Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

stuki w kolo i szarpanie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

stuki w kolo i szarpanie

Postprzez Sander » 9 grudnia 2016, 14:22

Witam,

Otóż mam taki problem w moim Leonie BKD z 2006r., że po wymianie kół na zimowe na alusach 195/65/15, po wyjechaniu po paru kilometrach od wulkanizatora coś jakby stuknęło o nadkole w prawym kole (nie wiem czy to był tylko kamyk czy coś innego) i zapaliła się kontrolka ciśnienia w oponach i pali się do dziś. Wcześniej miałem założone zimówki na również niefabrycznych alusach i kontrolka ciśnienia się nie świeciła, ale 205/55, tylko opony był już strasznie wyząbkowane, dlatego kupiłem okazyjnie od Niemca te 15" z oponą Continental i założyłem je. Nowe koła wg wulkanizatora były wyważone i powiedział, że są ok. Potem właśnie na drugi dzień, jak wyjechałem z garażu, to przy wyższej prędkości zaczęły się delikatne stuki w przednim prawym kole, jak wcisnę sprzęgło i auto leci na luzie to też puka oraz jak jadę na biegach od 4-ego w górę, to jak puszczę gaz, żeby auto samo jechało, to zaczyna być odczuwalne szarpanie. Dodam, że zawieszenie było niedawno sprawdzane na szarpakach i jest w porządku.

W czym może być problem?

Pozdrawiam
Sander
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: stuki w kolo i szarpanie

Postprzez Kaspoll1988 » 23 grudnia 2016, 11:15

Sprawdź dziury w felgach. Objawy tłucze sie jak niedokręcone koło albo brak pierścienia centrującego. Kontrolkę Ciśnienia kasujesz guzikiem obok ESP długo trzymając.
Kaspoll1988
Stella +
Stella +

Auto: Seat Loen 1P FR
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne