Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon Cupra R - dziwnie działjące hamulce

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon Cupra R - dziwnie działjące hamulce

Postprzez the_rahzel » 2 marca 2017, 12:04

Witam!

Leona posiadam od maja 2016 i do października wszystko było ok. Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ problem zaczął się dopiero po wyjeździe w góry kiedy to temperatury spadły poniżej +3 C. (tak mi się początkowo wydawało)

Ale do rzeczy:
Pojechałem do Szczawnicy,temp jak wspomniałem spadła do +3 C i wszystko było ok. Auto postało dwa dni w miejscu noclegu i następnie udaliśmy się do Morskiego Oka. W połowie drogi(gdzie temp była w okolicach 0 C) na zakręcie musiałem przyhamować. Naciskam pedał,a on powiedzmy że wpada mniej więcej do połowy. Przerażony brakiem efektu i że mi się wydaje że pedał wpadł,pomyślałem że może jest ślisko i że auto "popłynęło" (miałem letnie opony) odpuściłem pedał i następnie nacisnąłem drugi raz.Było już ok. Następne parę hamowań było ok. Ale w drodze powrotnej do Krakowa,po dłuższym NIE używaniu hamulca sytuacja się powtórzyła. Pedał delikatnie wpada,po czym jak się go puści i naciśnie jeszcze raz jest OK. Po powrocie byłem u mechanika,popatrzył na jakieś wycieki(wszystko suche). Następnie byłem na stacji diagnostycznej hamulce są ŻYLETA(zero jakichkolwiek zarzutów). Następnie pojechałem do ASO na wymianę płynu hamulcowego oraz jazdę kontrolną. Wszystko ok.Podczas odpowietrzania układu był jeden mikro bąbelek powietrza(mógł być w króćcu do odpowietrzania) poza tym to nic. Jazda testowa też wszystko super.

Reasumując. Jeżdżąc w mieście i hamując często hamulec jest ok,ale kiedy długo się go nie używa jest efekt jak powyżej... Naciskasz i nic,nie czujesz zbytnio oporu,ani efektu hamowania.Odpuścisz,naciśniesz jest ok. Co WAŻNE. Nie jest to reguła. Kiedyś wróciłem z Tarnowa do Karkowa nie używając hamulca ANI raz przez całą drogę i zjeżdżając z obwodnicy naciskam hamulec i.... hamuje normalnie.... Dojeżdżam do świateł 1000m dalej,naciskam i brak hamulca...(dodam że jak się wciśnie pedał do końca to jest hamulec,ale jak by słabszy)

Wcześniej myślałem że jest to może związane z niedogrzaniem klocków (mam założone Ds2500) które przy niskich temp mogę dłużej się nagrzewać. Ale bez jaj. W lecie było tak że hamulce były słabsze,piszczały ale było czuć opór i efekt hamowania,tarcia. A teraz tego niema.
Generalnie miałem plany żeby poczekać na cieplejsze dni i zobaczyć jak będzie czy się coś zmieni/poprawi. Ale nie "gra" mi tutaj fakt że niema jak by oporu podczas hamowania/zwalniania.(oczywiście jak depniesz to jest,ale jak chcesz przyhamować trochę oczekujesz że auto zaczyna zwalniać,a tu lipa.A metry uciekają jak szalone.Spodziewasz się wytracania prędkości,a tu nic.Więc albo odpuszczasz,naciskasz i jest,albo jeździsz kangurem :)

PS.Nawet gdyby klocki były zimne,to naciskają cały czas z taką sama siła,tarcie się zwiększa,a co z tym idzie efektywność powinna wzrastać.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem,bądź ma jakiś pomysł co dalej zrobić?
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Leon Cupra R - dziwnie działjące hamulce

Postprzez krytdi » 2 marca 2017, 19:33

zaciski hamulcowe posprawdzac ?
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez the_rahzel » 2 marca 2017, 20:30

krytdi napisał(a):zaciski hamulcowe posprawdzac ?

Ok,ale że co z nimi zrobić? Zacisk pracuje,bo na dwa hamowania jest wszystko ok,na jedno też pod warunkiem że jest czeste(np.ruch miejski). Podczas odpowietrzania też jak by były nie wiem jakieś popękane czy coś to by w ASO zauważyli szczególnie że wiedzieli z jakim problemem do nich przyjechałem(na pierwszy rzut powiedzieli że wymienić płyn,a jak będzie się powtarzać to będą szukać dalej,ale wolę sam też szukać informacji żeby jak najszybciej przyczynę znalezc)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Pielach » 14 marca 2017, 07:59

Może serwo nie zawsze pracuje poprawnie?
Pielach
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2
Silnik: BKD 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne