Od paru dni walczę z dziwnym problemem.
Samochód normalnie jeździł, zero błędów. Któregoś dnia po 2 dniowym staniu leona na powietrzu pod chmurką zaczął się problem.
Pierwsze co zauważyłem to mrugająca na żółto kontrolka od wspomagania kierownicy ( wspomaganie działało ok ).
Po przejechaniu paru km. wyskoczyło ciśnienie opon ( opony ok, więc przytrzymanie żeby zakodował nowe ciśnienie - nic nie pomogło ). Kolejne parę km. - błąd ESP.
Podpiąłem pod kompa, wyskoczył błąd czujnika G85. Niestety adaptacja nie mogła być przeprowadzona bo nie wykrywał czujnika. Została wymieniona taśma na identyczną - nic nie dało ( aktualnie wróciłem do poprzedniej ). Kolejna usterka jaka wyskoczyła to działanie wspomagania na 50% ( podejrzewam że przez brak adaptacji G85 ). Następnie po wielu działaniach w VCDS'em odpuściłem temat na następny dzień.
Kolejny dzień - kolejne usterki. Podczas jazdy dyskoteka na szafie przy przyśpieszaniu - kontrolka która świeci na żółto od wspomagania na przemian zaczęła mrugać na czerwono, do tego ABS, ESP, AirBag ( mruga ), ciśnienie oleju + brak aktualnego spalania, temp. wody i obrotomierza
Podczas wszystkich tych usterek występuję masa błędów. Próbowałem zrobić logi ale niestety nie mogę przeprowadzić bo jak zaczyna się " dyskoteka " na szafie to gubi połączenie z VCDS'em. :/
Błędy które wyskakują cały czas : 01314 - Engine Control Module ( prawie w każdym sterowniku ), 02546 ( 44-Steering Assist ), 01309, 1299, 00778 - Steering Angle Sensor, 01309 - Power Steering Control Module ( 03-ABS Brakes ).
Wszystkie wtyczki przy alternatorze sprawdzone i wyczyszczone, bezpieczniki - ok, masa - ok, akumulator ma 3 miesiące - ładowanie jest ok. bo po odpaleniu 14,7 V na aku, sterownik komputera który znajduje się pod podszybiem - ok. Wtyczki czyste, śladów wody zero tylko kurz więc nie zalany wodą. Wiązka pod akumulatorem i filtrem powietrza ok + wszystkie kable gdzie widoczne są pod maską sprawdzone.
Aktualnie usterka wygląda tak, że po odpaleniu świeci się kontrolka ciśnienia opon + esp oraz żółty kolor wspomagania kierownicy. Obrotomierz oraz wszystko co związane licznikiem też działa. Po delikatnym muśnięciu gazu kontrolka która świeciu na żółto zapala się na czerwono. Po dodaniu więcej gazu ( powyżej 2 tyś obrotów ) zaczyna mrugać wszystko co tylko jest na liczniku ( chodzi o kontrolki ) oraz gubi sygnał obrotomierza ( skacze z 0 rmp na takie jakie w danym momencie ma ).
Z silnikiem jest wszystko OK, pracuje idealnie i nie odczuwa tych błędów.
Jakieś pomysły ?
Tu podrzucam filmik jak to wygląda - akurat w tym monecie obrotek już nie wskazywał ale jak bym podpiął vcds i skasował wszystkie błędy to znów by pokazywał. Dyskoteka dalej by była a po jakimś czasie znów by padł obrotek. Na licznikach wcześniej wspomniany błąd 01314 - Engine Control Module : https://www.youtube.com/watch?v=RW8bDfa56x8