zdaniem jest coś ze sprężarką klimy ... nie dochodzą do mnie dziwne dźwięki gdy wyłączę climatronic lub gdy ustawie temp na 16-17 stopni oraz gdy jadę dość szybko ... jak otwieram maskę to odgłosy dochodzą od strony alternatora i właśnie pompy klimatyzacji .... swoją drogą może to być alternator lub napinacz na pasku wieloklinowym ??? ja nadal szukam :) pozdrawiam
bubek20
Stella
Stella

Auto: Leon 1P1 2.0 FSI
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez lokos » 2 maja 2013, 17:26

m4niac napisał(a):Kompresor o ile sie nie myle to bys słyszał pod maską .Może łożysko od wiatraka nawiewu sie skonczylo. U mnie jest inny odgłos jakbym miał gdzies w nawiewie uwięzionego gołebia i co jakis czas trzepocze skrzydłami . Odgłos typu pyr pyr pyr pyr pyr przerwa z 15 sekund i znowu i tak w kólko. Wyłączyłem cały nawiew na off i to samo.

To jest norma przy klimatronicu, tam są klapy które same się regulują , a związku z tym ze nasze Leony są z tandetnego plastiku to wszystko słychać. W służbowym Mondeo słychać te klapy dopiero jak zgasze silnik. Ale też słychać.
lokos
Signo
Signo

Auto: LEON 2.0 tfsi

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne