Witam . Oddałem dzisiaj auto do mechanika na wymianę tarcz, klocków, wysprzeglika, świec żarowych i mostka świec ponieważ jest uszkodzone jedno gniazdo.Mechanik wymienił klocki tarcze świece ale mostka świec nie ponieważ powiedział żebym jechał do elektromechanika. PO dojechaniu do sklepu zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu silnika wyskoczyła żółta kontrolka wspomagania kierownicy, która nie zgasła. Ponieważ było już późno podjechałem do mechanika , który usunął błąd i powiedział ze wszystko powinno być ok. Kontrolka znikła. dojechałem do domu i po zgaszeniu silnika i wyłączeniu świateł zauważyłem że świeci sie prawe światło postojowe ( nigdy po zgaszeniu silnika i świateł nie paliły mi się światła) . Odpaliłem ponownie silnik i znowu wyskoczyła żółta kontrolka wspomagania. Podłączyłem VCDS który odczytał błąd 00573 - Steering Torque Sensor (G269): Implausible Signal. Błąd skasowałem i postanowiłem się przejechać. Gdy wróciłem kontrolka się nie paliła. Zgasiłem silnik i ponownie go odpaliłem i znowu wyskoczył ten sam błąd. Wymieniany był też płyn hamulcowy. i widzę że w okolicach wysprzeglika jest mokro.
-- 8 stycznia 2016, 11:08 --
Sprawdziłem bezpieczniki. Odłączyłem na chwile akumulator i dalej nic. Wspomaganie działa ale kontrolka swieci sie dalej. Po wykasowaniu pojawia się dopiero po przejechaniu dosłownie paru metrów zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to czy ewentualnie zwarcie w mostku świec może powodować taki problem?
-- 8 stycznia 2016, 16:04 --
Sprawdziłem w Vag
Checking Steering Torque Sensor (G269)
Prerequisites:
Ignition ON
Engine ON (Idle)
System voltage at least 11.0 V.
[Select]
[44 - Steering Assist]
[Meas. Blocks - 08]
Group 001
[Go!]
Field 2: Steering Torque Sensor (G269)
Turn the Steering Wheel multiple times completely to the left and right. The Torque Values should change.
If the Torque Values do change, it's most likely an intermittent Fault in the Wiring/Connectors.
If the Torque Values do NOT change, the Sensor itself or the Power Supply (Terminal 15) might be faulty.
Group 004
[Go!]
Field 2: Power Supply (Terminal 15), Specification: "Term. 15 ON"
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
Wartości czujnika zmieniają się w grupie 004 "Term. 15 ON" czyli wyglada jakby działał prawidłowo. Zostaje przerwa w przewodzie miedzy maglownica a bezpiecznikami?
-- 8 stycznia 2016, 19:28 --
Zrobiłem adaptacje g85 i krańcowego położenia kierownicy. Nie pomogło. Chciałem podmienić akumulator ale mechanik nie miał. Zmierzył mi tylko że podczas odpalanie napięcie spada do 10 V ale myślę ze to nie aku bo błąd pojawia się już po włączeniu zapłonu.
-- 10 stycznia 2016, 15:39 --
Czy posiada ktos schemt instalacji?
-- 19 stycznia 2016, 23:44 --
Oddałem dzisiaj znowu auto do mechanika żeby wymienił wysprzeglik i pompę sprzęgła i o dziwo po skasowaniu błędu znikł. Odpaliłem go parę razy . Przejechałem 20km zgasiłem auto i odpaliłem i błędu nie było. Po skończeniu 2 zmiany w pracy jak wróciłem do auta i włączyłem zapłon błąd znowu wywaliło...