Witajcie!
W LEONIE II mam taki problem właśnie.
Została wymieniona i nabita sprężarka klimatyzacji. Jest szczelna. Przewody robią się lodowate pod maską.
Jednak jeśli włączę climatronic na LO to z nawiewu przez kilka sekund wieje bardzo zimne powietrze, potem faluje i zaczyna spadać aż do momentu całkowitego zaniknięcia podmuchu. Dmuchawa chodzi cały czas, tylko jest tak, jakby ten przelot zimnego powietrza został zamykany.
Z ciepłym nawiewem nie ma żadnego problemu. Przy przełączeniu na ECON też wieje normalnie (jednak trochę faluje), ale nie czuć dopływu zimnego z klimy cały czas, tylko przez to kilka pierwszych 10 sekund.
Komputer nie pokazuje żadnych błędów.
Co może mieć winę?
Pozdrawiam Forumowiczów!
-- 24 maja 2012, 17:00 --
Jak się okazało nie działa prawidłowo silniczek klapy sterującej nawiew. Climatronik wysyła mu cały czas sygnał, że ma się zamykać, żadna konfiguracja nie wysyła sygnału, żeby otworzył klapę. Sam wirniczek-silniczek działa w obie strony po podłączeniu do akumulatora.Nie ma oporów przy otwieraniu klapy.
Podłączyłem stary klimatronik, na którym pokazywał się błąd. Jednak on w ogóle nie załącz klimatyzacji, ale otwiera tą klapę i zamyka.
Czy ta sytuacja może być związana z modułem komfortu?
Pozdrawiam!