Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon IP parujące szyby po uruchomieniu silnika

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon IP parujące szyby po uruchomieniu silnika

Postprzez megatapety » 25 października 2019, 06:11

Witam,

Mam Seata Leona 2011r. silnik 1.4 TSI. Rano po uruchomieniu silnika paruje mi przednia szyba, można powiedzieć że od razu. Ratuje mnie klima, ale to nie jest rozwiązanie. W samochodzie jest sucho (ale jeszcze sprawdzę dokładnie), filtr kabinowy dałem nowy Boscha, ale to nie pomogło. Nie zauważyłem ubytku płynu chłodniczego, ani dziwnych zapachów. Co może być przyczyną?, wygląda na parującą wodę :cry:. Próbowałem zdemontować podszybie, ale nie wyciągnąć ten plastik , trzyma się mocno szyby, a nie chcę nic tam urwać.
megatapety
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Leon IP parujące szyby po uruchomieniu silnika

Postprzez Tracer2 » 25 października 2019, 17:17

Obawiam się że nic nie zrobisz bo taka pora. Wilgotnośc w czasie mgły jest bliska 100% :-(
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez servus124 » 9 listopada 2019, 19:17

Rok temu tez szukalem przyczyny, wymienilem filtr kabinowy(bosch, jesli ma to jakies zanczenie), chodniczki na gumowe, auto porzadnie posprzatane, brak wilgoci i przez jakis czas skonczyl sie problem z parujacymi szybami. Minal rok, podczas jazdy zastala mnie sroga ulewa i problem powrocil. Pomaga wlaczenie klima na chwil pare. Co jest przyczyna? Niewiem, nie chce mi sie juz szukac. Jak sie doszukasz gdzie lezy problem daj znac
servus124
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: seat leon 1p
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez Elni86 » 11 listopada 2019, 12:25

Witam ,a nie masz czasem włączonego obiegu zamkniętego , lub nie zablokował się silniczek od klapki tego obiegu w pozycji zamkniętej ? W Leonie 5f na wyświetlaczu pokazuje , że szyba przednia może zaparowac, nawet gdy obieg mam z świeżego powietrza z zewnątrz w tej porze roku.
Pozdro
Seat Leon 5F 1.6tdi 77kW silnik CLHA . Nadwozie Biała Perła
Elni86
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Leon 5F
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne