Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

stuki fotela kierowcy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

stuki fotela kierowcy

Postprzez zibizly » 8 czerwca 2012, 10:59

Witam wszystkich :)
Zanim ktoś powie że to już było i żeby użyć wyszukiwarki to napisze że nie znalazłem, szukałem. A teraz do rzeczy, od jakiegoś czasu pojawił mi się objaw w postaci pojedynczego stuku konstrukcji fotela przy przemieszczaniu sie masy ( w postaci mojej osoby) na nim. Byłem z tą usterką w serwisie (niestety auto już po gwarancji) i stwierdzono że to wina górnej lub dolnej prowadnicy fotela, wystepuje w niej luz i to powoduje ten stuk :boje: . Wstepny szacunkowy koszt wymiany to ok 1650 zł sama część gdyż nie wystepują elementy naprawcze, tylko wymienia się całe siedzisko czyli jego stelarz z wszystkimi elementami (szynami itp). Próbowałem sam na to popatrzeć ale nie widze zadnych elementó mocujących które można by było dokrecic.
Ktoś może spotkał sie z podobnym problemem???, szukałem informacji na ten temat ale nie znalazłem nic interesującego.
zibizly
Stella
Stella

Auto: Leon 1P

Reklama

Re: stuki fotela kierowcy

Postprzez SpoON » 8 czerwca 2012, 11:12

Wyjmij fotel i zobacz na spokojnie co i jak tam wygląda... jeśli coś się wyrobiło to może da się coś domowym sposobem zrobić ;) Pamiętaj o poduchach, błędach itd. ;)
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez zibizly » 8 czerwca 2012, 11:38

Dzięki SpoON za ukierunkowanie na działania, oglądałem to i wszędzie widzę tylko takie elementy których rozebrać sie nie da :(, a konkretnie nie udało mi się zlokalizować gdzie. Wydaję mi sie że gdzieś w okolicach lewej przedniej części. Aaaaa, przeprowadziłem eksperyment o którym zapomniałem napisac, podniosłem fotel maksymalnie do góry, położyłem książke na podłodze i opusciłem fotel w pozycje do jazdy (fotel maksymalnie opuszczony na dół). Przednia czesc fotela a dokładnie plastikowy schowek oparł sie na książce usztywniając tym samym go - zjawisko nie wystepuję. Niestety taka "naprawa" jest daleka od moich oczekiwań.....
zibizly
Stella
Stella

Postprzez SpoON » 8 czerwca 2012, 12:01

To może sama obudowa fotela jest gdzieś luźna i to ona daje stuki?
SpoON
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon 5F
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez zibizly » 8 czerwca 2012, 15:51

Nie to nie obudowa, demontowałem ten plastik cały i bez niego też sprawdzałem i jest dokładanie tak samo jak jest założony (stuka). Jak już pisałem moją standartową pozycją za kierownica jest opuszczony fotel na sam dół, w innych ustawieniach też to wystepuję - sprawdzałem.
zibizly
Stella
Stella

Postprzez Mati31 » 21 czerwca 2018, 17:54

Odgrzewam kotleta... Udało się rozwiązać problem stukania fotela? U mnie to samo. Jakas rada jak sie tego pozbyć :/
Mati31
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne