Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Błąd silnika V71

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Błąd silnika V71

Postprzez Silek » 3 października 2019, 11:11

Witam serdecznie.

Postaram się opisać swój problem konkretnie i jak najkrócej się da.

Problem rozpoczął się w lipcu, kiedy zauważyłem, że klimatyzacja w trybie AUTO przestaje działać wtedy, kiedy rozpoczynałem jazdę po autostradzie, czyli prędkość była już ponad 100km/h. Żadnego chłodu z żadnego nawiewu. Gdy przełączałem się ręcznie na wszystkie 3 tunele - śmigało jak trzeba. Musiałem dodać ze 1-2 kreski więcej, żeby czuć się komfortowo, ale było okej. I tylko wtedy to się działo. Jazda po mieście w trybie AUTO bez żadnych problemów. Tylko za każdym razem jak wskakiwałem na autostradę to mi odcinało klimę. I tak przejeździłem całe wakacje uznając, że taki problem to pół biedy, może się odwidzi i przestanie robić psikusy. No właśnie. Teraz w październiku wracam o 6.00 rano z pracy i się okazuje, że klimatyzacja w ogóle nie podaje żadnego powietrza czy to w trybie AUTO czy gdy wybieram tunele manualnie. 15 km i ani grama ciepła. Obieg zamknięty - leci powietrze. Wizyta u swojego elektromechanika, próba adaptacji klap. Błąd silnika V71 i zero reakcji na komputerze. Diagnoza - silniczek zdechł i trzeba go pewnie wymienić. Może nawet i dwa, bo może się okazać, że drugi też zaraz będzie na wykończeniu. I on tego nie naprawi, bo pewnie trzeba będzie całą deskę rozdzielczą wyciągać, żeby się do niego dokopać. 50zł dałem i zostałem z problemem sam. I sobie myślę - zapytam na forum o kilka rzeczy.
Kwestia pierwsza - ten silnik naprawdę jest gdzieś schowany, trudno dostępny ? Czy może znajdę go gdzieś za schowkiem jak przeczytałem na forach innych modeli aut z grupy VAG?
Druga sprawa - co tam najczęściej klęka ? Tryb ? Silniczek ? Lepiej naprawić czy zamawiać używkę/zamiennik ?
Po trzecie primo - jako laik samochodowy byłbym w stanie z teściem przy piwie to ogarnąć ? On lubi atakować takie rzeczy i może by pomógł.
I po czwarte - przypuśćmy, że zrobiłbym wszystko na własną rękę. to muszę jechać znowu na komputer adaptować tę klapę z tego silnika ? Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie zdobyte przy tym problemie i mógłby coś merytorycznego doradzić ?
Mógłbym oddać auto do Bosha (czytaj - do swojego mechanika), ale znając życie, to pewnie mi to wyciągną, popatrzą i nawet jak będzie coś do naprawienia to to wyrzucą, zamówią nową część i zapłacę za wszystko jak za zboże co mi się na tę chwilę nie widzi. Ewentualnie w najgorszym wypadku szukać innego elektromechanika i niech się bawi.

Szukałem tematu o tym problemie, ale nic takiego nie znalazłem. Mam nadzieję, ze nic nie dubluje.

Pozdrawiam i wielkie dzięki za wszelką pomoc.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz, to kupiłeś sobie zły samochód"
Silek
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Reklama

Re: Błąd silnika V71

Postprzez Tracer2 » 3 października 2019, 22:01

Naprawiałem silniczek klapy ciepło/ zimno w Ibizie. Najtrudniej było go odnależć. Posiłkowałem się zdjęciami nagrzewnic, które ludzie sprzedają na Allegro. Sam silniczek rozebrałem i wypsikałem płynem KONTAKT, bo w nich to ścieżka potencjometru traci kontakt i z tego są kłopoty.
I śmiga.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Silek » 4 października 2019, 17:37

To chociaż może zdradź gdzie go u siebie znalazłeś w Ibizie co mogłoby mnie w jakiś sposób nakierować na jakieś tory, bo napisałeś post z którego nic nie mogę wyciągnąć dla siebie. Raz padnie silniczek, raz tryb pęknie albo trzpień się wyrobi. Tylko przyczyny nie poznam dopóki go nie zlokalizuje.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego zanim odejdziesz, to kupiłeś sobie zły samochód"
Silek
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 4 października 2019, 19:03

Jest z lewej strony nagrzewnicy , od strony nóg kierowcy.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez Silek » 5 października 2019, 18:16

I to już jest jakiś trop :) Najwyżej tam zacznę kopać to się może coś znajdzie. Dzięki
Silek
Stella +
Stella +

Postprzez Tracer2 » 6 października 2019, 05:37

https://allegro.pl/oferta/vw-golf-v-nag ... 8242008542
na zdjęciach z tej aukcji widać silniczki sterujące
szczególnie na ostatnim zdjęciu
Tracer2
FR
FR

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne