Witam. Zauważyłem że ścina mi opony z tyłu od środka i z prawej i z przodu znowu po zewnętrznej stronie. Pojechał na ustawianie geometrii i facet mi tam powiedział że o ile z przodu śruby do regulacji są sprawne o tyle z tyłu śruby są zapieczone i trzeba je wymienić.
Pojechałem do mechanika a ten wycenił mi usterkę wraz z materiałem na 2 tys zł!!! Stwierdził że trzeba wymienić: 1.Tulejki wachaczy dolnych lub wachacze. 2.Górne wachacze do wymiany. 3.Cztery śruby regulacyjne góra i dół.
Stwierdziłem że nie zgadzam się na wykonanie usługi i szukam lepszego mechanika. Mam też pytanie czy mechanik chcial mnie naciągnąć na kasę? Czy da się te śruby wymienić np podgrzewając je?
Śruby wymieniłbym, jak już się raz zapiekły to będą sprawne inaczej. Co do wahaczy to można wymienić same tuleje, wycisnąć i ponownie wprasować (nie wszyscy mechanicy to robią), miałem tak u siebie robione, chyba, że są pogięte.
Znalazłem tańszego mechanika. Zapłaciłem z robocizna i ustawieniem geometrii 1100 zł. Wymienione zostały śruby tylne do ustawienia geometrii, tuleje wachacza, oraz wachacze górne z tyłu.Wachacze były pogięte. Niby wszystko ok ale jeszcze gość coś gadał o łożyskach bo chuczą, ale jakie to łożyska to nie pamiętam już i tego nie zrobiłem. Wie ktoś o jakie łożyska chodzi?
Jak łożyska (prawdopodobnie kół) huczą to nie czekaj aż się rozsypią w czasie jazdy. Wtedy oprócz łożysk będziesz musiał wymienić jeszcze kilka innych części.