Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1p i check engine + falujące obroty

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1p i check engine + falujące obroty

Postprzez ironvd » 4 lipca 2014, 20:20

Witam
Podczas jazdy na 2 biegu zauważyłem że że silnik w moim Leonie 1p z 2006 roku (1.6 benzyna bez gazu, przebieg 150 tys km) zaczyna nie równo pracować (chwilowe skoki obrotów). Gwałtowne dodanie gazu lub ponowne odpalenie samochodu pomagało i silnik zaczynał pracować równo. Po przejechaniu kilku km zaświeciła się mi kontrolka Check Engine. Dodatkowo falowanie obrotów zaczęło się również na innych biegach, samochód tak jak by tracił moc. W instrukcji obsługi samochodu wyczytałem że może być problem z sondą lub z nieszczęsnym katalizatorem (czytałem że to kosztowna naprawa). Co o tym myślicie, Miał ktoś taki problem?

Po powrocie od mechanika...

Właśnie wróciłem od mechanika. Została wymieniona sonda na jakąś używaną, podobno komputer ją dobrze wykrywa i nic nie krzyczy (KOSZT + robocizna 150 zł). U mechanika kontrolka check engine się nie świeciła. Niestety po przejechaniu kilku kilometrów znowu się świeci. Poprawy nie widać.

Chyba wrócę z powrotem do mechanika i każę mu zamontować poprzednią sondę. Bo wymiana nic nie dała. Dodatkowo prosiłem o opinie znajomych mechaników i mówią że raczej to nie jest wina katalizatora.
Nie chcę zostać ponownie naciągnięty tak jak w przypadku sondy :/

Proszę o jakieś propozycję rozwiązania problemu
ironvd
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne