Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamek centralny nie zamyka nie otwiera drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamek centralny nie zamyka nie otwiera drzwi

Postprzez Leonidas2018 » 14 grudnia 2018, 12:54

Witam serdecznie, (Seat Leon 1P 2007)

Problem pojawił się jakiś tydzień temu (07.12.2018). Otóż, gdy chciałem rano wyruszyć samochodem na drogę otwieram pilotem samochód i pakuje rzeczy do tylnych lewych drzwi. Problem w tym, że te drzwi mi się nie otworzyły. Wszystkie drzwi (tj. kierowcy, pasażera z przodu, pasażera z prawej strony z tyłu, bagażnik) otworzyły się normalnie. Dopiero po otworzeniu drzwi kierowcy, sięgnąłem za klamkę wewnątrz i sobie otworzyłem je. Ruszyłem zatem na drogę, drzwi automatycznie zamknęły się (jak to bywa po pokonaniu kilku metrów), poza oczywiście tymi z tyłu lewej strony. Stanąłem, sprawdziłem.. wszystkie zamknięte, poza lewymi z tyłu. Także jakby ktoś chciał w czasie jazdy wskoczyć do samochodu - nie ma problemu. :D

Zaparkowałem samochód, zamknąłem pilotem. Posprawdzałem wszystkie drzwi. Zamknięte. Również te z tyłu z lewej. Następnie otworzyłem dla sprawdzenia samochód, drzwi otwarte. Jakby wróciło do normy wszystko. Nie do końca... Po powrocie (jakieś 45 minut) otwieram samochód i znowu klapa. Drzwi lewe tylne zamknięte, reszta otwierają się normalnie. Otwieram je od wewnątrz łapiąc za klamkę. W środku nie mogę ich zamknąć przyciskiem blokowania drzwi. Słychać tylko "tyk tyk". Wszystkie za pomocą przycisku się zamykają poza tylnymi. I tak jest również z otwieraniem, gdy tylne mam zamknięte a chcę otworzyć z przycisku w środku znajdującego się nie ma takiej możliwości. :cry: :cry:

Jakieś rady, pomysły ? Dodam, że nie miałem jeszcze możliwości sprawdzenia błędów na vcdsie.

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam
Leonidas2018
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Seat Leon 1P
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Zamek centrylny nie zamyka nie otwiera drzwi

Postprzez maniek23 » 14 grudnia 2018, 14:25

Typowy problem Leon II - zamki.
Wyciągnąć, przeczyścić styki, nasmarować i powinien chodzić.
Ja już w swoim 3 przerabiałem (oba tylnie i prawy przód) i do tej pory działają (w jedynym tylko silniczek musiałem wymienić, bo już nie dawał rady przesuwać zębatek.
Są tematy na forum jak rozbierać boczek i wyciągnąć zamek.
maniek23
Signo
Signo

Silnik: BKD 2.0

Re: Zamek centralny nie zamyka nie otwiera drzwi

Postprzez Podkopnik » 15 grudnia 2018, 21:16

Najpierw podepnij Kompa i sprawdź który to zamek.
Prywatny Detektyw https://bez-sladu.pl/ 501-466-215
Podkopnik
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Leon 1M
Silnik: AJQ 1.8

Postprzez Leonidas2018 » 15 grudnia 2018, 22:12

Podkopnik napisał(a):Najpierw podepnij Kompa i sprawdź który to zamek.

Lewa strona tył. Może inny zamek powodować takie problemy poza tym ?
Leonidas2018
Stella
Stella

Postprzez Stackburn » 16 grudnia 2018, 09:20

Zamek do wymiany. Miałem to samo w Toledo III (kilka razy udało się go uzdrowić ale to tylko na chwilę - kupiłem nowy zamiennik i problem zakończony).
Seat Toledo III 1.6 Superwagen + Opel Mokka X 1.4TURBO

Obrazek
Stackburn
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo III [5P]
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez maniek23 » 17 grudnia 2018, 07:01

Stackburn napisał(a):Zamek do wymiany. Miałem to samo w Toledo III (kilka razy udało się go uzdrowić ale to tylko na chwilę - kupiłem nowy zamiennik i problem zakończony).

Mi od uzdrowienia pierwszego z zamków mineło już z 5 lat i nadal działa. Z zamiennikiem nigdy nie wiesz, na co trafisz.
maniek23
Signo
Signo

Postprzez Leonidas2018 » 17 grudnia 2018, 10:44

maniek23 napisał(a):
Stackburn napisał(a):Zamek do wymiany. Miałem to samo w Toledo III (kilka razy udało się go uzdrowić ale to tylko na chwilę - kupiłem nowy zamiennik i problem zakończony).

Mi od uzdrowienia pierwszego z zamków mineło już z 5 lat i nadal działa. Z zamiennikiem nigdy nie wiesz, na co trafisz.

Spróbuję zatem ściągnąć to na weekend i ogarnąć. Tylko czemu z pilota mi się zamykają drzwi, a już nie otwierają ? Na to wychodzi, że coś tam działa. A ze środka, ani zamknąć ani otworzyć. Tylko zamykanie pilotem działa.
Leonidas2018
Stella
Stella

Postprzez maniek23 » 17 grudnia 2018, 14:50

W zamku masz dwa silniczki, jeden odpowiedzialny za zamykanie, drugi za otwieranie. Jeżeli nasmarowanie i przeczyszczenie styków nie pomoże możliwe, że będzie konieczna wymiana silniczka (ja tak miałem w jednym zamku).
W leonie tylko pilot lub przycisk na konsoli środkowej służy do zamykania/otwierania.
maniek23
Signo
Signo

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne