Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
niq napisał(a):Tak to jest jak się zaoszczędzi trochę, a kupisz szajs
barteq73 napisał(a):Pytanie dla znawców tematu warto?
http://moto.allegro.pl/kpl-pior-wyciera ... 66638.html
tak tak, ale dodatkowego rabatu do tej ceny już nie udzielą.pkonrad napisał(a):W Seat Solo Kielce - 122zł, także w każdym ASO będzie zbliżona cena, oczywiście jak się upomnisz o rabat
barteq73 napisał(a):Patrząc na inne rzeczy sprzedającego można domniemywać że ori.
Może ktoś zna sprzedającego? kupował od niego?
A i komentarze ma same pozytywne. Szkoda że mam kawałek do Wawy, bo adres jest i można osobiście odebrać. Niestety pobyt w stolicy planuję dopiero ok. sierpnia
Peter007 napisał(a):Ja kupiłem dippa i poza tym, że końcówka wycieraczki pasażera nie dociska od połowy szyby w dół (jakieś 3-4cm) to sobie chwalę je
marcin7x5 napisał(a):To efekt, który wystepuje jak guma w piórach jest juz sztywna / stara.
ORI wycieraczki to Valeopkonrad napisał(a):marcin7x5, wystarczy kupić ori wycieraczki w ASO, albo Bosch (droższe niż ori w ASO) i bedziesz mega zadowolony. Valeo to syf i tyle...
qczarq napisał(a):ORI wycieraczki to Valeo
pkonrad napisał(a):marcin7x5, w Valeo taki efekt występuje praktycznie od razu po założeniu wycieraczek.
Sober napisał(a):bosha mam z tyłu i też skacze
Lahmed napisał(a):W temacie skakania, przeskakiwania, głośnej pracy wycieraczek to mnie osobiście to do pasji doprowadza. Moje obserwacje wskazują na to, że przyczyną może być sama szyba a właściwie to czym jest pokryta. Chodzi mi oczywiście o wszelkiego rodzaju "niewidzialne" wycieraczki. Ponieważ środki tego typu mają właściwości hydrofobowe i przez duże napięcie powierzchniowe mocno odpychają wodę wycieraczka w trakcie deszczu pracuje w dużej części po suchej powierzchni która stawia przez to większy opór. Guma wycieraczki zatrzymuje się przy tym i pracuje nie jako skokowo. Na dowód wystarczy dotknąć palcami powierzchni szyby i poczuć, że powierzchnia nie daje poślizgu takiego jak szyba, która nie była pokryta takim specyfikiem.
Na dowód tego proste doświadczenie - podczas deszczu spryskiwacz na szyby i od razu wycieraczki nie skaczą i pracują cicho. Niestety tylko przez parę chwil i znowu to samo.
Podobny efekt występuje jeśli na myjni bezdotykowej kiedy skorzystacie z hydrowosku (ja osobiście tak nie myję - tylko ręcznie i rękawica Megs'a) ale jeśli ten hydrowosk dostanie się na przednią szybę efekt będzie podobny ze względu właśnie na jego właściwości hydrofobowe.
Usunięcie z szyby niewidzialnej wycieraczki to już spokojnie oddzielny wątek może być
googi napisał(a):siemanko mam pytanie czy te wycieraczki są coś warte ? http://allegro.pl/plaskie-wycieraczki-s ... 86308.html
ma ktoś takie albo cos ?
Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość