Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Awaria serwa, syk powietrza przy pedale

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Awaria serwa, syk powietrza przy pedale

Postprzez domin3d » 29 sierpnia 2015, 20:11

Witam...

Objaw to syk powietrza przy pedale hamulca, zanika przy naciśnięciu pedału. Wiem że serwo jest do wymiany, ale dziwi mnie to że auto ma dopiero 90 tyś- mam je od nowości więc przebieg prawdziwy i tu takie coś. Dodam że zaczęło syczeć po wymianie tarcz i klocków na przodzie. Zastanawia mnie czym to może być spowodowane, że akurat w przeciągu tych 2 godzin wymiany, serwo powiedziało :bije: Bye ???? Jestem 100% pewien że wcześniej tego nie było słychać.... Ma ktoś teorię czym spowodowana jest ta awaria ????
Pozdrawiam
Toledo 1M 1.4 16V... 75PS
Leon 1P 1.8 TSI... 160PS
Honda Accord CL7 2.0 155PS
domin3d
Stella +
Stella +

Auto: Red Rubin 1P
Silnik: BZB 1.8

Reklama

Re: Awaria serwa, syk powietrza przy pedale

Postprzez ggregorii » 30 sierpnia 2015, 14:17

Może jakiś przewód się tylko rozszczelnił, a hamulce masz ?
ggregorii
Sport
Sport

Region: lubelskie
Auto: Leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez domin3d » 3 września 2015, 18:32

Hamulce są....dużo lepsze niż wcześniej przed wymianą. Pedał ma normalny skok, nie sztywnieje, nie wpada do końca przy dłuższym przytrzymaniu. Syk słychać tylko w kabinie, pod maską cisza. Za to przy załączaniu się turbo z niższych obrotów, słychać wyraźny syk zasysanego powietrza....nie ciągły tylko przez chwilkę, tak jakby zassało powietrze, membramka się dossała i uszczelniła dziurkę przez którą powietrze uchodzi\zasysa.

-- 3 wrz 2015, o 19:32 --

Napisze tylko co ustaliłem odnośnie awarii. Znajomy mojego kolegi pracujący w ASO VW, na pytanie o powyższe powiedzial tak. " Teraz wszystko robią na plastikach, po prostu za mocno wcisnąłeś pedał i puściło. Ja osobiście bym z tym jeździł, ale klientowi ASO kazał bym wymieniać serwo..... " Kazal mi jeździć, deklarując że nic złego się nie stanie. Wymiana oczywiście będzie konieczna, ale dopiero kiedy zacznie naprawdę głosno syczeć, a obroty zaczną falować. Póki co zrobilem +/- 500 km i nie widzę żadnych negatywnych zachowan ze strony hebli.
Leon 1P 1.8 TSI... 160PS
domin3d
Stella +
Stella +

Postprzez dreadlook » 6 września 2015, 08:20

Jest jakaś instrukcja wymiany serwa w 1M? :wink:
dreadlook
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez szymon89 » 19 lutego 2016, 22:42

Witam czy ktoś wymieniał samodzielnie serwo w swoim leonie 1m ? Jestem w trakcie i zatrzymało mnie ściągnięcie serwa z pedału hamulca nie wiem czy jest to wyciskanie czy jest jakaś zawieszka?
szymon89
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez domin3d » 20 lutego 2016, 21:05

Dokończę opis mojego przypadku. Po ok 4 tyś km przejechanych z syczącym serwem musiałem je wymienić. Pod koniec pedał robił sie raz twardy, a za chwile miękki. Dozowanie hebli było niekomfortowe bo nigdy nie było wiadomo jaki opor stawi pedał. Zaznaczę że nigdy nie było sytuacji że hamulca nie było. Koszt całej operacji po zniżkach w IC to 700 zł. Założony oryginał ATE. Dało rade wymienić serwo bez odkręcania pompy, więc nie trzeba było nic odpowietrzać.
Leon 1P 1.8 TSI... 160PS
domin3d
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne