Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Tylnia wycieraczka nie działa

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Tylnia wycieraczka nie działa

Postprzez demha0 » 19 lutego 2012, 20:37

Witam mam leona z 2005 r i nie działa mi tynia wycieraczka i plyn tez nie leci (nawet nie słychac silniczka zeby pompowal wode) Powiecie mi może który to bezpiecznik zeby go na poczatku sprawdzic i jeśli nie bezpiecznik to co by moglo nawalic?
demha0
Stella
Stella

Auto: leon

Reklama

Re: Tylnia wycieraczka nie działa

Postprzez Arczi20 » 20 lutego 2012, 17:49

Na klapce z bezpieczników masz który bezpiecznik jest od czego, Zazwyczaj szyba namalowana jest. A działała ta wycieczarka wcześniej ?
Arczi20
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.9TDI
Silnik: ASV 1.9

Postprzez demha0 » 22 lutego 2012, 17:07

dzis sprawdzilem bezpiecznik nr 41 (Wycieraczka tylnej szyby, 15 A ) ,sprawdzilem tez silniczek i dziala bo podlaczylem bezposrednia prad, sprawdzilem rowniez doplyw pradu i dochodzi. wiec juz nie wiem co. Może jakis przekaźnik?

podaje mape bezpiecznikow:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1937477.html

-- 22 lutego 2012, 17:07 --

Witam doszedłem ze mam uszkodzaną krańcówke bagaznika. można gdzieś dostać nową lub moze jakies obejscie. Bo sprawdzilem i jedna wiązka kabla nie podaje pradu, przecialem kabel i wycieraczka zaczela dzialac ale nie można otworzyc bagaznika. wiec moral taki ze auto mysli ze ma otwarty bagaznik i nie chce krecic wycieraczka ani spryskac. jakies pomysly?
demha0
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez inginio » 24 lutego 2012, 21:39

A robiłeś zwore na krańcówce? Krańcówki zamków dostaniesz prawdopodobnie w ASO
inginio
Stella
Stella

Auto: LEON FR

Postprzez lucasnufc » 27 stycznia 2016, 19:19

U mnie dzisiaj podobny problem. Przestała działać tylna wycieraczka. Otworzyłem bagaznik i zamknąłem i zaczeła działać. W czym tkwi problem?
lucasnufc
Sport
Sport

Auto: seat LEON
Silnik: BXE 1.9

Postprzez Pielach » 12 stycznia 2017, 09:21

Czujnik otwartej klapy w zamku, jak otworzysz klapę nie można włączyć tylnej wycieraczki. Jak stycznik w zamku zaczyna płatać figle zapala się światełko w bagażniku - znajomemu rozładowało akumulator przez noc - i nie działa wycieraczka.
Pielach
Stella +
Stella +

Auto: Leon 2
Silnik: BKD 2.0

Postprzez bzykofm » 12 stycznia 2017, 10:08

Ja kiedyś przytrzasnąłem pasek od plecaka tak, że zamek nie stykał. Nie działała tylna wycieraczka ze spryskiwaczem i wewnętrzne tylne lampy.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez czarniakspr » 15 lipca 2019, 08:05

Witam, odgrzeję kotleta.
Pacjent Leon 2008 r. 2.0 Tdi (Bmm).
Problem pojawił się dwa miesiące temu, przestała działać wycieraczka szyby tylnej, spryskiwacz działa bez zarzutu.
Poszperałem na forum, i w miarę możliwości przeczyściłem krańcówkę bagażnika, niestety nie pomogło.
Na dworze, robi się cieplej, będę musiał podłączyć bezpośrednio prąd do silnika wycieraczki.
Nie mam niestety możliwości sprawdzenia programem o ile wskazywałby takowy problem.
Autko mam od roku i miałem już problemy ze światłem wstecznym i wycieraczką, jednak wtedy, pomogło przeczyszczenie krańcówki.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Dziękuje za pomoc.

-- 15 lipca 2019, 09:05 --

czarniakspr napisał(a):Witam, odgrzeję kotleta.
Pacjent Leon 2008 r. 2.0 Tdi (Bmm).
Problem pojawił się dwa miesiące temu, przestała działać wycieraczka szyby tylnej, spryskiwacz działa bez zarzutu.
Poszperałem na forum, i w miarę możliwości przeczyściłem krańcówkę bagażnika, niestety nie pomogło.
Na dworze, robi się cieplej, będę musiał podłączyć bezpośrednio prąd do silnika wycieraczki.
Nie mam niestety możliwości sprawdzenia programem o ile wskazywałby takowy problem.
Autko mam od roku i miałem już problemy ze światłem wstecznym i wycieraczką, jednak wtedy, pomogło przeczyszczenie krańcówki.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Dziękuje za pomoc.

Sprawdziłem pierwotny silnik wycieraczki podłączany na sucho pod akumulator - działa.
Zakupiłem po taniości drugi silnik, działa również po podłączeniu do akumulatora.
Ciągle jednak wycieraczka nie działa po zamontowaniu w klapie. Przestawienie manetki, nie daje, żadnego efektu. Dodam, że spryskiwacz dała.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? :beksa:
Dziękuje
czarniakspr
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon
Silnik: BMM 2.0

Postprzez -arti- » 15 lipca 2019, 20:24

czarniakspr napisał(a):Sprawdziłem pierwotny silnik wycieraczki podłączany na sucho pod akumulator - działa.
Zakupiłem po taniości drugi silnik, działa również po podłączeniu do akumulatora.
Ciągle jednak wycieraczka nie działa po zamontowaniu w klapie. Przestawienie manetki, nie daje, żadnego efektu. Dodam, że spryskiwacz dała.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? :beksa:
Dziękuje

A sprawdziłeś czy dochodzi prąd do kostki wchodzącej do silnika wycieraczki??
Sprawdź przewody w harmonijce pomiędzy karoserią a klapą.
-arti-
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: LEON TDI
Silnik: BLS 1.9

Postprzez czarniakspr » 19 lipca 2019, 22:58

Witam, sprawdziłem, prąd dochodzi, przewody są całe.
Zastanawiam się nad krańcówką zamka, ale światło wsteczne działa, wobec czego jestem w punkcie wyjścia. :boje:
czarniakspr
Stella
Stella

Postprzez lucasnufc » 20 lipca 2019, 16:28

A to przy otwartej pokrywie bagaznika nie dziala swiatlo wsteczne? Masz fisa czy ten biedny licznik? Tez stawiam na zamek.
lucasnufc
Sport
Sport

Postprzez czarniakspr » 7 kwietnia 2020, 15:28

lucasnufc napisał(a):A to przy otwartej pokrywie bagaznika nie dziala swiatlo wsteczne? Masz fisa czy ten biedny licznik? Tez stawiam na zamek.
Dziękuje za odzew, przy otwartej klapie nie działa, światło wsteczne, niestety nie posiadam fisa.
Spróbuję, rozebrać i wyczyścić, zamek, ale to już będzie trzecie podejście do tematu zamka.

-- 7 kwietnia 2020, 16:28 --

Witam, może ktoś będzie miał podobny problem, winowajcą okazał się przewód spryskiwacza, który był, dziurawy ( przeżarł się z upływem czasy czy coś).
Płyn przeciekał na kostkę elektryczną, która skorodowała (znajduję się w części prawej na wysokości półki). Po zamknięciu krańcówki zamka, plus nie dochodził do wycieraczki.
Demontaż, lutowanie na krótko i wycieraczka działa.

Pozdrawiam
czarniakspr
Stella
Stella

Postprzez servus124 » 9 maja 2020, 14:09

Serwus, od 3 lat mi nie dzialal tylny spryskiwacz, dzis go naprawilem wiec moze sie komus przyda.
Pod maska z lewej strony gdzie idzie ta gruba plastikowa, prazkowana rurka sa kable oraz waz tylnego spryskiwacza, tam mialem dziure(jakim cudem sie zrobila to nie wiem), odcialem, wstawilem kawalek plastikowej rurki, dobrze uszczelnilem i juz cieszylem sie...proboje spryskac szybe, slysze, ze gdzies leci ale szyba sucha, a co gorsza zaczelo mi cieknac spod prawego tylnego progu. No i zaczalem szukac ktoredy idzie waz . Zaczalem od prawego przedniego progu, zdemontowalem plastiki, nastepnie tylny i postanowilem sprawdzic gdzie cieknie. Nie byl to ani tylny ani przedni prog. Lalo sie bezposrednio z pod plastiku przy ktorym mamy tylny, prawy pas bezpieczenstwa. Trzeba zdemontowac ten caly plastik obok kanapy wraz z progiem bo sa polaczone. Waz nie byl dziurawy, tam jest taka zlaczka z ktorej wylecial.
Ps, niestety od strony lampy sie nie dostaniemy.

Na czerwowo zaznczylem jak idzie waz, na zolto tam gdzie sie znajduje zlaczka z ktorej wypadl waz.
Obrazek
servus124
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: seat leon 1p
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez Tracer2 » 9 maja 2020, 19:09

Pewnie kiedyś było pryskane przy zamarzniętym letnim płynie. Ciśnienie jest takie ,że się złączki rozpinają :(
Miałem tak kiedyś w Ibizie. I od tamtej pory pilnuje żeby na czas dolać koncentratu do płynu po lecie.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Sander » 10 maja 2020, 11:03

Witam,

Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj.
Kupiłem tylną wycieraczkę Valeo do mojego Leona 1P wersja przed liftem i ta nowa wchodzi w ten plastikowy pałąk bardzo luźno, wręcz z niego wypada. Stara wchodzi zdecydowanie ciaśniej i się trzyma. Porównując wzrokowo obie są identyczne. Co robić?
Sander
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez lucasnufc » 10 maja 2020, 11:22

Stawiam, że mimo wszystko masz uszkodzone ramię... U mnie tak było i zmienilem ramie na polift
lucasnufc
Sport
Sport

Postprzez Sander » 10 maja 2020, 11:34

No tak myślałem, że może w tym ramieniu coś jest pęknięte.
W taki razie czy da się jakoś przełożyć tą część z gumą do tej starej?
Sander
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez servus124 » 10 maja 2020, 11:53

Rozumiem, ze ramie poliftowe pasuje bez problemu do przedlifta?
servus124
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: seat leon 1p
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez lucasnufc » 11 maja 2020, 08:02

Tak. Ramie p&p tylko pioro inne musisz teraz kupic
lucasnufc
Sport
Sport