Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

leon 1p1 2010r nie można otworzyć drzwi tylnych

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

leon 1p1 2010r nie można otworzyć drzwi tylnych

Postprzez bonkowiak » 10 marca 2020, 13:09

Witam Panowie , pacjent Leon 1p1 fr 10r problem tylne drzwi lewe przestały się całkiem otwierać (i tu prośba czy da się jakoś otworzyć żeby wyciągnąć zamek i go wymienić ?) drzwi prawe tylne otwierają się tylko po zamknięciu i otwarciu pilotem pierwszy raz trzeba otworzyć je od środka później do zamknięcia da sie je otwierać od zewnątrz. Przeglądałem forum lecz nie znalałem informacji jezeli było to przepraszam , liczę na porade /zdjecia co i jak.PS jest ktos w stanie powiedzieć podać nr zamków jakie muszę kupić czy jedynie wyciągnąć moje i dopiero sprawdzić nr?
bonkowiak
Stella +
Stella +

Region: świętokrzyskie
Auto: Leon 1p1
Silnik: CHPA 1.4

Reklama

Re: leon 1p1 2010r drzwi tylne Pomocy

Postprzez adasapple » 11 marca 2020, 18:37

Sposób może i chałupniczy ale u mnie zadziałał z przodu i z tylu. Na YT znajdziesz filmik, gdzie człowiek robi malutki otwór w zamku w charakterystycznym miejscu i wlewa tam WD40, ja użyłem smaru. To załatwia temat
adasapple
Stella
Stella

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon 2 1P FL
Silnik: BXE 1.9

Re: leon 1p1 2010r drzwi tylne Pomocy

Postprzez bonkowiak » 12 marca 2020, 12:08

Dzieki za info juz to rozpracowałem, udało sie otworzyć drzwi wyciągnąłem obydwa zamki z tylu i w nich jest już przed wtyczka otwór technologiczny 4mm x2mm odwróciłem zamek do góry nogami(poniewaz ten otwór jest na dole zamka) wlałem tam wd40 zostawiłem na 10 min stuknąłem o ziemie z 4 razy złożyłem i działa. Zrobiłem tak obydwa w tylnych drzwiach .Przednie robiłem z 2lata temu w nich musiałem i zrobiłem mała dziurkę i tez wlałem wd40 działa juz 2lata , oby tył tez działał tyle czasu , wiec jak ktoś się nie boi i ma wd40 to poleca bo w moim przypadku zamki działają jak złoto.Podejrzewam jednak ze tył krócej będzie działał jak przód z jednego powodu , w przednich nie ma żadnego otworu tylko ten co zrobimy u góry wiec to wd40 cały czas tam w nim siedzi , w tylnych natomiast jest otwór na dole zamka po założeniu to wd40 z niego po prostu wykapie ( żałuje teraz bo mogłem nalać i te dziurki zalepić klejem na gorąco żeby nie wypływało ;/ w moim wydaniu naprawa dwóch tylnych zamków to koszt 51zł musiałem kupić wd40 200ml klucz spline m8 i adapter do klucza z 1/2 do 3/4 bodajże , uważam ze to i tak taniej jak kupienie 2zamków używanych które tez nie bezie wiadomo czy będą działać i jak długo , zaoszczędzone jakieś 150zł.. o zamiennikach nie wspomne kupiłem juz do klapy bagażnika i stanowczo nie polecam, było sporo pier.....nia żeby go wgl założyć a i ta po około 6miesiecy po montażu znowu szwankuje.

-- 12 marca 2020, 12:08 --

Ps. u mnie z tylnymi drzwiami problem był od 2lat ;/ otwierały sie po zamknięciu pilotem i otwarciu pierwsze otworzenie drzwi trzeba było zrobić od środka klamka , później już dało się otwierać od zewnątrz do następnego zamknięcia auta , jakoś mi to nie przeszkadzało bo rzadko mam z tyłu pasażerów , niemniej jednak ostatnio tylne lewe drzwi przestały się wgl otwierać ani od środka ani od zewnątrz się nie dało i to już dało mi znak do działania żeby się nie zamknęły na amen ,
bonkowiak
Stella +
Stella +

Region: świętokrzyskie
Auto: Leon 1p1
Silnik: CHPA 1.4

Re: leon 1p1 2010r nie można otworzyć drzwi tylnych

Postprzez Tracer2 » 14 czerwca 2020, 10:53

adasapple napisał(a):Sposób może i chałupniczy ale u mnie zadziałał z przodu i z tylu. Na YT znajdziesz filmik, gdzie człowiek robi malutki otwór w zamku w charakterystycznym miejscu i wlewa tam WD40, ja użyłem smaru. To załatwia temat

Ma ktos link do tego filmu ??
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez doublepulsar » 26 czerwca 2020, 15:43

doublepulsar
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez _carlos- » 3 grudnia 2020, 13:23

Jeżeli drzwi po zamknięciu c.z. nie da się otworzyć z zewnątrz tylko od środka winny jest silniczek w kasecie zamka - trzeba przeczyscić komutator.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight=
Przerabiałem tenat u siebie
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Tracer2 » 8 września 2021, 17:03

Macie może link do jakiegoś filmu o zdejmowaniu boczka w tylnich drzwiach leona2 polifcie ?
Nie znosze łamać zaczepów.....

W sumie znalazłem o przednich, ale filozofia jest za pewnie podobna
i jest więcej śrub niż w 1M
https://www.youtube.com/watch?v=j7yM2f6aLVA
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez _carlos- » 8 września 2021, 17:55

_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Tracer2 » 10 września 2021, 19:01

Dziękuję !! :)
Widzę ze poszli po rozum do głowy i żeby zamek wymienić nie trzeba nie trzeba cały drzwi rozbierać łącznie z luzowaniem szyby :)
Niestety zamek który mam jest 6 pinowy a w aucie mam 7.
Próbuje ten 6 pinowy rozebrać , żeby poćwiczyć...
jest moze jakiś film o tym ?
części pasują od 6 do 7 pinowego ?
Na razie doszedłem do tego, że się silniczki wyjmuje :)
Tylko który jest od czego ?

A w ogóle to mi sie wszysko rozsypało i żałuje że fotki nie zrobiłem przed .
Na szczęście to ten 6 pinowy
Tracer2
FR
FR

Postprzez _carlos- » 10 września 2021, 19:15

Ten większy jest od centralnego. Odegnij blaszki korpusu z jednej strony trzymające plastikowy dekiel od tylnej strony (tam gdzie są szczotki) i wyciągnij delikatnie. Tam zobaczysz miedziany komutator na ośce, po którym ślizgają się szczotki. Wyczyść z niego nagar delikatnie papierem 2000 - zrobi się jasny. Załóż z powrotem dekiel tak, aby szczotki weszły na komutator. Po złożeniu podłącz go bezpośrednio do akumulatora, aby sprawdzić, czy działa. Zmianę kierunku uzyskasz zamieniając przewody na akumulatorze. Musi działać w obie strony. Gdy centralny nie działa silnik kręci się tylko w jedną stronę.
Zrobiłem już 4 zamki u siebie :)
_carlos-
TopSport
TopSport

Postprzez Tracer2 » 24 września 2021, 07:28

Kupiłem używany zamek, zamontowałem i po zamknięciu z pilota i otwarciu auta z pilota, drzwi się z zewnątrz nie otwierają.
Trzeba otworzyć od środka. Wrrrr....
Na starym zamku było to samo . Silniczków w/g rady Kolegi mi sie nie udało w jednym naprawić.
No to kupiłem nowy zamiennik i to samo. No fabrycznie by miał ta samą usterkę ?? No nie możliwe.
Zastanawiam sie czy obwód na ten większy silniczek nie jest przerwany...
Błędów w VAG nie ma.
Ma ktoś schemat podłączenia tego zamka ?

-- 24 wrz 2021, o 08:28 --

W sumie to rzadko z tych drzwi korzystam ..... i teraz dopiero sie tym zainteresowałem.
Może to jest programowo wyłączone ...tylko w tych drzwiach ?
Jest taka możliwość w VAG ?
Tracer2
FR
FR

Postprzez _carlos- » 3 października 2021, 20:20

Spróbuj przy otwartych drzwiach wcisnąć ręcznie rygiel w kasecie, zamknąć centralny, potem otworzyć centralny i pociągnąć za klamkę. Jeżeli będzie się otwierać to problem mechaniczny.

A tu masz zdjęcia z rozbierania kasety zamka przednich drzwi:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
_carlos-
TopSport
TopSport