Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Woda w kokpicie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Woda w kokpicie

Postprzez misiek633 » 14 sierpnia 2019, 18:53

Witam wszystkich. Mam problem z wodą w kokpicie od strony pasażera z przodu. Woda wlewa się w górnym prawym rogu że zgrzewów, zdjęcie miejsca w linku [URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/6eff4f9b8de0379a]. Z problemem walczę od kilku miesięcy, wymieniłem szybę przednią, sprawdziłem boczne okienka, uszczelniłem podszybie mimo że jest niżej oraz sprawdziłem odpływy podszybia, dodam że nie mam szyberdachu. Może ktoś miał podobny problem , proszę o pomoc.
misiek633
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Woda w kokpicie pomocy!

Postprzez TomekMr » 17 sierpnia 2019, 18:55

TomekMr
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: AUS 1.6

Postprzez misiek633 » 17 sierpnia 2019, 19:28

Witam patrzyłem na ten temat co podeslałeś w linku, ale to raczej nie będzie problem z drzwiami to raczej dot Leona 1. Mi woda leje sie za deską w górnym prawym rogu ponad podszybiem, wyplywa ze zgrzewów, tutaj zaznaczylem na ćwiartce to miejsce https://www.fotosik.pl/zdjecie/6eff4f9b8de0379a.
Jeszcze co mi przychodzi do glowy to robilem konserwacje po kupnie auta, czy sa jakies odplywy które mogą być zatkane?
misiek633
Stella
Stella

Postprzez indzoj » 8 września 2019, 08:48

Siema. Ustaliłeś może skąd dostaje się ta woda? Ja walczę ze swoim Leonem od kilku miesięcy i co deszcz to nalane do środka. Podszybie czyszczone, odpływy drożne. Leon bez szyberdachu, szyba w oryginale nie wymieniana. Ewidentnie leje się zza deski od strony pasażera.
indzoj
Stella
Stella

Auto: seat Leon
Silnik: BSE 1.6

Postprzez misiek633 » 8 września 2019, 09:13

Siema. Nic w temacie wody się nie zmieniło, jak się lało tak leje. Jedynie zostaje wizyta w ASO gdzie wynik naprawy jest niepewny a koszty wysokie. Ja kupiłem pokrowiec i sprawdzam pogodę, w miarę możliwości zakładam, a jak się nie da to pozostają ręczniki i je wymieniam jak są mokre. Trzeba będzie auto sprzedać w przyszłym roku i tyle. Szkoda bo autko śmiga.
misiek633
Stella
Stella

Postprzez piotrek233 » 8 września 2019, 19:47

Koledzy, sprawa wody w aucie jest bardzo prosta do opanowania. Sam miałem taki problem ale nie w Leonie. Auto miałem z szyberdachem.
Wyleciało wszytko z auta, podsufitka, boczki drzwi, dywany , całe wygłuszenie, decha. jak ktoś robi pierwszy raz cały dzień trzeba poświecić. Reasumując Miałem w środku kierownice i fotel, i sama blacha. na myjkę i obserwowałem gdzie się woda przedostaje. jeszcze tydzień tak przejeździłem. uszczelniłem wszytko gdzie woda się lała. Do końca posiadana auta wody w aucie nie miałem.

Prosty sposób, ściągnijcie deskę i patrzcie gdzie się woda leje i uszczelnić.
piotrek233
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez misiek633 » 8 września 2019, 20:10

Tak tylko ja ściągałem juz deskę i auto było cale wybebeszone bo miałem wiadro wody w środku i wiem gdzie przecieka , na fotce zaznaczone na czerwono https://www.fotosik.pl/zdjecie/6eff4f9b8de0379a ,
tylko problem gdzie się wlewa. Auto było juz u 3 mechaników i nic. Wymieniłem szybę, uszczelnione zostalo podszybie, sprawdzone odplywy, dopiero po ściągnięciu deski wiem ze leje sie ze zgrzewów ponad podszybiem i zakończeniem przedniej szyby. Jestem bezsilny, liczyłem ze ktoś miał podobny problem i pomoże
misiek633
Stella
Stella

Postprzez piotrek233 » 9 września 2019, 06:58

jak pościł zgrzew to zalać to wszytko mastyką , konserwacja, woskiem, z zewnątrz i od wewnątrz.
piotrek233
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Re: Woda w kokpicie

Postprzez kamil_ol » 25 stycznia 2020, 22:34

misiek633 napisał(a):Tak tylko ja ściągałem juz deskę i auto było cale wybebeszone bo miałem wiadro wody w środku i wiem gdzie przecieka , na fotce zaznaczone na czerwono https://www.fotosik.pl/zdjecie/6eff4f9b8de0379a ,
tylko problem gdzie się wlewa. Auto było juz u 3 mechaników i nic. Wymieniłem szybę, uszczelnione zostalo podszybie, sprawdzone odplywy, dopiero po ściągnięciu deski wiem ze leje sie ze zgrzewów ponad podszybiem i zakończeniem przedniej szyby. Jestem bezsilny, liczyłem ze ktoś miał podobny problem i pomoże

Witam,
Czy woda nie leje się przypadkiem po kablach i kapie w okolicach progu?
Podszybie czyste, ale chyba tam jest jeszcze wpust kabli i wlot nawiewu za silniczkiem wycieraczki. Może któryś z tych elementów trzeba uszczelnić?
kamil_ol
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez misiek633 » 25 stycznia 2020, 22:45

Witam. Niestety nie ,zostało to już sprawdzone kilka razy. Problem pojawia się przy dłuższym opadzie, woda się gdzieś zbiera i przelewa przez zgrzewy ponad podszybiem w rogu.
misiek633
Stella
Stella

Postprzez kamil_ol » 20 czerwca 2020, 10:26

Znalazłem problem u siebie. W ścianie grodziowej w okolicy pompy ABS jest wpust wiązki do kabiny. Razem z tą wiązką idzie m.in. przewód płynu do spryskiwacza na tył. Problem polega na tym, że wiązka jest owinięta izolacją. Woda w jakiś sposób dostaje się do tej wiązki od strony komory silnika i najbliższe miejsce w jakim ta woda może zlecieć to koniec izolacji tej wiązki - niestety w środku kabiny.

@misiek633 możesz to sprawdzić delikatnie zdejmując trochę izolacji tej wiązki w innym miejscu. Jak zacznie się skraplać to masz to samo.

Nie ma za bardzo możliwości dostać się do niej, więc się zastanawiam jak to poprawić.
W sumie to się zastanawiam czy do wymiany pompy ABS to wyjmuje się silnik? Bo tam nie ma miejsca...
kamil_ol
Stella
Stella

Postprzez misiek633 » 20 czerwca 2020, 18:08

Dzięki za info kamil_ol sprawdzę to jeszcze i dam znać co i jak.
misiek633
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 20 czerwca 2020, 18:28

kamil_ol napisał(a):czy do wymiany pompy ABS to wyjmuje się silnik?

bez przesady..

demontujesz oslone silnika, kilka plastikow od filtra powietrza, obudowe z akumulatorem i wyciaga sie pompe

akurat w pq35 ( golf 5/6 i pochodne ) silnik poprzeczny, jest to proste..
masz filmy na youtube z wymiany pompy ABS w golfach czy a3 8p, wsio to samo.
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez kamil_ol » 21 czerwca 2020, 21:39

miroA3 napisał(a):
kamil_ol napisał(a):czy do wymiany pompy ABS to wyjmuje się silnik?

bez przesady..

demontujesz oslone silnika, kilka plastikow od filtra powietrza, obudowe z akumulatorem i wyciaga sie pompe

akurat w pq35 ( golf 5/6 i pochodne ) silnik poprzeczny, jest to proste..
masz filmy na youtube z wymiany pompy ABS w golfach czy a3 8p, wsio to samo.

Ok. Tylko w Leonie 1P pompa ABS (nie pompa wspomagania hamulca) jest po przeciwnej stronie niż filtr powietrza i obudowa z akumulatorem...

misiek633 napisał(a):Dzięki za info kamil_ol sprawdzę to jeszcze i dam znać co i jak.

@misiek633 jak będziesz miał to samo i wpadniesz na pomysł jak to zrobić daj koniecznie znać :)
kamil_ol
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 22 czerwca 2020, 07:36

kamil_ol napisał(a):Ok. Tylko w Leonie 1P pompa ABS (nie pompa wspomagania hamulca) jest po przeciwnej stronie niż filtr powietrza i obudowa z akumulatorem...

masz racje, moj blad, mialem przed oczami anglika, w ktorym jest za aku..

w europie trzeba zaleznie od wersji silnikowej, czy jest DPF itp, sciagnac oslone silnika, orurowanie, klape v157, DPF scpuscic w dol..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez kamil_ol » 22 czerwca 2020, 09:36

@miroA3 dzięki za zrzuty! :)
Teraz się upewniłem, że zdjęcie ABS to ponad moje siły. Mam też DPF. Bez kanału raczej nie ma co podchodzić no i pewnie jeszcze bym zapowietrzył układ.
Może kamerką znajdę miejsce w jakim ta woda się dostaje pod izolację wiązki i uda się uszczelnić.
kamil_ol
Stella
Stella

Postprzez kamil_ol » 15 lipca 2020, 10:06

No i po kłopocie. Nawinąłem taśmę izolacyjną na całą wiązkę. Zrobiłem dwa otwory w innym miejscu gdyby pojawiła się w oplocie jakaś woda.
Woda kapała z otworu podszybia bezpośrednio na miejsce gdzie nie było izolacji. Dlatego dostawało się w sam środek oplotu, a później do kabiny.
Załączam zdjęcie przed poprawką. Wsadziłem lusterko żeby było widać ten otwór z którego leci woda. Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
kamil_ol
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne