Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Funkcja coming i leaving home w 1P

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Funkcja coming i leaving home w 1P

Postprzez Tom-Tdi » 16 lipca 2014, 21:01

aiv napisał(a):Drugie pytanie,
czy da rade aktywowac funkcje Leaving Home tak, aby działała tylko w momencie zostawienia swiatel na pozycji mijania?
Leaving Home nie aktywowalem w ogole jeszcze.

Tom-Tdi napisał(a):STG 09 - Centralka elektryczna
-> Kodowanie 07 -> Długie kodowanie
Bajt 21 > Bit 6 trzeba aktywować i śmiga :wink:
Powered by CTR-Tuning / CompSport :)
Tom-Tdi
TopSport
TopSport

Region: zagranica
Auto: Leon Cupra R
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Postprzez swierg » 17 lipca 2014, 07:17

Tom-Tdi, nie w poliftowym aucie. To o czym piszesz dotyczy przedlifa.

aiv, wszystko o co pytasz jest do zrobienia w przedlifcie. Nie wiem jak sprawa wygląda w przedlifcie, ale użytkownik 1 6 D ładnie to opisał na poprzedniej stronie.

1 6 D napisał(a):Dla nowej elektryki jest już inaczej
Bajt 12 bit 0 odpowiada za moment włączenia CH, przy niezaznaczonym załącza przy wyłączeniu zapłonu, przy zaznaczonym dopiero w momencie otwarcia drzwi
Bajt 12 bit 2 odpowiada za to czy CH jest załączany automatycznie czujnikiem światła czy manualnie poprzez pozycję włącznika świateł
Bajt 17 bit 3 odpowiada za ustawienie czy CH/LH świeci przez światła mijania gdy jest niezaznaczony lub przez światła przeciwmgielne gdy jest zaznaczony
Bajt 17 bit 5 włącza Coming Home i dodaje tę funkcję w menu komputera pokładowego
Bajt 17 bit 6 włącza Leaving Home i dodaje tę funkcję w menu komputera pokładowego
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez aiv » 17 lipca 2014, 13:58

swierg napisał(a):...
aiv, wszystko o co pytasz jest do zrobienia w przedlifcie. Nie wiem jak sprawa wygląda w przedlifcie, ale użytkownik 1 6 D ładnie to opisał na poprzedniej stronie.

1 6 D napisał(a):Dla nowej elektryki jest już inaczej
Bajt 12 bit 0 odpowiada za moment włączenia CH, przy niezaznaczonym załącza przy wyłączeniu zapłonu, przy zaznaczonym dopiero w momencie otwarcia drzwi
Bajt 12 bit 2 odpowiada za to czy CH jest załączany automatycznie czujnikiem światła czy manualnie poprzez pozycję włącznika świateł
Bajt 17 bit 3 odpowiada za ustawienie czy CH/LH świeci przez światła mijania gdy jest niezaznaczony lub przez światła przeciwmgielne gdy jest zaznaczony
Bajt 17 bit 5 włącza Coming Home i dodaje tę funkcję w menu komputera pokładowego
Bajt 17 bit 6 włącza Leaving Home i dodaje tę funkcję w menu komputera pokładowego

Bajt 12 bit 2 jest Automatic/Manual, w czym manual polega na mrugnieciu dlugimi przed wyjsciem.
LH nie dziala mi w ogole (jest w kompie, swiatla zostawiam na wlaczone, po wyjsciu z samochodu swieca sie caly czas).
aiv
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: CDLD 2.0

Re: Odp: Funkcja coming i leaving home w 1P

Postprzez swierg » 17 lipca 2014, 18:43

Sprawdź w adaptacjach czy czas świecenia LH masz ustawiony większy niż 0.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
swierg
Sport
Sport

Postprzez aiv » 17 lipca 2014, 19:40

swierg napisał(a):Sprawdź w adaptacjach czy czas świecenia LH masz ustawiony większy niż 0.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Mam ustawione ma liczniku i w VCDS na 10sec.
aiv
Stella +
Stella +

Postprzez Tom-Tdi » 17 lipca 2014, 21:27

swierg napisał(a):Tom-Tdi, nie w poliftowym aucie. To o czym piszesz dotyczy przedlifa.

sorrrryyy.... mój błąd-nie doczytałem, że chodzi o przedlifta :x
Powered by CTR-Tuning / CompSport :)
Tom-Tdi
TopSport
TopSport

Auto: Leon Cupra R
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez aiv » 18 lipca 2014, 12:14

Jak wspomnialem, gdy zostawie wlacznik swiatel na swiatla mijania to caly czas sie swieca postojowki z przodu no i jest dzwiek wlaczonych swiatel przy otwieraniu drzwi. Dlatego LH nie dziala.

Czyli jak rozumiem CH nie da rady w nowym ustawic na pozycje swiatel mijania, trzeba mrugac caly czas dlugimi?
aiv
Stella +
Stella +

Postprzez lukas4567 » 5 sierpnia 2014, 10:43

A jak włączyć LCH w leonie z 2006 roku??
Funkcje CH possiadam, jednak jak zostawie włączone światła mijania i one zgasną po zamknięciu samochodu po kilkudziesięciu sekundach to jak znów go otworze same sie nie odpalają.
lukas4567
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez sodaone » 19 grudnia 2014, 08:20

Przepraszam, że odgrzeję kotleta, ale chciałbym się dowiedzieć jak właściwie powinny działać te 2 opcje Comming Home i Leaving Home. Obie funkcje mam włączone (FIS), ale nie mogę zmusić świateł do włączenia się ani przy otwieraniu, ani przy zamykaniu samochodu. Włącznik świateł musi być w jakiejś określonej pozycji ?

Wyłączyłem te funkcje, żeby nie "męczyć" xenonów i teraz nie mogę ich spowrotem aktywować. Zresetowałem ustawienie świateł do ustawień fabrycznych i w obu przypadkach światła powinny świecić się przez 10s, ale dalej nie trybi :/
sodaone
Stella
Stella

Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Eko » 19 grudnia 2014, 13:20

a czy przy gaszeniu auta nie przekrecasz pokretła na ''0'', zostaw na auto
Eko
Signo
Signo

Auto: Cupra 1P
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez sodaone » 20 grudnia 2014, 19:08

Jest w pozycji auto.
Leaving Home działa prawidłowo, a Comming Home nie :(

Dobra. Może inaczej.
Czy funkcja Comming Home uaktywnia się po "mignięciu" manetką świateł drogowych, czy światła powinny się włączyć po otworzeniu drzwi ?

Na tym forum jest napisane, że funkcję trzeba aktywować "mignięciem" manetką:
http://www.seatcupra.net/forums/showthread.php?s=7e99fe29d45ba4ac59694c38f7aeca39&t=342733&page=2

edit:
Ok. Mam.
"Funkcja jest aktywowana przez wyłączenie zapłonu i krótkie uruchomienie sygnału świetlnego."
sodaone
Stella
Stella

Silnik: CGGB 1.4

Postprzez cubs8787 » 28 grudnia 2015, 22:04

witajcie
mam leona z 2007 roku ,zawsze zostawiam swiatla wlaczone na ostatnim poziomie pokretla,gdy zamykalem auto swiecily sie przez 20 sekund,gdy otwieralem odrazu zapalaly sie ksenony,teraz nie dziala ani przy wyl ani przy wlaczaniu,ktos cos wie jak to wlaczyc tak jak wczesniej?
cubs8787
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez pawel20100 » 26 stycznia 2016, 19:33

Witam, od niedawna jestem posiadaczem Leona 1P i zauważyłem następujący problem, przełącznik do świateł nie reaguje na przekręcanie, po prostu światła włączają że po przekręceniu kluczyka a gasną po jego wyciągnięciu. Nie można włączyć postojówek, uruchomić przeciwmgielnych ani tył ani przód, leaving home również nie działa. Jak może być przyczyna? Czy mogło się coś samo przestawić( na dzienne itp) czy mógł się zepsuć włącznik, dodam że wtyczka podpięta, jest on podświetlony, jak załączam halogeny przód to podświetla sie kontrolka a same halogeny się nie zapalają.
Dodam że mam mały FIS 2006r oraz nie mam pozycji AUTO na przełączniku.
pawel20100
Stella
Stella

Postprzez Haszeer » 26 stycznia 2016, 19:52

pawel20100 napisał(a):Witam, od niedawna jestem posiadaczem Leona 1P i zauważyłem następujący problem, przełącznik do świateł nie reaguje na przekręcanie, po prostu światła włączają że po przekręceniu kluczyka a gasną po jego wyciągnięciu. Nie można włączyć postojówek, uruchomić przeciwmgielnych ani tył ani przód, leaving home również nie działa. Jak może być przyczyna? Czy mogło się coś samo przestawić( na dzienne itp) czy mógł się zepsuć włącznik, dodam że wtyczka podpięta, jest on podświetlony, jak załączam halogeny przód to podświetla sie kontrolka a same halogeny się nie zapalają.
Dodam że mam mały FIS 2006r oraz nie mam pozycji AUTO na przełączniku.

jak kupiles auto to tez tak miales? czy dopiero teraz sie tak zrobilo? jak kupiles z czyms takim to pewnie "nasi tu byli" zrobione na odpierd... i tyle ;p
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez pawel20100 » 26 stycznia 2016, 20:13

Właśnie jak kupiłem to było inaczej, bo można było włączyć same postojówki, postojówki z halogenami, komplet całego oświetlenia. Czyjegoś dłubania nie wykluczam :) ale skoro działało i przestało to musi być jakaś przyczyna, bezpieczniki z tego co z grubsza patrzyłem są ok. Z jedynych zmian jakie zrobiłem to wymiana oświetlenia bagażnika na ledowe, ale nie wywala żadnego błędu więc dziwne że to było przyczyną.
Świeci mi kontrolka ciśnienia w oponach ale nie widzę związku.
pawel20100
Stella
Stella

Postprzez swierg » 26 stycznia 2016, 20:57

pawel20100, jak przełącznik nie reaguje w ogóle, może to oznaczać uszkodzony przełącznik. Światła świecą się cały czas, bo komputer nie ma poprawnego sygnału z przełącznika i "na wszelki wypadek" zapala światła zawsze. Spróbuj podmienić przełącznik na inny, może być poliftowy, a nawet z funkcją AUTO (bez czujnika deszczu/światła, na poz. AUTO będą zapalać się światła mijania tak samo na wszelki wypadek jak przy uszkodzonym całym przełączniu, bo komputer nie ma poprawnego sygnału). Jeśli na sprawnym przełączniku wszystkie funkcje (poza f. AUTO), czyli poz. 0, postojóki, mijania, przeciwmgielne będą działać poprawnie, to oznacza uszkodzony przełącznik.
swierg
Sport
Sport

Postprzez pawel20100 » 26 stycznia 2016, 21:07

Miałem nadzieję że może nacisnąłem coś co spowodowało że zapala zawsze światła ale widzę że nie ma czegoś takiego w Leonie, więc pewnie trzeba będzie próbować z wyłącznikiem, chyba że ma ktoś inny sposób na sprawdzenie ?
pawel20100
Stella
Stella

Postprzez peter85 » 27 stycznia 2016, 09:17

pawel20100, miałem to samo co Ty i u mnie wina leżała właśnie w włączniku, panowie w serwisie wytłumaczyli mi, że w Leonie jest tak, że jeżeli komputer wykryje błąd/awarie włącznika świateł to automatycznie włącza światła postojowe, mijania oraz podświetlenie tablicy zegarów jest to taki "tryb awaryjny" bo gdyby włącznik był faktycznie uszkodzony to mogłoby się zdarzyć tak, że jechał byś w nocy bez świateł bo nie mógłbyś ich włączyć. U mnie na szczęście okazało się, że tylko wtyczka od przełącznika się poluzowała wystarczyło poprawić i działało.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P

Postprzez miroA3 » 27 stycznia 2016, 10:31

peter85 napisał(a):panowie w serwisie wytłumaczyli mi, że w Leonie jest tak, że jeżeli komputer wykryje błąd/awarie włącznika świateł to automatycznie włącza światła postojowe, mijania oraz podświetlenie tablicy zegarów jest to taki "tryb awaryjny"

nie tylko w kosmicznej technologii leona 1p tak jest, ale w 99% aut

pawel20100 napisał(a):chyba że ma ktoś inny sposób na sprawdzenie ?

1. mozesz podpiac kompa i sprawdzic bledy, ale widac ze sie nie chce, lepiej wrozyc

2. odepnij wylacznik calkowice, jesli bedzie " bez zmian" tzn swieci wszystko jak napisaliscie, masz winowajce,
- mozesz sprobowac " popsikac" sprayem do stykow elektrycznych " contact" , moze pomoc, raczej nie pomoze...

- wymiana wylacznika na identyczny, uzywka z alle, przelozyc, zapomniec

- jak wyjac wylacznik opisane na forum nascie razy, beznarzedziowo, czas 3 sekundy

pomijając ze to temat o CH/LH
o włączniku świateł też jest, np :

viewtopic.php?f=38&t=28585&hilit=+przelacznik
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez peter85 » 27 stycznia 2016, 11:46

nie tylko w kosmicznej technologii leona 1p tak jest, ale w 99% aut

Może i tak jest nie wiem, nie ma to w tym wypadku znaczenia bo temat jest wyłącznie o 1P a nie o pozostałych samochodach.
peter85
Sport
Sport

Auto: leon 1P

Postprzez pawel20100 » 27 stycznia 2016, 18:41

miroA3 - widzę kolego że w każdym temacie jest o krok do przodu przed innymi.

1. Aktualnie nie mogę się połączyć swoim kablem który miałem do starszego Seata a nowego kabla jeszcze nie zdążyłem kupić. Jestem w stanie połączyć się tylko z silnikiem. Więc nie sprawdza się Twoje założenie o braku chęci.

2 . Odpiąłem wtyczkę ale nie pomogło.
Zastanawia mnie to że nagle przestało działać, czy przypadkiem powodem tego problemu nie może być przekaźnik.
Dodam że momentami słychać podczas jazdy takie cichutkie tykanie.

Napisałem w tym temacie z racji tego że miałem nadzieję że jest to jakaś funkcja związana z leaving home( mam na myśli zawsze zapalajace się światła) którą można wyłączyć.
pawel20100
Stella
Stella

Postprzez Turas121 » 28 stycznia 2016, 10:44

Witam, od 4 dni jestem posiadaczem Leonka 1P z 2012 roku i mam pytanie odnośnie Comming i Leaving home, poustawiałem sobie w komputerze pokładowym, że mają świecić 20s tak na wypróbowanie czy działają te funkcje. Niestety nie działają, tu w temacie wyczytałem, że przełącznik świateł ma być zostawiony na AUTO, a nie na 0 o ile dobrze zrozumiałem? I jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy musi być ciemno żeby te funkcje działały? U kolegi w golfie nieważne czy jasno czy ciemno zawsze po otwarciu kluczykiem zapalają się światła.
Turas121
Stella +
Stella +

Postprzez Haszeer » 28 stycznia 2016, 17:32

Turas121 napisał(a):Witam, od 4 dni jestem posiadaczem Leonka 1P z 2012 roku i mam pytanie odnośnie Comming i Leaving home, poustawiałem sobie w komputerze pokładowym, że mają świecić 20s tak na wypróbowanie czy działają te funkcje. Niestety nie działają, tu w temacie wyczytałem, że przełącznik świateł ma być zostawiony na AUTO, a nie na 0 o ile dobrze zrozumiałem? I jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy musi być ciemno żeby te funkcje działały? U kolegi w golfie nieważne czy jasno czy ciemno zawsze po otwarciu kluczykiem zapalają się światła.
nie musisz miec włączonego auto. ma dzialac jak jest na 0. ja mam C&L HOME i sieci jakies 30s (oryginalnie) i nigdy nie zdażyło sie ze sie nie załączyły.
Obrazek
Cichy Leon by Haszeer
Haszeer
Sport
Sport

Auto: LEON 1P
Silnik: BKC 1.9

Postprzez Turas121 » 28 stycznia 2016, 18:00

Na 0 nie działa ani to ani to bo sprawdzałem przed chwila, jak włączyłem na auto to działa leaving home a coming wgl nie chodzi ..:/
Turas121
Stella +
Stella +

Postprzez pawel20100 » 30 stycznia 2016, 19:14

Problem rozwiązany, okazało się że jednak włącznik był problemem, po jego wymianie wszystko wróciło do normy.
pawel20100
Stella
Stella

Postprzez martines82 » 21 września 2016, 09:16

Proszę o przesłanie kodu binarnego 18 bajtu do Seat Leon II po lifcie - pozmieniałem coś u siebie mam światła do jazdy dziennej w halogenach o mocy 60% ale znikły mi kierunki w błotnikach i tylne światła straciły moc. Nie zapisałem kodu i niestety nie mam jak wrócić do ustawień fabrycznych. Z góry dziękuję za pomoc.
martines82
Stella
Stella

Auto: Leon 1P1
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez facet02 » 26 grudnia 2016, 14:35

Cristobal napisał(a):
Tomuss napisał(a):Witam, czy da się zakodować CH LH tak aby zapalały się światła przeciwmgłowe?

Da się :) robiłem to jakiś tydzień temu :)

dasię czy też nie da się , bo chętnie to zmienię u siebie :mrgreen:
facet02
Sport
Sport

Silnik: CJXA 2.0

Postprzez leo 23 » 10 maja 2017, 20:47

Wiatm ....mam mały problem poczytałem wszytko 2 razy i jakoś nie umie w 1P (FL) uruchomić LH. Nie posiadam czujnika ani pokrętła z auto. W Kodowaniu Bajt 21 ---bit 6 aktywny i nic Bajt 17 bit 5 (CH)i bit 6 (LH) aktywny .....moje pytanie czy coś ja źle robię albo nie da się LH uaktywnić ?
(....CH działa jak dam sygnał długich i otworzę drzwi ) :shock:

-- 10 maja 2017, o 21:47 --

....a i czas mam ustawiony na CH 15sek a LH 10 sek :-o
leo 23
Stella +
Stella +

Poprzednia strona

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne