Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie działa nawiew

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie działa nawiew

Postprzez Kiper777 » 19 grudnia 2019, 14:37

Witam, mam problem z moim leonem. Przestał mi wgl działać nawiew. Podmieniałem już wentylator dmuchawy, rezystor, panel klimatyzacji, sprawdzałem wszystkie bezpieczniki, przekaźniki. Sytuacja wygląda tak, że po przekreceniu na zapłon panel klimatyzacji tak jakby działa, bo reaguje na zmianę temp czy biegu wentylatora, ale nic to nie zmienia. Po włączeniu świateł powinno się wszystko podświetlić, a podświetlają się tylko przyciski, sam ekran już nie. Po podpięciu kompa wywala tylko błąd od czujnika ciśnienia klimy, ale wg mnie nie ma to związku z działaniem samego nawiewu. Podmieniłem również moduł Bordnetza bo kiedy nim ruszyłem to auto przestało odpalać, ale teraz jest ok. Auto stoi u znajomego mechanika i mówi, że po zapłonie na jednym z zacisków chyba nr 15 powinno być 12V a jest 0,6V. Już sam nie mam pomysłów, myśleliśmy że może gdzieś coś ze stacyjka ale wtedy auto by chyba nie paliło. Stąd moje pytanie może któryś z was posiada dokładny schemat elektryczny wiązki dot. Nawiewu/klimy??
Kiper777
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon Fr
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: Nie działa nawiew

Postprzez Tracer2 » 19 grudnia 2019, 14:56

A skąd wiesz, że projektant nie uzależnił działania nawiewu od czujnika ciśnienia klimy. To nie manual tylko climatronic.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Kiper777 » 19 grudnia 2019, 15:11

Nie wydaje mi się, lecz pewny nie jestem. Auto miało stluczke. I po złożeniu auta nie działała klima ale nawiew śmigał normalnie. Wtedy też wywalało problem z czujnikiem ciśnienia i przerwę w obwodzie. Zacząłem szukać i znalazłem 2 przerwane przewody idące od czujnika. Połączyłem je i klima wróciła. Później auto poszło do lakiernika. Wróciło i nawiew zniknął. Tamto miejsce sprawdziłem i jest ok. Chyba że któryś inny przewód, ale gołym okiem nie widać żeby coś było nie tak. Więc potrzebuję schemat.
Kiper777
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 19 grudnia 2019, 16:33

Obawiam się iż po stłuczce w d dostała chłodnica klimy i jest jakaś nieszczelność i gaz uciekł. Albo w przewodach - rurkach od klimy.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Kiper777 » 19 grudnia 2019, 18:26

Klima sprawdzona. Wszystko szczelne. Zanim auto oddałem do malowania jakiś czas nim jeździłem i wszystko chodziło. Pomysły się już skończyły i jedyne co mi zostało to sprawdzić wiązke. Tylko dziwne jest to że mam prąd ale tylko 0,6V zamiast 12V. Jakby nic nie było to wtedy zostają przewody, a tak nie wiem czemu jest tak niskie.
Kiper777
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne