Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie działa silnik wycieraczek

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie działa silnik wycieraczek

Postprzez Długasek » 27 sierpnia 2012, 14:23

Witam,
szukałem na forum podobnego problemu i znalazłem to: viewtopic.php?f=42&t=24066&p=430381#p430381
jednakże bez rozwiązania, więc zadam pytanie ponownie...
w 1P padł mi mechanizm w lewej przedniej wycieraczce, więc kupiłem nowy silnik wraz z modułem, wymieniłem, włączyłem i lewa działa prawa nie...wsadziłem stary lewy silniczek z modułem i prawa zaczęła chodzić..znowu wymieniłem na zakupiony lewy silniczek tym razem ze starym modułem i znowu prawa strona nie działa...wie ktoś o co chodzi??
dodam iż stary ma końcówkę 119B a nowy 119A, w ETCE występują dwa typy na lewą stronę, i właśnie z tymi końcówkami
w ASO mówią, ze trzeba kodować bo są dwa oddzielne silniki, w drugim mówią że się tego nie koduje i na 100% silnik jest spalony...
ASO za kodowanie chce 150zł, jednakże nie dają gwarancji, że to pomoże :shock: a płacić trzeba :x
przed wizytą w ASO chciałbym znać wasze zdanie na ten temat, ponieważ pierwszy raz w życiu spotykam się z kodowaniem wycieraczek :shock:
byłbym zapomniał na vagu widać błąd wycieraczki prawej niestety nie pamiętam kodu...

pzdro!
Długasek
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Reklama

Re: Silnik wycieraczek leon 1p

Postprzez Qrczaq » 28 sierpnia 2012, 09:42

Hej, słuchaj ja miałem tak samo, 2 tygodnie temu wymieniałem całe ramię i też kupiłem z silniczkiem który co prawda działał, ale nie na moim samochodzie. Mogę sprawdzić w domu jakie ma oznaczenie, może Ci będzie pasował, to się dogadamy :)
2011-2017 Seat Leon 1P Cupra 450HP/560NM
2017- Mitsubishi Lancer Evolution X Final Edition 450HP/620NM
2018- Seat Ibiza SC 6J FR 1.4 TSI 200HP/320NM

Start spod świateł i rolka na obwodnicy to nie upalanie.
Mocna fura nie znaczy sportowa.
Qrczaq
TopSport
TopSport

Auto: EVO X FE
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Długasek » 3 września 2012, 12:08

Spoko, tylko wiesz problem bardziej polega na tym czy o takim samym numerze pójdzie czy to kwestia kodowania, ale można spróbować może pójdzie i koszta będą mniejsze :) reszta PW :wink:

-- 3 wrz 2012, o 13:08 --

byłem w ASO seata wzięli kasę 100zł normalnie 150zł, ale nic nie zrobili według nich spalony jest silnik prawej wycieraczki, spalony silnik lewej wycieraczki, spalona płytka lewej i prawej wycieraczki, czyli nic nie wiedzą, i na niczym się nie znają, ponieważ silnik lewej pracuje normalnie prawa strona również pracuje, z tym że nie chcą pracować jednocześnie :beksa:
ma ktoś jakieś pomysły co z tym fantem dalej zrobić?
Długasek
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez coyote01 » 3 września 2012, 18:22

Silniczki wycieraczek to układy slave w magistrali LIN, moduł centralnej elektroniki wydaje im polecenia (master w magistrali LIN). Może jest tak, że jeden silniczek jest w wersji LIN 1.3, a drugi w LIN 2.0 i moduł centralnej elektroniki nie jest w stanie sterować jednym i drugim w tym samym czasie. Ale to tylko moje przypuszczenia, mogą być błędne.
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Auto: Leon 1P1561 [FR]
Silnik: BMN 2.0

Silniki wycieraczek usterka

Postprzez Czapa » 9 października 2012, 16:08

Mam problemy z wycieraczkami w leonie 1P 2006r. których nie sposób naprawić, postaram się tutaj opisać problem i liczę na to że ktoś z was już to przeszedł i mi pomoże. Sprawa wygląda tak, przestały działać mi wycieraczki po przekręceniu pająka pod kierownica zero reakcji, po pociągnieciu do siebie działa spryskiwacz a nie chodzą wycieraczki. Dodam jeszcze ze gdy zostanie właczony wsteczny bieg tylnia wycieraczka pracuje prawidłowo. Sprawdzone zostało wszystko i to przez dwóch mechaników: bezpieczniki, przekaźniki przy akumulatorze, pająk pod kierownica, kable, wtyczki oraz silniki wycieraczek na "krótko" podpięte do prostownika (bez modułów) sprawne ruszają się. Jeśli to ma jakieś znaczenie w aucie założone są nie oryginalne ksenony z przetwornicami typu HID od kogoś usłyszalem że przyczyną problemów są te ksenony które niewłaściwie podpięte (bez filtrów) zrobiły zwarcie, spaliły moduły w obu silnikach, i co gorsza uszkodziły, wypaliły gniazdo w głównej skrzynce przekaźników (pod kierownicą) dodam że na vag-u jest jakiś błąd w komunikacji z wycieraczka. Jak to można naprawić? Czy słyszał już ktoś o takim przypadku? Jak duże koszta wyniesie naprawa tego????

-- 9 października 2012, 17:08 --

Czapa
Stella
Stella

Auto: Leon FR

Re: Nie działa silnik wycieraczek

Postprzez Bzyk » 31 maja 2018, 22:50

Odkopie troszkę temat ponieważ nie chciałem specjalnie zakładać nowego z dosyć trywialnym pytaniem.

Otóż w moim Seacie (leon cupra 1p, rocznik 2007) niestety, ale ktoś pozbył się tylnej wycieraczki wraz z silniczkiem - podobno przyjemniej dla oka wtedy wygląda tył tego auta, jednakże to kwestia gustu - dlatego też chciałem podpytać Was, forumowiczów, czy macie może wiedze jaki numer części ma ten silniczek dla tego modelu i tego rocznika? Szukając w internecie można natknąć się na co najmniej kilka oznaczeń tego silnika, i nie wiem czy każdy z nich będzie pasował.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc!
Bzyk
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne