Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zaparowane wnętrze samochodu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zaparowane wnętrze samochodu

Postprzez Samcake » 2 stycznia 2019, 13:16

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Mam do Was pytanie dotyczące problemu z parowaniem szyb. Jestem posiadaczem seata leona II 1.9 tdi 105km od ponad roku. Od ponad dwóch miesięcy mam co jakiś czas duży problem z zaparowanymi szybami podczas jazdy kiedy temp na zewnątrz jest bliska 0 C lub jest mgła. Problem jest na tyle duży, że podczas jazdy moje boczne szyby dosłownie są pokryte wodą, a przednia szyba w 1/2 również jest pokryta parą. Po rozgrzaniu silnika i przy włączonej klimatyzacji przednia szyba jest czysta(DOPIERO) po około 20 min. Filtr kabinowy wymieniony, płynu chłodniczegon nie ubywa, w nagrzewnicy brak przecieków, kanaliki w drzwiach drożne, brak wilgoci pod dywanikami i w miejsce na zapasowe koło, odpływ klimatyzacji jest również drożny. Nie znalazłem podobnego tematu na forum, dlatego postanowiłem rozpocząć nowy wątek. Spotkał się ktoś z podobnym problemem ? Jeśli tak to prosiłbym o pomoc. Dodam, że po wyjęciu filtra kabinowego problem jest mniejszy lecz to wydaje się normalne. Życzę wszystkim dobrego dnia i czekam na odpowiedzi, pozdrawiam :)
Samcake
Stella
Stella

Region: podlaskie
Auto: Seat Leon II
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Zaparowane wnętrze samochodu

Postprzez chlorek » 2 stycznia 2019, 14:29

Może masz coś w bagażniku. Może coś zostało rozlane i wsiąkło w podlogę a filc tak łatwo nie wysycha. Trzeba by zdjąć całą tapicerkę z podłogi i sprawdzić czy jest sucho. Możesz zastosować pochłaniacz wilgoci. Również sprawdź czy dobrze działają klapy nawiewu, może coś się wydupczyło i tylko działa nawiew wewnętrzny.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3

Postprzez artkoz » 2 stycznia 2019, 17:33

Witam miałem kiedyś podobny problem w Cordobie przyczyną był pęknięty plastikowy wodzik od klapy która zamykała dopływ powietrza z zewnątrz. Klapa samoczynnie opadała i zamykała dopływ powietrza z zewnątrz pomimo tego że nie był włączony obieg wewnętrzny.
artkoz
Stella
Stella

Auto: Leon 2
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Samcake » 10 stycznia 2019, 10:37

Niestety, Wasze pomysły już sprawdzałem i wszystko jest wporządku. Pochłaniacz wilgoci mam w samochodzie jednak jest tak duże parowanie, żeby był jaki kowilek efekt. Będę dalej szukał jakiegoś rozwiązania, dzięki za pomysły :)
Samcake
Stella
Stella

Region: podlaskie
Auto: Seat Leon II

Postprzez Stackburn » 14 stycznia 2019, 20:29

Pytanie może głupie - ale jednak je zadam ;) Umyłeś porządnie szyby?
Seat Toledo III 1.6 Superwagen + Opel Mokka X 1.4TURBO

Obrazek
Stackburn
Signo
Signo

Auto: Seat Toledo III [5P]

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne