Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[Leon 1P, Altea] wibracje nadwozia od napędu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[Leon 1P, Altea] wibracje nadwozia od napędu

Postprzez arczikr » 26 sierpnia 2021, 16:47

Witam,
mam dziwny problem z którym mechanicy nie mogą sobie poradzić.
Od początku: rok temu zaczęło mi coś szumieć już przy prędkości 20-30km/h, tak jakby łożyska w skrzyni biegów, chociaż szum nie wzrastał wraz ze wzrostem prędkości auta i były małe wibracje nadwozia. Na podnośniku było słychać, że szum wydostaje się ze skrzyni biegów i ma ona luzy na mechanizmie różnicowym. Została ona wymieniona na inną (teoretycznie po regeneracji z dużej polskiej firmy). Dodatkowo przy wymianie skrzyni wymieniono profilaktycznie oba przednie łożyska w kołach. Dwumas nie stuka, całe sprzęgło ma ok 60 tys przebiegu.
Po jeździe próbnej mniej szumi, natomiast pojawiły się mocniejsze wibracje od ok 60km/h. Przy 100km/h jest już to mocno wyczuwalne. Podmieniono półosie napędowe na inne (z takiego samego auta i wersji silnikowej) z auta w którym takie rzeczy nie występują. Założono inne koła, które wcześniej były wyważone i sprawdzone pod względem uszkodzeń opon. Problem nadal występuje nawet jak w czasie jazdy zgasi się silnik.
Przednie i tylne zawieszenie było naprawiane ok 12 tys km temu: nowe amortyzatory, sworznie, tuleje wahacza - brak luzów w zawieszeniu
Silnik 1,9 BJB. Nie wiem czy skrzynia może powodować takie rzeczy?
arczikr
Stella
Stella

Auto: Altea
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne