Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Buczenie pod schowkiem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Buczenie pod schowkiem

Postprzez jarekdaniel » 17 sierpnia 2017, 18:11

Witam,
mam problem z dziwnym dźwiękiem (buczenie, stukanie o wysokiej częstotliwości) wydobywającym się z okolic schowka pasażera w moim Leonie 1P. Dźwięk pojawia się tylko podczas uruchomienia auta oraz przy zmianie trybu nawiewu z zamkniętego na otwarty przez jakies 20 - 30 sekund i ustaje (nawet jeśli wentylator dmuchawy jest wyłączony). Zdemontowałem schowek i wydaje mi się, że dźwięk wydobywa się z okolic modułu komfortu (jak go przytrzymuje to dźwięk zmienia częstotliwość). Czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać ten problem?
jarekdaniel
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: benzyna 1.6 16V

Reklama

Re: Buczenie pod schowkiem

Postprzez Leonardo_Płock » 11 listopada 2019, 16:37

Cześć,

Miałeś taki sam problem z którym ja się spotkałem dziś mi właśnie zgłupiał
samochód i zaczął buczeć gdzieś za schowkiem mam Leona 1P 2006 r. 1.6 /102
km jak sobie z tym poradziłeś ( co padło i czy sam wymieniałeś czy musiał
to mechanik zrobić bo np. dużo pracy i specjalistycznych narzędzi potrzeba
) ?

Będę wdzięczny za odpowiedź :-D

-- 11 listopada 2019, 17:37 --

Cześć, 
   Wymieniłem uszkodzony silniczek niestety elementem uszkodzonym okazała się pęknięta klapka dławiąca byłą ułamana przy kole zębatym a tym samym silniczek wyszczypał dwa ząbki na sterowaniu klapki która byłą złamana i blokowała silniczek w końcowym efekcie musiałem zamawiać klapkę przez ASO VW i dwa tygodnie czekałem aż przyjdzie towar do serwisu VW koszt nowej klapki dławiącej 850 zł brutto oraz silniczek sterujący klapką 300 zł razem zabawa kosztowała mnie około 1300 zł i trzy tygodnie bez samochodu nie obyło się bez demontażu kierownicy całej deki rozdzielczej rozbieranie dwa dni a składanie trzy dni ogólnie wymysł climatronic to bardzo słabe rozwiązanie w tych autach na ale cóż taka technologia. 
Po wymianie silniczka i klapki dławiącej szyby nie parują w samochodzie. 
Leonardo_Płock
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: LEON 1p
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez Tracer2 » 11 listopada 2019, 16:54

A kto bogatemu zabroni :wink:
https://allegro.pl/oferta/seat-leon-ii- ... 7055302082 :idea:
idzie to taniej naprawić
o , a tu 2-ga :shock:
https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-k ... 8422105391
Podmianke to w 1 dzień sie robi
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Leonardo_Płock » 11 listopada 2019, 22:59

Prawdopodobnie można byłoby to zrobić taniej ale nie miałem czasu wtedy na tą chwilę się zaopatrzę w takie coś i niech leży sobie w garażu na zapas a Ty Tracer 2 miałeś problemy z tymi klapkami czy raczej to zdarza się nielicznym użytkownikom leonów ?
Leonardo_Płock
Stella
Stella

Auto: LEON 1p
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez Tracer2 » 12 listopada 2019, 06:55

Miałem problem z silniczkiem sterownika (serwomechanizmem ) w Ibizie z 2004. Zacinał się sterownik od ciepło/ zimno 0 132 801 207.
Na Allegro też jakos był droższy od innych, teraz go nie ma , a w ASO z 550 kosztował. Na szczęście pomogło rozebranie i popsikanie go KONTAKT
sprayem. Najtrudniejsze było ustalenie który to i gdzie się znajduje.
Kiedyś założyłem sobie klime w Cordobie. Manualną. W Leonie 1M też miałem manualną, Miałem zmieniać na na climatronic , ale jak się tu naczytałem o usterkach to mi przeszło. A teraz mam 1P po lifcie i na wszelki wypadek kupiłem sobie zestaw wszystkich silniczków na Allegro za 30 PLN bo akurat się trafił razem z wiązką. Na razie mnie te problemy odpukać omijają.
Po Twojej przygodzie widzę,że nie tylko silniczki padają i warto tanio całe pudło nagrzewnicy nabyć, Żeby był dawca.
Jeżdżenie z uszkodzonym ogrzewaniem w chłody , albo z uszkodzoną klimą w upał jest baaardzo irytujące.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne