Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Regulacja momentu włączenia świateł stopu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Regulacja momentu włączenia świateł stopu

Postprzez W1czek » 27 grudnia 2017, 21:54

Cześć wszystkim. Niedawno zauważyłem, że światła stopu za późno mi się załączają (dopiero w momencie naprawdę mocnego hamowania). Postanowiłem coś z tym zrobić. Poczytałem trochę o wymianie czujnika położenia pedału hamulca. Posiada on samoregulacje tzn. przy zakładaniu sam ustawia się tak, aby w dobrym momencie włączać światła stopu. Aby wygodnie dostać się do niego wystarczy odkręcić plastik nad pedałami (3 wkręty torx, najlepiej odsunąć fotel kierowcy max do tyłu i położyć się pod kierownicą). Wyciągnięcie czujnika polega na odpięciu wiązki, a następnie przekręceniu czujnika o ok 45 stopni w lewo i wyciągnięciu. Zakłada się wykonując czynności w odwrotnej kolejności.
I tu był mój problem. Niestety czujnik u mnie nie chciał się odpowiednio ustawić, tzn ciągle włączał się stanowczo za późno. Aby temu zaradzić wystarczy przygotować sobie kawałek poskładanej kartki i w trakcie wkładania czujnika wcisnąć ją między pedał a czujnik. Po zamocowaniu wyciągamy kartkę i sprawdzamy, czy czujnik włącza światła stopu w momencie minimalnego wciśnięcia hamulca i czy czasem światła nie świecą lub migają po puszczeniu hamulca. W razie konieczności wyciągamy czujnik i wkładamy stosując odpowiednio grubszą lub cieńszą warstwę papieru.

Pamiętajcie, że źle działający czujnik położenia pedału hamulca może skutkować problemami z działaniem tempomatu lub tak jak u mnie nie wyłączaniem się tempomatu po wciśnięciu hamulca. Ponadto może spowodować zagrożenie w ruchu wydłużając czas reakcji kierowcy jadącego za wami.
Dziękuję za uwagę.
W1czek
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne