Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Linka hamulca ręcznego

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Linka hamulca ręcznego

Postprzez Leonidas2018 » 4 grudnia 2019, 11:31

Witam wszystkich bardzo serdecznie w tę zimową porę.

Problem u mnie występuje taki, że mam poluzowaną linkę hamulca ręcznego ( to znaczy na 99% linka). Gdy chcę zaciągnąć hamulec ręczny najpierw przez kilka centymetrów do góry jest luz i dopiero po jakiś 5-8 cm w górę zaciąga się hamulec ręczny i słychać / czuć, że się zaciąga. W pierwszych etapach natomiast jest luźny tak, że można małym paluszkiem podnosić i opuszczać (oczywiście wtedy się nie zaciąga hamulec).

Jakaś instrukcja jak się do tego zabrać ? Ściąganie panelu środkowego ? Jak to rozwiązać ? Jak naciągnąć ? Leon 1P 2007

Zima idzie / śnieg spadnie a tu nie ma jak na ręcznym latać... :-( A tak poważnie to trochę problem irytujący. Niby nic poważnego, ale chciałoby się, aby funkcjonowało poprawnie.

Z góry dzięki za odpowiedzi w tej sprawie.

Pozdrawiam 8)
Leonidas2018
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Seat Leon 1P
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Linka hamulca ręcznego

Postprzez promort » 4 grudnia 2019, 12:07

Najpierw sprawdź czy ręczny odbija do końca na zacisku hamulcowym tylnym. Dźwignia na zacisku na opuszczonym ręcznym musi opierać się o ogranicznik, jeżeli tak nie jest to znaczy że ręczny nie odbija do końca jak tam jest wszystko w porządku dopiero można szukać dalej przyczyny.
promort
Stella +
Stella +

Region: wielkopolskie
Auto: Leon 1P 2.0TFSI
Silnik: BWA 2.0

Postprzez jendrek1975 » 4 grudnia 2019, 15:34

Leonidas2018 napisał(a): Ściąganie panelu środkowego ?

Trzeba zdjąć tą kieszeń na płyty cd z tyłu,podważając czymś cienkim,ja użyłem noża.
Leon II 1.9 TDI BXE
jendrek1975
Sport
Sport

Auto: seat leon 2
Silnik: BXE 1.9

Postprzez kamil_ol » 25 stycznia 2020, 22:07

Miałem podobne objawy. Okazało się, że linka hamulca się zużyła i sprężyna zacisku nie była w stanie jej odciągnąć.
Jak wymieniasz to najlepiej komplet. Ja wrzuciłem 2 x ATE 24.3727-0195.2 i jest git.
Czas to ok. 1,5h na stronę (licząc z podsieniem auta i zdjęciem koła)
Najtrudniejsze:
- ściągnąć starą linkę bo jest wciśnięta w aluminiową rurkę, która wchodzi do kabiny
- wcisnąć zabezpieczenie nowego przewodu w tą samą rurkę :) - ORI ma plastik, ATE aluminiowe
kamil_ol
Stella
Stella

Auto: LEON
Silnik: BLS 1.9

Postprzez _carlos- » 5 kwietnia 2021, 10:54

Żeby dojść do linek w kabinie trzeba ściągnąć tylną kieszeń środkowego tunelu. Trzyma się na 6 zaczepach, 3 z każdej strony. Wystarczy chwycić za brzeg i pociągnąć energicznie do tyłu.
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne