Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Włączanie klimatyzacji zimą przy niskich temperaturach

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Włączanie klimatyzacji zimą przy niskich temperaturach

Postprzez CichyŁ » 3 stycznia 2021, 16:33

Witam panowie Mam pytanie mianowicie pacjent Leon 1p rok modelowy 2008 klimatyzacja półautomatyczna Czy przy obecnych temperaturach włącza się sprężarka i wentylatory pytam bo z tego co pamiętam rok temu w zimie przy zaparowanych szybach włączenie klimatyzacji znacznie przyspieszyło usunięcie skroplonej pary z szyby czołowej ale z tego co pamiętam wentylator się włączył A teraz się nie włącza po włączeniu klimatyzacji No i odparowanie szyb strasznie długo trwa podejrzewam awarię ale kiedyś słyszałem że sprężarka poniżej 5 stopni się nie włącza czy to prawda drugie pytanie sprawdzając w dość prymitywny sposób czy jest czynnik chłodzący stwierdzam że czynnik jest tylko jest zielony on ma taki być? Czy to pozostałość barwnika do sprawdzania szczelności?
CichyŁ
Stella +
Stella +

Auto: leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Pytanie o klimę

Postprzez Maszan » 3 stycznia 2021, 17:46

Poniżej 5stC sprężarka i wentylatory się nie włącza. Koloru czynnika nie jesteś w stanie sprawdzić bo układ jest pod ciśnieniem - jedynie ew. barwnik który jest wpuszczony w układ jako marker nieszczelności - choć to może być substancja która widać dopiero przy świetle UV. Wjedz w jakieś cieplejsze miejsce lub podgrzej czujnik temp. dla klimy ( w Leonie 1 jest w podszybiu kolo silnika wycieraczek w L2 nie wiem) powinno oprócz podbicia obr. włączyć sprężarkę i wentylatory.
Były:
Skoda 120@136 89' LPG
Skoda Felicia 1.3 MPI 98' LPG
VW Bora 1.9 TDI 01'
Są:
Seat Leon 1.6 16V LPG 05'
VW Golf 1.4 16V LPG 99'
Maszan
Signo
Signo

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Postprzez CichyŁ » 4 stycznia 2021, 00:22

Dzięki za odpowiedź sprawdzę jak będzie powyżej 5 stopni do tego wymieniłem filtr kabinowy może to sprawi że szyba będzie szybciej odparowywać a kolor czynnika sprawdziłem upuszczając z zaworu :-D
Pozdrawiam
CichyŁ
Stella +
Stella +

Auto: leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Tracer2 » 4 stycznia 2021, 07:06

Chyba raczej zobaczyłeś kolor oleju z układu....
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne