Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Centralny zamek, drzwi kierowcy nie otwierają się

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Centralny zamek, drzwi kierowcy nie otwierają się

Postprzez ravgo » 9 listopada 2023, 14:26

Seat Leon II (1P1) z 2006 roku, kod silnika: BSE, benzyna 1.6 102 KM, założona instalacja LPG.

Problem z otwieraniem drzwi kierowcy.

Problem polega na tym, że po wyjściu z samochodu i zamknięciu go pilotem (wówczas wszystkie drzwi i bagażnik rzeczywiście są zamknięte), przy próbie ponownego otwarcia nie otwierają się przednie drzwi od strony kierowcy. Pozostałe drzwi oraz bagażnik otwierają się bez problemu (po podwójnym kliknięciu przycisku na pilocie). Natomiast drzwi kierowcy nie można otworzyć, tak samo wkładając i przekręcając kluczyk w bębenku, który występuje tylko w drzwiach kierowcy.

Przekręcając kluczyk, bez problemu otwierają się inne drzwi, z tego poziomu można także otworzyć lub zamknąć szyby (trzymając przekręcony kluczyk, w jedną lub drugą stronę), ale drzwi kierowcy nie. Pozostała elektronika w drzwiach kierowcy (lusterka, głośnik, szyby) działają bez najmniejszego problemu. Komputer aktualnie nie wskazuje żadnych błędów.

Klamka działa prawidłowo, gdy samochód pozostaje otwarty po wyjęciu kluczyków ze stacyjki (następuje odryglowanie), drzwi mechanicznie można otwierać i zamykać.

Ponadto właśnie w drzwiach kierowcy kilka dni temu założony został nowy zamek, tylko tym razem firmy BLIC (od Intercars) (numer 1P1837015)

Dodatkowo bateria w pilocie została wymieniona na nową. Akumulator w samochodzie ma około 2 lat.

Może to nie istotne, ale zacznę od tego, że ponad 3 lata temu również wymieniałem zamek właśnie od strony kierowcy. Objaw był taki, że przy zamykaniu z pilota mechanizm strasznie skwierczał, a ostatecznie nie zamykał. Był to prawdopodobnie oryginalny zamek VW założony od fabryki, a jako nowy zakupiłem najtańszy zamiennik polskiego dystrybutora WRC Parts i działał bezproblemowo (do czasu). Wówczas kilka tygodni po wymianie zdarzyła się taka sytuacja, że po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i otwarciu drzwi od strony kierowcy, samochód tak jakby cały czas próbował się zamknąć lub otwierać (migały kierunkowskazy, charakterystyczny dźwięk centralki), po czym otwierały się szyby kierowcy i pasażera (w tyle są szyby na korbkę), raz do samego końca, raz na inną odległość. Problem powtórzył się jeszcze kilka razy i zniknął samoczynnie. Wówczas komputer w tym czasie wykazał błędy:

01038 - Central locking overheating protection
01030 - Central locking key button.

Problem się już nigdy więcej nie powtórzył, a przez 3 lata nie było żadnego problemu ze sprawami elektroniki w tym samochodzie.

Jakiś miesiąc temu żona zasygnalizowała mi, że jest problem i nie może otworzyć drzwi kierowcy z pilota i musi robić to kluczykiem. Rzeczywiście tak było, z tym że z pilota raz drzwi kierowcy się otwierały, a raz nie. To była loteria, z czasem coraz częściej się nie otwierały, jednak z kluczyka można to było zrobić zawsze.

Podpiąłem komputer, który pokazał trzy błędy:

00096 - Drivers Door Central Locking (Safe) Motor (V161)
01552 - Motor for Central Locking; Drivers Door (V56)
00928 - Locking Module for Central Locking; Front Driver Side (F220)

Może zbyt pochopnie, ale stwierdziłem, że pewnie zamek się kończy i trzeba go znów wymienić. Próbowałem jeszcze w starym przeczyścić styki, popsikać jakimś WD-40 na mechanizm, ale nic to nie pomogło, mało tego przestał reagować w ogóle na cokolwiek. W starym zamku było widać też sporo rdzy na samym mechanizmie i śrubkach. Podejrzewam, że do układu mogła się dostać woda.

Kupiłem więc nowy zamek (już nie najtańszy, właśnie ten BLIC), odpiąłem akumulator i zabrałem się za wymianę. Gładko poszło, błędy znikły i wszystko działało, jak należy. Wszystkie drzwi otwierały się, łącznie z drzwiami kierowcy z pilota bez problemu. Przejechałem z 200 km (w tym czasie wielokrotnie otwierałem i zamykałem drzwi) minęło kilkanaście godzin. Wysiadam z zakupami, zamykam samochód, wracam po pozostałe zakupy i znów pojawił się wyjściowy problem.

Samochód się zamyka, ale próba otwarcia powoduje, że nie otwierają się drzwi kierowcy. Ani z pilota, ani z kluczyka. Pozostałe drzwi i bagażnik się otwierają i z pilota i z kluczyka.

Z tym że po wielokrotnych próbach kilka razy się udało, ale częściej się nie udaje, niż udaje.
ravgo
Stella
Stella

Region: małopolskie
Auto: Leon II
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Centralny zamek, drzwi kierowcy nie otwierają się

Postprzez marcin7x5 » 9 listopada 2023, 18:45

Tak to jest z zamiennikami. Sprawdź jeszcze wiązkę w przelotce drzwi.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Centralny zamek, drzwi kierowcy nie otwierają się

Postprzez _carlos- » 28 grudnia 2023, 02:09

Przypadłość Seatów - zabrudzony komutator silniczka ryglowania drzwi. Wyciągnąć zamek, rozebrać, wyciągnąć większy silniczek, rozebrać, wyczyścić komutator papierem ściernym 2000, poskładać w odwrotnej kolejności. Oczywiście piszę o oryginale. Zamienniki długo nie wytrzymują.
_carlos-
TopSport
TopSport

Region: śląskie
Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne