Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zamykanie szyby na 3/4

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zamykanie szyby na 3/4

Postprzez piotrek233 » 29 czerwca 2019, 10:11

Witam mam problem z szybą z tylną, mianowicie jak otworze to zamyka się na 3, czyli jedzie do góry na wysokości powiedzmy 3/4 zatrzymuje się i odbija w dół i tak 3 razy i na końcu zamyka się normalnie, gdzie szukać przyczyny?
piotrek233
Signo
Signo

Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Reklama

Re: Zamykanie szyby na 3

Postprzez adam_poz » 30 czerwca 2019, 12:05

czy dzieje się tak tylko z panelu w drzwiach kierowcy czy też bezpośrednio przełącznikiem na tylnych drzwiach ?
jeżeli dobrze zrozumiałem to wygląda mi to na standardowe padanie panelu sterowania szybami w drzwiach kierowcy
adam_poz
Stella
Stella

Region: wielkopolskie
Auto: Leon II 1P DPF
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Tracer2 » 30 czerwca 2019, 12:26

To chyba tak jak by domykanie w tych drzwiach trzeba było adaptować. Może przytrzymanie przycisku na zamknięcie przez dłuższy czas pozwoli zaadoptować w max na górze ?
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez piotrek233 » 30 czerwca 2019, 17:48

adam_poz napisał(a):czy dzieje się tak tylko z panelu w drzwiach kierowcy czy też bezpośrednio przełącznikiem na tylnych drzwiach ?
jeżeli dobrze zrozumiałem to wygląda mi to na standardowe padanie panelu sterowania szybami w drzwiach kierowcy

Z tylnych drzwi jest to samo..
Tracer2 napisał(a):To chyba tak jak by domykanie w tych drzwiach trzeba było adaptować. Może przytrzymanie przycisku na zamknięcie przez dłuższy czas pozwoli zaadoptować w max na górze ?

Przytrzymanie przez dłuższy czas też nie pomaga..
piotrek233
Signo
Signo

Postprzez adam_poz » 1 lipca 2019, 09:21

możesz nagrać filmik i wrzucić jak to działa ? Bo z tego co rozumiem, to przy zamykaniu szyby przycisk do góry, szyba idzie do góry, zatrzymuje się na 3/4 wysokości i zaczyna się opuszczać mimo, że przycisk ciągle masz w tej samej pozycji zamykania ??
adam_poz
Stella
Stella

Postprzez biz0n » 1 lipca 2019, 11:18

Mnie się zdaje że szyba ma za duży opór przy zamykaniu i procedura awaryjna ją zawraca.
Pewnie trzeba poczyścić i nasmarować :)
Obrazek
biz0n
Signo
Signo

Auto: Seat Leon Xcellence
Silnik: CZCA 1.4

Postprzez adam_poz » 1 lipca 2019, 14:15

na forum golfa V znalazłem instrukcję adaptacji szyb, może warto sprawdzić ?

"klepa pisze:
Zrób adaptacje szyb

- opuszczamy jednocześnie obie szyby do końca cały czas naciskając klawisze, a po ich zupełnym opuszczeniu nie zwalniając przycisków cały czas przez około trzy sekundy je trzymamy do usłyszenia charakterystycznego "klik" ze sterownika
- następnie puszczamy klawisze i zaraz ponownie oba naraz klikamy na kilka sekund 3-5 jak do opuszczania szyb znowu do usłyszenia charakterystycznego "klik"
- następnie obie szyby razem podnosimy do góry cały czas trzymając przyciski, aż do ich zamknięcia, nie zwalniając przycisków cały czas trzymamy około 3-5 sek. aż do momentu usłyszenia "klik" ze sterownika
- puszczamy przyciski i zaraz ponownie oba klikamy i trzymamy jak do zamykania przez około 3 sekundy do usłyszenia "klik" ze strony sterownika - adaptacja zakończona"

Ewentualnie jeszcze niektórzy obstawiają linkę albo mocowanie szyby do linki (sprawdź czy szyba nie rusza się zbytnio). Sprawdź mocowanie / prowadnice czy gdzieś nie haczy i wtedy szyba idzie w dół (na forum A3 co prawda poprzedniej generacji ktoś tak miał).

Czyli idziemy w trop biz0na :)
adam_poz
Stella
Stella

Re: Zamykanie szyby na 3/4

Postprzez oczkolek » 2 lipca 2019, 12:03

piotrek233 napisał(a):Witam mam problem z szybą z tylną, mianowicie jak otworze to zamyka się na 3, czyli jedzie do góry na wysokości powiedzmy 3/4 zatrzymuje się i odbija w dół i tak 3 razy i na końcu zamyka się normalnie, gdzie szukać przyczyny?

Miałem podobny problem w Skodzie. Pomogła adaptacja.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez piotrek233 » 2 lipca 2019, 18:39

adam_poz napisał(a):na forum golfa V znalazłem instrukcję adaptacji szyb, może warto sprawdzić ?

Adaptacja się nie udała. Nie było słychać kliknięcia podczas przytrzymania przełączników..
piotrek233
Signo
Signo

Postprzez adam_poz » 3 lipca 2019, 11:58

spróbowałeś kilka razy ? na tamtym forum pisali, że niektórym załapuje po 2-3 razie dopiero, no i warto sprawdzić faktycznie linki/prowadnice czy nigdzie nic nie haczy
adam_poz
Stella
Stella

Postprzez Dawid77 » 3 lipca 2019, 17:51

Próbowałeś pomagać jej ręką podjechać do góry? Miałem identyczny problem w Altei i okazało się że prowadnica stawiała opór.Rozebranie i poskładanie wszystkiego od nowa pomogło.
Dawid77
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Altea
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez piotrek233 » 4 lipca 2019, 13:30

Właśnie myślę ze będzie coś z prowadnicą linkami.. , w takim razie w wolnej chwili rozbieram.
piotrek233
Signo
Signo

Postprzez _carlos- » 5 kwietnia 2021, 10:45

Jeżeli wcześniej działała szyba normalnie, a potem zaczęła się nie domykać to problem z przeciążeniem silniczka. On ma tak działać, że jak wyczuje opór ma się zatrzymać i opuścić lekko w dół. Trzeba przesmarowac linki i prowadzenia, najlepiej smarem teflonowym (nie mylić z silikonowym). Ja używam do tego smaru w sprayu i wpuszczam go do przekładni przy silniczku, gdzie linki nawijają się i odwijają - w tym miejscu lubią rdzewieć.
_carlos-
TopSport
TopSport

Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne