Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
winner4 napisał(a):Dobra, obadałem temat, założyłem hebel więc opiszę dokładnie co i jak.
Swap na 310x22mm podchodzi praktycznie P&P z wszystkich mocniejszych wersji z napędem 4x4. Może to być zarówno mk5 R32, A3 3.2, S3 czy mk6 R.
Co jest potrzebne:
- zaciski (są bardzo podobne do tych z 286x12, ale średnica tłoczka wynosi 41mm,a to jest istotne)
- jarzma pod tarczę wentylowaną
- tarcze 310x22mm
- klocki
- osłony z w/w aut (i tutaj występuje jedyna różnica, bo jeden z otworów montażowych do zwrotnicy znajduje się w ciut innym miejscu, około centymetr różnicy ze względu na budowę tylnego zawieszenia w Quattro i pochodnych, ale nie ma on znaczenia, wystarczy przyciąć osłonę o jakieś 5cm, a 2 śruby trzymające ją w zupełności wystarczą, bo są całkiem solidne i nic nie trzeba więcej kombinować, ani też nic nie ociera - zdjęcia w moim temacie)
* przewody hamulcowe są takie same, ich nie trzeba zmieniać, tak samo śruby montażowe jarzm aczkolwiek sam zmieniłem seryjne śruby spline M14 na utwardzane sześciokąty zamontowane na kleju myśląc po prostu przyszłościowo, bo te seryjne dały mi mocno w kość przy rozkręcaniu układu
Tak więc jeśli ktoś się zastanawia nad swapem tylnego hebla to polecam, myślę, że to jeden z istotniejszych modów dla posiadaczy 345x30 na przodzie, bo te malutkie, lite, seryjne tarcze w Cuprze po prostu są zbyt biedne jeśli chce się mocniej poszaleć, ale pojemność cieplna układu hamulcowego na tylnej osi zwiększa się diametralnie, a co za tym idzie - wydajność poprawia się. Tył już tak nie myszkuje, zwłaszcza po kilku wirażach gdzie seryjna tarcza zaczyna kopcić.
arons666 napisał(a):Mam pytanie czy moje aktualne zaciski pod tarcze 282x12 różnią się czymś od zacisków pod tarcze 286x12 ? Jeżeli nie dojdzie do wykonania swapu opisanego poniżej to będę mógł u mnie dać po prostu tarcze 286x12 mimo iż z fabryki wyjechał na 282x12 ?
Misiek napisał(a):etku mówi podobnie czyli że od 30.11.2012r. 286mm zmienia się w 282mm przy czym zaciski i jarzma pozostają takie same
winner4 napisał(a):Swap na 310x22mm podchodzi praktycznie P&P z wszystkich mocniejszych wersji z napędem 4x4. Może to być zarówno mk5 R32, A3 3.2, S3 czy mk6 R
Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości