Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Brzęczenie w konsoli środkowej za nawiewami

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Brzęczenie w konsoli środkowej za nawiewami

Postprzez bogdan201 » 15 kwietnia 2010, 07:26

Witam.
Może ktoś miał problem z brzęczeniem w konsoli środkowej za nawiewami, szczególnie na nierównościach. Czasami brzęczy czasami nie. Naciskanie na plastiki wokół nawiewów i same kratki nic nie daje, pewnie bez demontażu się nie obejdzie. Może ktoś rozwiązał problem, jeżeli tak to proszę o opisanie jak zdemontować panel climatronika wraz z nawiewami tak żeby nic nie pourywać.
Pozdrawiam
bogdan201
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: [ALL] Brzęczenie w konsoli środkowej za nawiewami

Postprzez igorpl » 15 kwietnia 2010, 16:14

poszukaj mojego watku, podobne objawy tylko ze z manulana klima,

cos mi sie zdaje ze kolejna usterka fabryczna (podobnie jak pekajaca tylnia szyba)
igorpl
Signo
Signo

Auto: LEO II

Postprzez pampi » 15 kwietnia 2010, 16:17

dokładnie potwierdzam. Mam Altee i to samo. Plastiki trzeszczą na nierównościach. Mam wrażenie, że to przy nawiewie na przednią szybę przyciskanie plastiku jakby troche to poprawia ale przecież to nie jest rozwiązanie.
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez bogdan201 » 15 kwietnia 2010, 17:43

igorpl napisał(a):poszukaj mojego watku, podobne objawy tylko ze z manulana klima,

cos mi sie zdaje ze kolejna usterka fabryczna (podobnie jak pekajaca tylnia szyba)

U mnie nic nie świszcze z nawiewu. Słychać ten dźwięk jakby z pod konsoli climatronica (z wnętrza lub z okolic kratek) i przypomina on brzęczenie plastiku może inaczej: trzeszczenie nieskręconych plastików.
Ogólnie to ciesze się, że mam Leo II a wad fabrycznych to on wcale tak dużo nie ma. Proponuje poczytać fora o Passacie B6, którego zakup poważnie rozważałem i dzięki temu że trafił się Leon Passata nie wziąłem.
W b6 to jest jazda: pompy oleju, wałki wyrównoważające, blokady kierownicy, hamulec elektryczny i wiele wiele innych ...
bogdan201
Stella +
Stella +

Postprzez SlawekGD » 16 kwietnia 2010, 07:51

Mam to samo :( z okolic nawiewów słychać trzaski. Samochód mam na gwarancji ale moje wspaniałe ASO powiedziało że nic nie słyszy i że mam się cieszyć bo i tak mam bardzo cicho w środku w porównaniu do innych seatów.
SlawekGD
Stella +
Stella +

Auto: Leon II 2.0TDI BKD

Postprzez celinskip » 16 kwietnia 2010, 14:42

ASO Seata to najgorsze aso z jakim mialem do czynienia.... caly czas tylko tak ma byc, ten typ tak ma...
celinskip
Sport
Sport

Auto: Leon Cupra
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bogdan201 » 14 maja 2010, 18:28

Myśle, że mam rozwiązaną sprawę trzeszczenia, brzęczenia z miejsca wyżej opisanego.
Byłem dziś w ASO Seata, gdyż nie potrafiłem sobie poradzić z wyjęciem radia i dostaniem się pod srebrny plastik wokół centralnych nawiewów i climatronica.
Swoją drogą nie jest to takie trudne, tylko trzeba wiedzieć gdzie włożyć odpowiednie narzędzie, gdzie podważyć żeby niczego nie uszkodzić.
Winowajcą dziwnych strasznie irytujących trzasków okazały się trzy zaczepy mocujące srebrny plastik (zewnętrzną obudowę climatronica) do czarnego plastiku znajdującego się pod spodem (obudowa tylna kratek nawiewów).
Panowie z ASO delikatnie podpiłowali fabryczną niedoróbkę w postaci zadziorów z odlewu plastiku na zaczepach, dodatkowo zaczepy i miejsca styku plastików zostały potraktowane specjalnym preparatem eliminującym piski i trzaski plastiku.
Narazie nic nie słychać ale na 100% okaże się dopiero w poniedziałek, kiedy będę jechał rano do pracy, gdzie mam kawałek połatanej drogi - tam zawsze skrzypiało/trzeszczało.
ASO spisało się na medal.
bogdan201
Stella +
Stella +

Postprzez ksl » 2 kwietnia 2018, 20:21

Hej,

Muszę niestety odgrzebać temat bo niestety i mojego szaraka dotknęła choroba jakiegoś dziwnego brzęczenia. Jakiś czas temu z dnia na dzień zaczęło coś brzęczeć z okolic nawiewu środkowego ,a może nawet bardziej z za zegarów. Charakterystyczny brzdęk pojawia się w momencie maksymalnego doładowania i występuje tylko przy maxymalnym bucie. Co dziwne przy redukcji nic takiego się nie pojawia. Jak dodaje gazu na połowę czy 3/4 jest cisza obroty rosną a charakterystyczne terkotanie się nie pojawia... i bądź tu mądry. Dziś spędziłam w serwisie pól dnia gdzie wymieniono mi wszystkie zawory od dvki i innych i dźwięk wciąż jest jak był. Dźwięk jest na tyle cichy że ciężko jest go uwiecznić ale nagrałem to i owo i na słuchawkach można ów zmorę usłyszeć.

https://youtu.be/YDZNJnSG9bI

z góry dzięki za wszelakie sugestie/ pomysły, gdyż ten badziewny dźwięk powoduje że mam ochotę zrzucić go w przepaść...

pozdr Ksl

-- 2 kwi 2018, o 21:20 --

Panowie,

niestety rozebrałem środkową konsolę , zegary itd i wciąż nie mogę zlokalizować miejsca brzęczenia, niestety mimo rozebrania znacznej części deski rozdzielczej to i tak nie ma tak jak ręki wsadzić... dziś w trasie podczas trąbienia zauważyłem że ten badziew też drga , gdzei jest zlokalizowany klakson albo jakieś pochodne cześći które mogą drgać właśnie od klaksonu oraz podczas gwałtownego przyspieszania ?
bardzo prosze o jakiekolwiek naprowadzenie/pomysły - cokolwiek Wam do głowy przychodzi bo coraz bardziej mnie sprawa denerwuje...i nie mam już pomysłów a nie chciałbym ściągać całej deski bo to kupa roboty...
pozdr Ksl
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne