Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Szorowanie przy skręcie kół

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Szorowanie przy skręcie kół

Postprzez mik » 12 września 2015, 07:49

Panowie podczepiam się pod wątek.

Na początek mój Leon to 1.9 BLS z DSG.

Jakiś czas temu pojawił się u mnie problem poruszany tutaj - przy skręcie w lewo przy minimalnych prędkościach coś zaczęło chrobotać. Czasem też ten sam efekt występował przy skręcie w prawo. Ale, że zdarzało się to rzadko tak sobie jeździłem. Aż do wczoraj kiedy pojawiła się nowa atrakcja. Na zimnym silniku, kiedy auto się ledwo toczy po leciutkim dodaniu gazu i puszczeniu słychać metaliczne uderzenie. Jest tak przez parę pierwszych kilometrów, jak już trochę się rozgrzeje albo wejdzie na sensowne obroty wszystko wraca do normy - nie trzeszczy. Dodatkowo wydaje mi się, że w zimniejsze dni od jakiegoś czasu zanim auto się podgrzeje mocno trzepie budą przy staniu na światłach.

Pytanko jest takie czy poszukiwania od poduszki skrzyni czy może coś innego będzie łatwiejsze do zdiagnozowania?
Druga sprawa to czy możecie zasugerować jakiegoś fachowca od tego typu spraw we Wrocławiu?
mik
Stella +
Stella +

Auto: Niebieski diesel

Reklama

Postprzez Haszeer » 20 listopada 2015, 12:45

mik napisał(a):Panowie podczepiam się pod wątek.

Na początek mój Leon to 1.9 BLS z DSG.

Jakiś czas temu pojawił się u mnie problem poruszany tutaj - przy skręcie w lewo przy minimalnych prędkościach coś zaczęło chrobotać. Czasem też ten sam efekt występował przy skręcie w prawo. Ale, że zdarzało się to rzadko tak sobie jeździłem. Aż do wczoraj kiedy pojawiła się nowa atrakcja. Na zimnym silniku, kiedy auto się ledwo toczy po leciutkim dodaniu gazu i puszczeniu słychać metaliczne uderzenie. Jest tak przez parę pierwszych kilometrów, jak już trochę się rozgrzeje albo wejdzie na sensowne obroty wszystko wraca do normy - nie trzeszczy. Dodatkowo wydaje mi się, że w zimniejsze dni od jakiegoś czasu zanim auto się podgrzeje mocno trzepie budą przy staniu na światłach.

Pytanko jest takie czy poszukiwania od poduszki skrzyni czy może coś innego będzie łatwiejsze do zdiagnozowania?
Druga sprawa to czy możecie zasugerować jakiegoś fachowca od tego typu spraw we Wrocławiu?

jedz do mechanika i niech wezmie na podnosnik. wszystko ci powie, ale prawdopodobnie poduszki masz wyjechane. tez przy skrecie w lewo mi strzelalo to do wymiany byla prawa poduszka. a co do szarpania silnikiem na swiatlach to moze byc centralna poducha. mi szarpalo przy odpalaniu tylko a byla wyjechana do 0... zaplacilem 300zl mechanikowi, zrobil i cichutko! 8)
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez raaddeek » 17 lutego 2016, 11:11

U mnie też wystąpił problem jakiegoś dziwnego szurania (obcierania) za równo w kole prawym jak i lewym. Szczególnie słychać to jadąc z mała prędkością po rondzie. Z kumplem wymyśliliśmy, że spryskamy plakiem gumowe osłony przegubów. POMOGŁO :) chociaż po krótkim czasie temat wraca i wydaje mi się, że te gumy po prostu już straciły ze starości swoją elastyczność i przy najbliższej okazji pójdą do wymiany.
raaddeek
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR
Silnik: BWA 2.0

Poprzednia strona

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne