Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

woda na gumowej wycieraczce i wilgoć pod nią

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

woda na gumowej wycieraczce i wilgoć pod nią

Postprzez mg84 » 2 grudnia 2017, 16:57

Witam, dziś po opadach śniegu jakie miały miejsce ostatnimi czasy, zauważyłem trochę wody na środku gumowej wycieraczki kierowcy.

Niestety po podniesieniu jej okazało się że tapicerka pod nią też jest mokra, czytałem że to często wina drzwi ale wtedy by nie napłynęło wody do środka gumowej wycieraczki a tylko od dołu by była mokra (poprawcie mnie jeśli się mylę) - więc podejrzenie padło na odpływy wody na podszybiu - macie jakieś doświadczenie od czego zacząć powinienem?
jest to chyba pierwszy raz jak ona była mokra, aż tak że zauważyłem.

Dodatkową może informacją jest dość mocne parowanie przedniej szyby (wtedy muszę włączyć klimę), szczególnie po myciu samochodu albo podczas chłodniejszych wieczorów - oraz jak wyłączę klimatyzację to po pewnym czasie zaczynają parować boczne szyby na wysokości wylotu powietrza.

Niestety nie mam garażu więc ciężko jest mi operować na zewnątrz więc szukam czegoś co mi pomoże szybko zdiagnozować problem.
Dzięki za porady!

-- 2 grudnia 2017, 17:56 --

dziś sprawdziłem nieco uszczelki wokół drzwi i na tych gdzie jest mokro pod pomiędzy uszczelką a tym plastikowym progiem zauważyłem wodę, po lewej stronie było sucho (od pasażera)
Obrazek
nie ma tam dużo wody ale jest wyczuwalna i widoczna.
Rozumiem że trzeba będzie uszczelnić blachę przylegająca do drzwi - czyli typowa usterka w leonach...
mg84
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: benzyna 1.6 8V

Reklama

Re: woda na gumowej wycieraczce i wilgoć pod nią

Postprzez piotrek233 » 3 grudnia 2017, 11:43

Najszybsza i najprostsza metoda to demontaż całego wnętrza w celu wyciągnięcia dywanu i wygłuszenia- pojechać ma myjkę i obserwować którędy dostaje się woda do auta. I tak czeka Cię demontaż całego wnętrza musisz wyciągnąć dywan a przede wszystkim wygłuszenia filcowego, wsiąga woda w niego jak w gąbkę. Może być tak ze dywan będzie tylko wilgotny a z wygłuszania będzie się lać woda strumieniami. Ja w lecie DWA dni suszyłem te wygłuszenie. Jeżeli tego dobrze nie wysuszysz, pojawi się grzyb w wygłuszeniu oraz charakterystyczny zapach.
piotrek233
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez W1czek » 11 grudnia 2017, 23:10

U mnie też problem z parowaniem po myciu lub w trakcie deszczu. Jak odpalam wtedy samochód, który jest jeszcze nagrzany, to po włączeniu nawiewu momentalnie parują szyby. po chwili odpuszczają, ale już kilka razy straciłem widoczność :boje: przy wyjeździe z myjni. Dodam, że filtr kabinowy jest nowy i sprawnie zamontowany.
Ktoś zmagał się z tym problemem?
W1czek
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: BSE 1.6

Postprzez krzysiek87 » 17 grudnia 2017, 19:58

Też miałem problem z wodą w środku po myciu samochodu na myjni. Rozwiązanie było proste - wyczyszczenie podszybia. Ziemi było tam tyle, że można by było spokojnie zasadzić kwiatki. Jest to prosta czynność, więc wydaje mi się, że warto spróbować. Tylko trzeba pamiętać o jednej rzeczy - w Seatach lewa wycieraczka ma lewy gwint :-D Jak ukręcicie to ciężko znaleźć na allegro z całym gwintem (ja 4 razy zamawiałem, mimo że informowałem, żeby sprzedawca sprawdził przed wysłaniem).

A demontaż całego wnętrza to wg mnie nie jest najszybsza i najprostsza metoda, ale na pewno najskuteczniejsza. Ja rozłożyłem gazety w samochodzie, pojechałem na myjnię i obserwowałem, gdzie cieknie (dodam, że pierwsze ślady były po ok 30 minutach, więc to tak od razu nie ścieka). Woda leciała z okolic filtra a gąbka jak zassała wodę to rozeszła się ona wkoło i po czasie nie można było stwierdzić skąd to leci.

Dodam, że przez to parowały mi szyby, jak jeździłem bez klimy (a na początku nawet podłoga była sucha).
krzysiek87
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Joker23 » 18 grudnia 2017, 17:11

Jestem posiadaczem leona od poprzedniej soboty. Kupiłem go w dość deszczową pogodę więc nie zwróciłem odrazu uwagi ale po weekendzie zobaczyłem że pod dywanikami jest woda i to sporo, głównie pod fotelem kierowcy i za kierowcą oraz za pasażerem, pod pasażerem tylko delikatnie. Na kanale zlokalizowałem kilka korków odpływowych w nie najlepszym stanie a dwóch wgl nie było, odrazu zamówiłem nowe ale gdy wyjąłem wykładzinę oraz maty filcowe zauważyłem że woda idzie z podszybia (bardzo mokra mata za pedałami). Rozebrałem podszybie i okazało się że było sporo syfu i uszczelki przy filtrze kabinowym oraz puszcze z bezpiecznikami były przestarzałe i prawie wcale nie szczelne i prawdopodobnie to było źródło. Uszczelniłem oba miejsca, wymieniłem korki, oczywiście wysuszyłem maty i od soboty narazie jest spoko, zobaczymy co dalej. Przednią szybę mam nieoryginalną więc w takiej sytuacji też warto sprawdzić czy poprawnie została zamontowana.
Joker23
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: ASV 1.9

Postprzez yogi555 » 10 czerwca 2018, 16:56

Witam!!!Podepnę się pod temat.W moim leonku robi się mokra tapicerka nad drzwiami kierowcy ale tylko po myjni lub myjce ciśnieniowej.Zauważyłem jak otworzę drzwi,że woda stoi na uszczelce drzwiowej natomiast od strony pasażera uszczelka jest sucha.Proszę pomóżcie gdzie szukać przyczyny.Czy to wina uszczelki czy może drzwi nie dociskają.Dodam,że jak pada deszcz nawet duży to jest sucho.Dopiero jak umyję na myjce to cieknie.Dziękuję!!!!
yogi555
Stella
Stella

Auto: leon II 2006 r.
Silnik: benzyna 1.6 8V

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne