Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Niedziałające boczne kierunki - pilne!

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Niedziałające boczne kierunki - pilne!

Postprzez ja1 » 2 maja 2019, 13:38

Oba kierunkowskazy boczne (na błotnikach) przestały nagle działać.
Bezpieczniki ok. Auto nie pokazuje błędów ani w programie ani na liczniku. W VCDSie przestawiałem opcje "boczne kierunkowskazy" ale nic to nie daje. Żarówki oczywiście ok, popsikane całe sloty na żarówki kontakt-sprayem ale nic nie pomaga. Z tego co zmierzyłem nie ma tam prądu.

Słyszałem że winowajcą może być moduł komfortu bo w nim ostatnio sporo grzebałem w VCDS ale z tego co widziałem tam w opcjach to nic dziwnego nie zaznaczyłem. Odznaczałem i zaznaczałem teraz wiele rzeczy żeby spróbować uruchomić te kierunki ale na próżno.
Mój moduł to 1K0959433CP.
Nie bardzo mi się chce go zmieniać, i myślałem żeby się podpiąć tymi kablami do kabli od kierunków z przodu, które idą do wtyczki w lampie. Da mi to oczekiwany rezultat? Albo jakieś inne rozwiązanie.

Pilne, musze jak najszybciej zrobić przegląd a tu taki pech.
ja1
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: 1P
Silnik: BXW 1.4

Reklama

Re: Niedziałające boczne kierunki - pilne!

Postprzez bzykofm » 2 maja 2019, 14:03

Ja borykam się z tym samym problemem od ponad roku. Problem wystąpił przy po zmianie bordnetza po dołożeniu ksenonów. Albo one albo działałby poprawnie boczne kierunki. Badanie techniczne przeszło, powiedziałem o co chodzi. Co nie znaczy, że nie próbuję rozwiązać problemu. Na razie niestety bez pozytywnego rezultatu.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez ja1 » 2 maja 2019, 14:09

bzykofm napisał(a):Ja borykam się z tym samym problemem od ponad roku. Problem wystąpił przy po zmianie bordnetza po dołożeniu ksenonów. Albo one albo działałby poprawnie boczne kierunki. Badanie techniczne przeszło, powiedziałem o co chodzi. Co nie znaczy, że nie próbuję rozwiązać problemu. Na razie niestety bez pozytywnego rezultatu.

W takim razie spróbuje z przeglądem.
Zastanawiam się czy coś da zmiana modułu komfortu na "sprawny" skoro niby ja zepsulem mój przez zabawe z opcjami. Chce kupić wersje z końcówką "BT" czyli tak czy siak z większą ilością funkcji bo aż 19 bajtów (moja ma 14 - CP). Ale jeśli ten problem nie ustąpi to trochę nie fajnie. Czy wiesz może coś na temat kabli bocznych kierunków? One prowadzą do wtyczek w lampach z przodu? Widziałem że te same kolory tam dochodzą (lewa strona biało-czarny, prawa strona zielono-czarny). Może by spróbować to połączyć :|

-- 2 maja 2019, 15:09 --

bzykofm napisał(a):Ja borykam się z tym samym problemem od ponad roku. Problem wystąpił przy po zmianie bordnetza po dołożeniu ksenonów. Albo one albo działałby poprawnie boczne kierunki. Badanie techniczne przeszło, powiedziałem o co chodzi. Co nie znaczy, że nie próbuję rozwiązać problemu. Na razie niestety bez pozytywnego rezultatu.

W takim razie spróbuje z przeglądem.
Zastanawiam się czy coś da zmiana modułu komfortu na "sprawny" skoro niby ja zepsulem mój przez zabawe z opcjami. Chce kupić wersje z końcówką "BT" czyli tak czy siak z większą ilością funkcji bo aż 19 bajtów (moja ma 14 - CP). Ale jeśli ten problem nie ustąpi to trochę nie fajnie. Czy wiesz może coś na temat kabli bocznych kierunków? One prowadzą do wtyczek w lampach z przodu? Widziałem że te same kolory tam dochodzą (lewa strona biało-czarny, prawa strona zielono-czarny). Może by spróbować to połączyć :|
ja1
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 2 maja 2019, 15:37

Niestety nie, jak na razie były próby przez VCDSa. Nic nie było grzebane przy kablach.

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez ja1 » 2 maja 2019, 16:06

bzykofm napisał(a):Niestety nie, jak na razie były próby przez VCDSa. Nic nie było grzebane przy kablach.

Jakimś cudem naprawiłem to wreszcie!! Posiedziałem chwile w aucie w VCDS ale nie w module komfortu tylko w Centralnym zespole ektrycznym. Prawdopodobnie to było to:

- dezaktywowałem zimne sprawdzanie bocznych kierunkowskazów
- aktywowałem/dezaktywowałem boczne kierunkowskazy

Nic innego raczej nie robiłem. W każdym razie wreszcie pomogło.
ja1
Stella
Stella

Postprzez bzykofm » 10 sierpnia 2019, 12:56

Dzięki, trzeba będzie sprawdzić :-D

-- 10 sierpnia 2019, 13:55 --

Problem rozwiązany, winny był bordnetz, który wleciał od Golfa VI, (mój nie obsługiwał skrętnych ksenonów).
Ponieważ ten ma boczne kierunki w lusterkach coś nie zabanglało. Wielkie dzięki Axee !! :brawo: :brawo: :brawo:

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne