Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stacyjka nie widzi kluczyka?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stacyjka nie widzi kluczyka?

Postprzez Wasylek » 19 stycznia 2017, 22:10

Witam, pierwszy mój temat na forum, mam nadzieję, że dobry dział i temat się nie powtarza, nic nie znalazłem na ten temat.

Jestem po naprawie stacyjki w Altei. Problemem było uszkodzenie blokady kierownicy w stacyjce, niby typowe - oddałem do gościa, który to ogarnia, szybko zrobił, wszystko ok. Problem natomiast jest taki, jakby stacyjka nie widziała kluczyka, tzn. wcześniej po wyjęciu kluczyka otwierał się centralny, zapalało światło w środku oraz wyłączało radio. Po złożeniu wszystkiego do kupy sytuacja wygląda tak, że radio się wyłącza po wyłączeniu samochodu, a po wyjęciu kluczyka nie dzieje się nic. Dodatkowe objawy są takie, że czasami (nie zawsze) przy zwolnieniu, np. dojazd do skrzyżowania, centralny potrafi się otworzyć, po przyspieszeniu zamyka się z powrotem, jest to objaw losowy. Dodam też, że aku był odpięty tydzień.

I teraz pytanie: czy to kwestia jakiegoś rozprogramowania sterownika, czy w stacyjce jest element który odpowiada za "widzenie"kluczyka? Jak się zacięła stacyjka potraktowałem ją obficie WD40. Została mi też niepodpięta mała kostka stacyjki 2-pinowa, ale na 99% wcześniej też była niepodłączona.
Wasylek
Stella
Stella

Auto: Altea Freetrack
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: Stacyjka nie widzi kluczyka?

Postprzez Axee » 20 stycznia 2017, 00:18

Wasylek, zle naprawione ... oddaj na reklamacje. Co dokladnie wymienil gosc? Na nowe czy na uzywane? Podpowiem zeby bylo latwiej, zasadniczo tam sa 3 elementy: 1. obudowa stacyjki z blokada, 2. wkladka stacyjki z cewka immo, 3. kostka el. stacyjki. Kodowanie nie ma tu nic wspolnego, odlaczenie akumulatora rowniez, to kwestia mechaniczna. Ten FreeTrack ma skrzynie manualna czy automat?
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR

Postprzez Wasylek » 20 stycznia 2017, 00:21

Skrzynia manual. Gość mówi, że w tych stacyjkach jest jakiś błąd konstrukcyjny związany z blokadą kierownicy, coś VW przekombinował. Usunął ten element i mówi, że problem zlikwidowany dożywotnio. Wydaje mi się, że blokada kierownicy nie powinna mieć związku z opisanym przeze mnie problemem.
Jest jeszcze jedna opcja: jak się zajrzy do miejsca gdzie się wkłada kluczyk (bębenek?) jest taka blaszka ruchoma, która po wyciągnięciu kluczyka powinna się cofnąć - tak jak w zamkach zewnętrznych, żeby syf nie naleciał. U mnie jest cały czas w jednej pozycji, może ona w jakiś sposób odpowiada za wykrycie obecności kluczyka? Nie wiem czy przed naprawą się cofała.
Przejadę się jutro do gościa, powiem jak sytuacja wygląda. Nie uśmiecha mi się znowu wszystkiego rozbierać, ale co zrobić...
Wasylek
Stella
Stella

Postprzez Axee » 20 stycznia 2017, 00:54

Wasylek napisał(a):Jest jeszcze jedna opcja: jak się zajrzy do miejsca gdzie się wkłada kluczyk (bębenek?) jest taka blaszka ruchoma, która po wyciągnięciu kluczyka powinna się cofnąć - tak jak w zamkach zewnętrznych, żeby syf nie naleciał. U mnie jest cały czas w jednej pozycji, może ona w jakiś sposób odpowiada za wykrycie obecności kluczyka? Nie wiem czy przed naprawą się cofała.

Przed wymiana sie cofala, jesli oswietlenie dzialalo prawidlowo :D ... to nie jest blaszka tylko element plastikowy, a nawet 2 elementy i sprezynka... i nie sluzy do tego, zeby syf nie wpadal. Tok myslenia masz dobry.

Jednym slowem trafiles na rzesbiarza, a nie mechanika precyzyjnego ...

Prawidlowa naprawa powinna wygladac mniej wiecej tak: wymiana obudowy stacyjki z blokada po odkreceniu zwywalnych srub (najlepiej na nowa, ktora ma w sobie rowniez nowa kostke elektryczna, ale sprawna uzywana tez nie jest zla) i wyciagnieciu wkladki stacyjki, jesli we wkladce stacyjki elementy plastikowe sa starte nalezy je wymienic lub cala wkladke ustawiajac wczesniej zapadki pod stary klucz (tu trzeba umiec sciagnac cewke z wkladki), przykrecic obudowe do kolumny nowymi srubami zrywalnymi i je zerwac, zalozyc wkladke i finito ...

P.S. przy manualu jedna wtyczka 2 pinowa moze wisiec.
P.S. 2. jest bardzo prawdopodobne ze rzesbiarz za duzo elementow wydlubal z obudowy stacyjki ...
P.S. 3. o bladzie konstrukcyjnym nie slyszalem, ale zdarza sie ze conieco sie wyciera i blokada sie blokuje, w szczegolnosci na taka przypadlosc cierpia taxowki.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR

Postprzez Wasylek » 24 stycznia 2017, 17:46

Ok, rozumiem, ale nie należę do osób, które na siłę teraz będą się wykłócał z rzeźbiarzem :) miał tych stacyjek kilka leżeć i mówił, że często mu się trafiają. Ja też jej delikatnie nie potraktowałem, bo musiałem do domu wrócić i dopiero po sążnym walnięciu młotkiem w obudowę kluczyk się przekręcił. Drogą eliminacji kostka zapłonu nie ma z tym związku, bo ona widzi tylko obrót kluczyka, blokada kiery jest elementem czysto mechanicznym, więc raczej wkładka, chociaż nie wiem jak ona jest skonstruowana. Ewentualnie brak styku na pinach po składaniu lub sterownik spod kierownicy (rozwiercałem śruby, wszystko starałem się zasłonić, ale może opiłki :/).
To krótkie pytanie: czy ta plastikowa blaszka odpowiada za "widzenie" kluczyka? Jest jakiś sposób żeby ją zweryfikować? (chyba mostka nie zrobię :D) może zagnę drucik, włożę do stacyjki, ręcznie cofnę ten plastik i zobaczę czy będzie efekt. Jak nie będzie efektu to wyciągnę wkładkę i obejrzę z bliska.

-- 21 stycznia 2017, 15:59 --

Stacyjka zrobiła się chimeryczna. Wczoraj wieczorem po zgaszeniu otworzył się centralny, wyłączyło radio i zapaliło światełko - wcześniej działo się to samo, ale po wyjęciu kluczyka. Oczywiście stało się to jednorazowo. Postanowiłem przestawić radyjko, żeby nie wyłączało się po zdjęciu zapłonu (standardowe radio, opcji bodaj IGN na OFF). Dziś wsiadam i... radio się włączyło zanim jeszcze włożyłem kluczyk... samoczynnie :roll: Ręki opadają... W pn jadę pogadać z magikiem od stacyjek.

-- 24 stycznia 2017, 18:46 --

Jednak muszę wyciągnąć jeszcze raz stacyjkę. Za 1szym razem odkręcałem kierownicę, ale teraz już wiem co i jak, i wydaje mi się, że nie trzeba jej ruszać? Po zdjęciu plastików zauważyłem, że składając poprzednio dość mocno zgniotłem kabel od pętli immo. Na oko wygląda ok, ale jest przygnieciony do połowy grubości, czy to ma jakikolwiek związek? Wydaje mi się, że skoro odpala, to kabel jest ok.
Wasylek
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne