Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Brzęczenie, terkotanie pod kokpitem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Brzęczenie, terkotanie pod kokpitem

Postprzez slawek1918 » 29 maja 2015, 15:17

Witam

Piszę ten post, bo może ktoś z was da mi pomysł jak się pozbyć mojego problemu, który strasznie mocno mnie irytuje od momentu zakupu mojej Cupry ;/

Sprawa wygląda tak, że po przekroczeniu prędkości mniej więcej 110-130km/h pod kokpitem (bardziej od strony pasażera coś zaczyna terkotać,brzęczeć, taki jakiś może metaliczny dźwięk) i im większa prędkość tym częstotliwość tego terkotania(brzęczenia) nasila się, jest to bardzo głośne.

Poniżej tych prędkości nic nie brzęczy, stuka, terkocze, wszystko jest w porządku, zero denerwujących odgłosów. i też dziwne jest to, że ten dźwięk raz się pojawia już przy 120km/h a czasami dopiero koło 140km/h...

Raz nawet wyjąłem schowek i pasażer, który jechał ze mną zaglądał tam do tej dziury, ale nic nie mógł znaleźć co by wydawało ten dźwięk ;/

Może miał z was ktoś podobnie, albo ma jakiś pomysł, co to może być.Ja to na początku obstawiałem, że wiatr może jakoś się gdzieś dostaje, ale pod maską w okolicach podszybia nie ma żadnych jakiś dziur, żeby tam powietrze się gdzieś dostawało. Dodam jeszcze, że auto miało wymienianą przednią szybę.

Bardzo proszę o jakieś propozycję z czego ten dźwięk się wydobywa :D
slawek1918
Stella +
Stella +

Auto: StreetCopa
Silnik: BWJ 2.0

Reklama

Re: Brzęczenie, terkotanie pod kokpitem

Postprzez Jagiel » 2 czerwca 2015, 15:48

Ja długo szukałem metalicznego brzęczenia u siebie, tylko ono występowało raczej na niskich obrotach. Podejrzewałem wentylator od strony pasażera albo wydech, a problemem okazał się obluzowany przewód paliwowy za nadkolem...
185KM/270Nm -> 330KM/400Nm by Obrazek
Jagiel
Signo
Signo

Region: łódzkie
Auto: Leon 1P
Silnik: BWA 2.0

Postprzez slawek1918 » 2 czerwca 2015, 21:15

U mnie to terkotanie występuje bez względu jakie obroty silnika i jaki bieg mam. Na luz jak wrzuce przy tej prędkości to dalej to samo, a ten dźwięk to tak dokładniej występuje jak by ze środka auta w pobliżu tej malutkiej szybki co jest między szybą przednią a prawą przednią szybą ;/
slawek1918
Stella +
Stella +

Postprzez Haszeer » 18 lipca 2015, 15:30

mi czasem ten plastik co jest od spodu pod daszkiem na zegary zaczyna delikatnie terkotac jezeli auto dostanie obroty:P ale jezeli go wtedy zlape to sie ustawia jakos po swojemu i jest cisza
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez slawek1918 » 4 kwietnia 2016, 22:15

Hej

Odświeżę temat, bo wydaje mi się, że chyba znalazłem rozwiązanie problemu, ale wolałbym się upewnić.
Otóż ostatnimi czasy, przestało mi już brzęczeć w aucie od strony pasażera, ale pojawiło się takie wkurzające stukania na nierównościach. Początkowo myślałem, że to coś pod kokpitem, ale w końcu ustaliłem z pomocą kolegi, że to szyba przednia tak stukała i jak się ją docisnęło z zewnątrz z góry to przestawała, więc popsikałem na krawędziach WD-40 w środku i na zewnątrz szyby i przestało.

Ledwo zlikwidowałem ten problem to na nowo powrócił problem terkotania powyżej prędkości około 120km/h. Tyle, że teraz pojawia się ono zarówno od strony pasażera jak i kierowcy. Moje przepuszczenia się takie, że to szyba przednia wydaje ten dźwięk i czy to jest na prawdę możliwe? Bo ogólnie to szyba była wymieniana (rzekomo kamyczek uszkodził). Ktoś spotkał się z takim problemem, żeby szyba przednia była źle zamocowana i wydawała brzęczący dźwięk pod wpływem dużego pędu powietrza na autostradzie? Czy po prostu snuję jakieś bzdurne teorie? :D
slawek1918
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne