Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[1P] Leon II: lista usterek - typowych i "user specific

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [1P] Leon II: lista usterek - typowych i "user specific

Postprzez Adam » 23 lipca 2008, 23:47

Tak, auto jest czarne.
Szyberdachu nie mam więc i problem odpada.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Leonów, a szczególnie tych z Wrocławia!
Samochód kupiłem w Śląsk Auto.
Adam
Stella
Stella

Auto: Leon II FR TDI

Reklama

Postprzez taktiken » 24 lipca 2008, 08:30

Andre, Adam, - na pogaduchy zapraszam na spota lub do tematu o spotach wroclawskich. Nie robimy OT. :nonono:
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Skrzypienie przy wciskaniu sprzęgła i tylna klapa Leon II

Postprzez respect_ » 1 sierpnia 2008, 18:34

Witam, przejechałem swoim Leonem II 1.6 dopiero 5800km i do szału doprowadzają mnie dwie rzeczy:

- podczas postoju przy naciskaniu i puszczaniu pedału sprzegła słychać takie piszczenio jęczenie :(

- podczas przejazdu przez próg zwalniający strasznie coś skrzypi w okolicach tylnej klapy ;[

Spotkał sie może któryś z kolegów z tymi przypadłościami w nowym leonie ?

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)
Michał
respect_
Signo
Signo

Auto: Leon II 1.6

Postprzez funcarver » 1 sierpnia 2008, 20:31

respect_, poczytaj tutaj, viewtopic.php?t=7585 może coś o tym było

po za tym, o takich przypadkach pisze sie wlasnie tam, a nie zaklada nowe topy ;]
LEO->EVO
funcarver
TopSport
TopSport

Auto: evo X

Postprzez colin23 » 1 sierpnia 2008, 21:12

temat scaliłem. a z tyłu dzwieki to może być oparcie a może coś w bagażniku.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez taktiken » 1 sierpnia 2008, 22:13

respect_, moze trzeszczec - zawias siedziska lub mocowanie wlewu paliwa (mialem to wymieniane bo skrzypialo).
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Postprzez respect_ » 2 sierpnia 2008, 09:05

Może być że to ten zawias siedziska, spróbuje może go jakoś przesmarować ( myślisz że da się to zrobić ? ) i zobacze :ok:
A te jęki i piski przy wciskaniu pedału sprzęgła miał ktoś z was ?

Pozdrawiam.
respect_
Signo
Signo

Auto: Leon II 1.6

Re: Skrzypienie przy wciskaniu sprzęgła i tylna klapa Leon I

Postprzez radekm » 2 sierpnia 2008, 09:53

respect_ napisał(a):...do szału doprowadzają mnie dwie rzeczy:

- podczas postoju przy naciskaniu i puszczaniu pedału sprzegła słychać takie piszczenio jęczenie :(
- podczas przejazdu przez próg zwalniający strasznie coś skrzypi w okolicach tylnej klapy ;[

Pierwsze u mnie nie wystąpiło. Drugie niestety tak, słychać skrzypienie właśnie przy przejeżdżaniu przez śpiących policjantów, lub podczas wolnej jazdy po bardzo nierównej nawierzchni. Objawy pojawiły się po około 20kkm. Sprawdzana była tylna klapa, drzwi, zawieszenie, nawet wymieniana osłona amortyzatora. Jakieś dwa miesiące temu poprawiono mocowanie tylnej kanapy, na jakiś czas ustało, ale znów słychać. Chyba muszę czym prędzej odwiedzić aso :( bo gwarancja się kończy.
radekm
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon II 1.9TDi 2006
Silnik: BXE 1.9

Postprzez vr6 » 2 sierpnia 2008, 10:38

respect_ napisał(a): te jęki i piski przy wciskaniu pedału sprzęgła miał ktoś z was ?

To wystepuje tylko w 1.6 ale raczej jest to ciche skrzypienie
vr6
Sport
Sport

Auto: LEON II EVO VII

Re: Skrzypienie przy wciskaniu sprzęgła i tylna klapa Leon I

Postprzez leo2ein1 » 2 sierpnia 2008, 16:57

respect_ napisał(a):- podczas postoju przy naciskaniu i puszczaniu pedału sprzegła słychać takie piszczenio jęczenie :(

Jeśli chodzi o skrzypienie sprzęgła to przesmarowanie powinno pomóc. W moim wypadku pomogło. Samemu raczej trudne do wykonania, lepiej to zgłosić do ASO.

Jeśli chodzi o skrzypienie dochodzące z tyłu to miałem to samo. Zauważyłem jednak, że skrzypi mi tylko jak jeżdże sam. Jak ktos z tyłu siedział to o dziwo było cicho. Przesmarowałem zamki drzwi i kanapy. Jak narazie względny spokój.
leo2ein1
Stella
Stella

Auto: Leon2 E1N

Postprzez Andre » 6 sierpnia 2008, 22:12

dawno nic sie nie dzialo wiec dzis ladnie po umyciu autka wyjezdzam z garazu juz bylo ciemno i prosze bardzo cale oswietlenie w kabinie w srodku nie gasnie ;/ , tyl mozna przelacznikiem zgasic a przod niestety tylko po zamknieciu centralnego z pilota ... i znowu aso :jupi:
leon 2 FR TDi + 200KM/405NM
Andre
Sport
Sport

Auto: leon II TDi FR+

Postprzez piter » 7 sierpnia 2008, 11:56

kristo napisał(a):Zaczynam mieć dość tego auta :(

A u mnie wszystko OK..na szczęście.. :yes: Jestem bardzo zadowolony z autka. :ok:
Przebieg 66 tys. km., żadnych napraw w ASO, mam gwarancję do końca grudnia i jeszcze nie było potrzeby z niej korzystać (oby tak dalej..).
Jedynie lusterko wewnętrze drży, to fakt, ale jakoś mi to nie przeszkadza, ponieważ jak zostawiam gości w tyle, to już się im nie przyglądam... ;) Pozdros.
piter
Stella +
Stella +

Auto: LEON BXE Sport-Up

Postprzez noktoto » 7 sierpnia 2008, 23:37

Andre napisał(a):dawno nic sie nie dzialo wiec dzis ladnie po umyciu autka wyjezdzam z garazu juz bylo ciemno i prosze bardzo cale oswietlenie w kabinie w srodku nie gasnie ;/ , tyl mozna przelacznikiem zgasic a przod niestety tylko po zamknieciu centralnego z pilota ... i znowu aso :jupi:

Od kilku dni mam dokładnie to samo. Jak się trochę pobawię przełącznikiem (powoli pstrykając w tą i z powrotem) to udaje się ustawić tak, żeby gasło po odpaleniu lub zamknięciu drzwi, jednak też się do ASO wybieram.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez mm.max » 8 sierpnia 2008, 07:23

noktoto napisał(a):Jak się trochę pobawię przełącznikiem (powoli pstrykając w tą i z powrotem) to udaje się ustawić tak, żeby gasło po odpaleniu lub zamknięciu drzwi

Podejrzewam że jest uszkodzony przełącznik lampki oświetlenia - jedź do ASO wymienią ci na gwarancji. Dość częsta usterka w Leonach 1P

Ja miałem to samo i nie powinno się tak robić gdyż możesz doprowadzić do zwarcia w instalacji - lampka (przełącznik) uszkodzony - wiec trzeba wymienić.
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez noktoto » 8 sierpnia 2008, 19:42

mm.max napisał(a):Podejrzewam że jest uszkodzony przełącznik lampki oświetlenia - jedź do ASO wymienią ci na gwarancji. Dość częsta usterka w Leonach 1P

Ja miałem to samo i nie powinno się tak robić gdyż możesz doprowadzić do zwarcia w instalacji - lampka (przełącznik) uszkodzony - wiec trzeba wymienić.

Dzięki za info, nie wiedziałem, że to typowa usterka. W ASO będę też musiał ponarzekać na skrzypiące drzwi - ostatnio codziennie inny dźwięk wydają.

Niedawno zaobserwowałem też delikatną "czkawkę" przy zimnym silniku i delikatnie wciśniętym pedale gazu, na I i II biegu i niskich obrotach. Ktoś wie co to może być?

Jeszcze jedno (to mam od dawna, praktycznie od nowości) - na rozgrzanym silniku (po dłuższej, intensywnej jeździe), jak się puści gaz w okolicy 2000 to słychać takie cichutkie chrobotanie. To normalne? W ASO oczywiście nic nie słyszą.
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez chemikko » 9 sierpnia 2008, 21:35

witajcie, no ja mam już 80 tys na zegarku FR TDI zakupiony 04.2007 ASO Lodz.
do tej pory co było nie tak:
- DPF 3 razy się zapchał az wystąpił tryb awaryjny (niestety w korku stałem wiec nie mozna było przedmuchac auta) został wymieniony na nowy ale stosuje teraz tylkoz wykłęgo diesla wiec jest ok
- lewe drzwi przy zamyk/otiweraniu wydają dziwny dźwiek przesmarowanie dało troche ale czasem jeszcze sie odezwie
- lusterko wew tak jak u wszystkich niestety drży i doprowadza mnie do szału a w ASO generalnie uznali to za błąd konstrukcyjny ...
- byłem na hamowni i silnik ma nieco zaniżone parametry nie wiem dlaczego ale musze podłączyć pod VAGa moze sie dowiem w końcu co jest grane, w ASO stwierdzili ze nie ma błędów wiec nie mam wydruku
- problem spadająca pokrywa plastikowa silnika ciągle wypina sie z zamków i lata
- dziwne zachowanie silnika jesli jest zimny jade ok 2 tys obr równo i nagle przy lekkim puszczeniu gazu auto zaczyna szarpać nie wiem co jest grane, tylko na zimnym i to nie zawsze ...
poza tym jestem zadowolony z autka smiga extravaganja :)
chemik
chemikko
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR TDI

Postprzez noktoto » 9 sierpnia 2008, 22:19

chemikko napisał(a):- problem spadająca pokrywa plastikowa silnika ciągle wypina sie z zamków i lata

Moja miała podobnie, teraz leży w garażu (tak mi polecili Mastersi). W niektórych egzemplarzach nie ma jej w ogóle.

chemikko napisał(a):- dziwne zachowanie silnika jeśli jest zimny jadę ok 2 tys obr równo i nagle przy lekkim puszczeniu gazu auto zaczyna szarpać nie wiem co jest grane, tylko na zimnym i to nie zawsze ...

Mam podobnie - opisane kilka postów wyżej... Ktoś się orientuje co to może być?
noktoto
Cupra
Cupra

Postprzez olus » 11 sierpnia 2008, 21:33

mam podobnie z ta plastikowa pokrywa, zglosilem juz w serwisie zamowili nowa zobaczymy co z tego bedzie, czekam tez na nowa mate wygluszajaca, powimieniali jakies tam spinki i zobaczymy co to dalo

jesli chodzi o stuki skrzypienie dochodzace to tez myslalem ze cos w bagazniku okazaly sie to zamki tylnej kanapy (naprawa niecale 60sek, rozlozyc kanape, przesmarowac, zlozyc - naprawione)

chemikko a na jakim paliwie jezdzisz? moze tu jest przyczyna zapychania sie dpfa??
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez AdamTower » 11 sierpnia 2008, 21:42

chemikko napisał(a):problem spadająca pokrywa plastikowa silnika ciągle wypina sie z zamków i lata

noktoto napisał(a):Moja miała podobnie, teraz leży w garażu (tak mi polecili Mastersi). W niektórych egzemplarzach nie ma jej w ogóle.

olus napisał(a):mam podobnie z ta plastikowa pokrywa, zglosilem juz w serwisie zamowili nowa zobaczymy co z tego bedzie

mi właśnie brakuje tej pokrywy silnika, cały czas szukam takiej, ale do BMM/BMN nigdzie nie ma. Ale skoro mówicie, że Wam nie trzyma to może sobie odpuszcze....
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+

Postprzez Kozak » 11 sierpnia 2008, 23:20

nie wiem czy jest różnica w obudowie silnika BKD a BMN ale mam już 2 auto z tym silnikiem i żeby zdjąć plastyk to trzeba się do tego przyłożyć

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez AdamTower » 12 sierpnia 2008, 06:11

Kozak napisał(a):nie wiem czy jest różnica w obudowie silnika BKD a BMN ale mam już 2 auto z tym silnikiem i żeby zdjąć plastyk to trzeba się do tego przyłożyć

całkiem inne są te pokrywy, przynajmniej zewnątrz, mocowania pewnie są te same.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+

Postprzez olus » 12 sierpnia 2008, 07:25

w bkd jest chyba jednoczesciowa natomiast w bmnach jest dwu czesciowa
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez Andre » 13 sierpnia 2008, 22:24

bmn ma wlew oleju z lewej strony a znaczek z prawej, ja kupilem na allegro ale mnie wyciulali i mam sam srodek z pasata , potzrebuje teraz dokupic ten zewnetzrny plastik :whoeva:
Andre
Sport
Sport

Postprzez chemikko » 15 sierpnia 2008, 21:18

olus napisał(a):mam podobnie z ta plastikowa pokrywa, zglosilem juz w serwisie zamowili nowa zobaczymy co z tego bedzie, czekam tez na nowa mate wygluszajaca, powimieniali jakies tam spinki i zobaczymy co to dalo

jesli chodzi o stuki skrzypienie dochodzace to tez myslalem ze cos w bagazniku okazaly sie to zamki tylnej kanapy (naprawa niecale 60sek, rozlozyc kanape, przesmarowac, zlozyc - naprawione)

chemikko a na jakim paliwie jezdzisz? moze tu jest przyczyna zapychania sie dpfa??

odnośnie pokrywy to wyminili mi spinki zamki i tak mi spadła..ja się śmiga krzywo prosto byle ostro to spadnie nie ma szans....

ja w chwili obecnej jezdze tylko na zwyklym dobrym ON z Orlenu, znajomy sie tym zajmuje wiec nie ma mowy o jakims chrzczeniu ...
DPF zapychal mi sie jak stosowalem ON Ultimate oraz Vpower..rowniez jak dlugo dawalem ognia w Niemcach caly czas 220 kmh okolo 300-400 km z malymi pauzami na ograniczenia predkosci ... jest to ewidentnie technologia niedopracowana .. nie mniej jednak polecam zwykle paliwa i przede wszystkim co jakis czas traska z dobrym przedmuchaniem ...
chemik
chemikko
Stella +
Stella +

Auto: Leon FR TDI

Postprzez Leośśś » 25 sierpnia 2008, 20:50

witam , ma ktos z użytkowników 1p przy puszczaniu sprzęgła pojedyńcze puknięcie ??
czy to dwumas sie odzywa jak myslicie ??
pzdr
Leośśś
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II 1.9

Postprzez Andre » 26 sierpnia 2008, 14:52

mysle ze to lozysko oporowe umnie juz zaczyna lekko slychac przy puszczaniu sprzegla.Oczywiscie jak to lekkie pykneicie to nic sie znim nie dzieje taki jego urok.

wracajac do mojego auta: przebieg 50500km, lampka wewnetrzna zostala zamowiona na nowa oczywiscie 3 tyg czekania bo w polsce nie maja lampki z szyberdachem wiec przyjdzie z hiszpanii.Miske olejowa wymeinili ladnei suchutko pod koreczkiem :ok:

Od jakeigos miesiaca zauwazylem ubytek plynu chlodniczego, szukalame zagladalem nieznalazlem, do dnia dzisiejszego ,wkoncu pokazal sie plyn na dole chlodnicy wiec jest wyciek.Chlodnica jest firmy valeo to tak przyokazji.Wiec znowu ASO ;/
Andre
Sport
Sport

Postprzez wujektomek » 22 września 2008, 12:02

Koledzy

Mam takie pytanie, od jakiegoś czasu w moim Leo II gdy samochód postoi na zewnątrz i jest dośc chłodno, po odpaleniu słychać przez jakiś czas( w zasadzie do mementu jak się nagrzeje) jakieś takie puste stukanie co jakiś czas w okolicach kolumny kierownicy , może gdiześ nawet niżej, trudno to zlokalizować.
CZy mieliście podobny przypadek u siebie.
Jak jest ciepło nic nie słychać.

DZieki za pomoc
wujektomek
Stella
Stella

Auto: Leon II 1.9tdi

Postprzez martig » 22 września 2008, 12:22

[b]wujektomek[/b mysle ze to nagrzewajace sie plastiki tak hałasuja
martig
TopSport
TopSport

Auto: C63 AMG

Postprzez Leośśś » 23 września 2008, 21:51

wujektomek, przyczyną tych pojedyńczych stuków są łopatki od klimatyzcji które po jakimś czasie samoczynnie sie przestawiają-tak zostałem poinformowany w aso . dzieje sie to tylko gdy ustawisz temperature powyżej 18 stopni nawiewu. na początku kwietnia mi to usuneli ale od jakiegos czasu znowu mi puka takze nie ma na to rady za jakiś czas znowu to sie zacznie odzywac
Leośśś
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II 1.9

Postprzez funcarver » 24 września 2008, 08:11

wujektomek, jeśli to klima, to wyłącz ją po odpaleniu i posłuchaj czy dalej to masz
LEO->EVO
funcarver
TopSport
TopSport

Auto: evo X

Postprzez wujektomek » 25 września 2008, 21:28

Sprawdziłem temat z kolegą z ASO i odpowiedż jest "ten typ tak ma" próbowali już temu zaradzić w kilku samochodach ale bez większego skutku więc musimy z tym żyć.

A tak na marginesie wymieniłem na gwarancji tylny głośnik bo zaczął mi charczeć, i jak go zobaczyłem to się nie dziwię, wszystko zrobione z papieru to cud że tak "dobrze" grają te głośniki ale wykonanie świadczy że nie są na lata.
wujektomek
Stella
Stella

Auto: Leon II 1.9tdi

Postprzez kristo » 26 września 2008, 11:14

Drugi przegląd - 15 kkm :
-wymienione koło dwumasowe - samochód drży nadal
-kierownica zakwalifikowana do wymiany - schodzi skóra (sic!)
-wymiana mocowań w konsoli środkowej - skrzypienie... skrzypi nadal tylko mniej i raczej gdzieś przy słupkach środkowych + mam wrażenie ,że samochód jest mało sztywny i np. przy powolnym zjeździe z krawężnika plastiki obcierają się o siebie

[ Dodano: Czw 09 Paź, 2008 ]
Jutro wymiana kiery. Nie daje mi spokoju to drżenie - po podłączeniu do kompa dość znaczne odchyłki prawdopodobnie przy dozowaniu paliwa do pompowtryskiwaczy(padnięte?)- 13 dział w kompie - mechanik nie jest do końca pewny czy to właśnie o to chodzi-od niedawna ma profi sprzęt.Test na błędy nic nie wykazał.
Zobaczymy co w serwisie powiedzą.
kristo
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez sprajt » 11 października 2008, 15:35

powiedzcie panowie jak reguluje się lusterka. przekręcam przycisk np na L i co dalej? no nie mogę tego dojsc.

w instrukcji pisze żeby przeręcić i wyregulować tym samym pokrętłem. ale u mnie to nic nie daje. lusterka są nieruchome.

czy mam coś nie tak?
sprajt
Stella +
Stella +

Auto: LEON II

Postprzez aroslaw75 » 11 października 2008, 15:54

sprajt, po pierwsze musisz mieć kluczyk przekręcony, później przekręcasz pokrętło na lusterko które chcesz regulować a następnie delikatnie popychasz pokrętło w zależności jak chcesz ustawić lusterko działa to podobnie jak dzojsik. Jeżeli Ci nie chodzi to coś jest nie tak.
Seat Ibiza 6K FL 1.4 (2002-2004)
Seat Leon 1M 1.6 (2004-2006)
Seat Leon 1P 1.9 (2006-2017)
Seat Leon FR ST 1.4 ACT (2014-....)
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

Drukarnia http://www.risani.go3.pl
http://www.zksrow.rybnik.com.pl/
aroslaw75
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon FR ST

Postprzez sprajt » 11 października 2008, 15:58

popycham czy przekręcam pokrętło??

biegne sprawdzic na dwór czy działa. ufff mam nadzieje że tak

działa wszystko:)

zostało mi te głupie trzęsienie budą. szkoda że juz auto mam po gwarancji :(
sprajt
Stella +
Stella +

Postprzez aroslaw75 » 11 października 2008, 16:02

sprajt, najpierw przekrecasz na lewe lub prawe lustrko a nastepnie popychasz.Napisz czy Ci działa.
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

aroslaw75
TopSport
TopSport

Postprzez sprajt » 11 października 2008, 16:04

działa wszystko:)

zostało mi te głupie trzęsienie budą. szkoda że juz auto mam po gwarancji :(
sprajt
Stella +
Stella +

Postprzez aroslaw75 » 11 października 2008, 16:07

sprajt napisał(a):działa wszystko:)

To dobrze.
sprajt napisał(a):zostało mi te głupie trzęsienie budą. szkoda że juz auto mam po gwarancji

Na ten temat juz dużo pisano i mówiono podobno te silniki tak mają. Z tego co słyszałem mają poprawić oprogramowanie ale skoro nie masz na gwarancji to cieżka sprawa. Najlepiej podjeć do ASO co Ci powiedzą.
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

aroslaw75
TopSport
TopSport

Postprzez sprajt » 11 października 2008, 16:21

ok. dzieki za odpowiedzi

a tak na marginesie to ktoś już się uporał z problemem tych drgań na biegu jałowym??
sprajt
Stella +
Stella +

Postprzez mpuzon » 11 października 2008, 18:34

Witam wszystkich klubowiczów,

właśnie do paru dni jestem posiadaczem nowego Leona 1.4 TSI Stylance rok modelowy 09.
Jedyną różnica jaką zauważyłem to jest inna gałka drążka zmiany biegów, jest taka jak w nowej Ibize i niedawno pokazanym Exeo. Jest ona skórzana a mieszek z jakiegoś sztucznego tworzywa. Zastanawiam się nad zakupem innej z serii Sport, aluminiowej. wiecie może jaki ona ma mieszek, skórzany ?? Bo nie chcę wydawac kasy nieptrzebnie jak okaze sie ze to samo "badziewie".

Ogólnie auto jet ok ale niestety spotkało mnie juz to samo co wiekszosc:
- paruja reflektory w narzonikach, rozmowailem z ASO i powiedzile mi ze przejdzie to parowanie za jakis czas, tak wszystkie maja. moze dlatego ze to nowe?? W sluzobowej Skodzie Octavi II tez tak sie zdarzylo. Wkurzam nie to.

Przy jedzie powzyej 100 wsteczne lusterko sie tresie co z tym zorbic?

Narzie tylko tyle ustarek, mam nadziej ze wiecej ich niebedzie.
mpuzon
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II 1.4 TSI

Postprzez aroslaw75 » 11 października 2008, 18:56

mpuzon, moja mała rada przywitaj sie w odpowiednim temacie bo zaraz dostaniesz opiernicz :yes:
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

aroslaw75
TopSport
TopSport

Postprzez lukasz_tdi » 11 października 2008, 22:19

Jesli chodzi o drgania to u mnie byla to lapa pod silnikiem. U niektorych to dwumas, a niektorzy tak po prostu maja i jest to nieusuwalne :-)
Leon TDI ++ :-D
lukasz_tdi
Signo
Signo

Auto: Leon II

Postprzez sprajt » 12 października 2008, 06:12

ja mam silnik 1.6 i w nim też jest dwumas? w poniedziałek jade do aso niech to sprawdzą. szkoda że gwrancja mineła
sprajt
Stella +
Stella +

Postprzez kristo » 12 października 2008, 20:11

sprajt napisał(a):ja mam silnik 1.6 i w nim też jest dwumas? w poniedziałek jade do aso niech to sprawdzą. szkoda że gwrancja mineła

drgania w 1.6 opisywane były w jakimś ostatnim AŚ - w końcu usunęli - z tego co wiem to rozbija sie o obroty na biegu jałowym . Aby spełniać normy euro 4(?) obroty sa ustawione na 650 obr./min na b. jałowym, po przestawieniu na 800-850 problem znika jak ręką odjął.
kristo
Stella +
Stella +

Postprzez sprajt » 13 października 2008, 06:04

kristo dzieki. uspokoiłes mnie,

moje wrażenie po jezdzie od 4 dni i zrobieniu około 1 tysiąca km moim leosiem są bardzoo dobre. obym nie zapeszał ale auto prowadzi się super i jest bardzo dynamiczne.
sprajt
Stella +
Stella +

Postprzez mpuzon » 13 października 2008, 10:42

Witam,

Od czwartku jest użytkownikieog Leona z silnikiem 1.4 TSI. Ogólnie autko fajne chodzi, jest niezłe mam przebiegu 400 km :). Ale niestety już pojawiły sie standardowe usterki :(
- parujące reflektory - czy pojechać z tym do ASO, czy je wymienialja czym oze sprawdzją co jest nie tak ??
- lusterko wewnetrzne powyżje 100 km drga co jest wkurzające, co można z tym zorbić, wymienią czy poprawią je>
- no im mam przecięty mieszek od xwigni zmiany biegów - powinni wymienić na nowy tak małą dziurka lae boje się że z czasme ise powiększy, szkoda że mieszke nie jest skórzany. Może wiencie czy można go w ASO wymienić na taki.

Ogólnie autko jest super, ale ma zastrzeżenia do tyvh mał drobiazgów któe mnie irytują. W końcu wydałem na nie trkszę kasy. Reszt jest super.

Pozdrawiam
mpuzon
Stella +
Stella +

Postprzez kristo » 13 października 2008, 22:10

mpuzon - co do reflektorów to mi w aso powiedzieli ,ze musza zrobic dokumentacje zdjeciowa , przesalc do w-wy i wtedy dopiero wymieniaja.
Lusterko - norma ale czy naprawiaja czy wymieniaja bo mnie to (o dziwo) nie dotyczy.
Mieszek byl przeciety? czy sam go pokroiles? jezeli byl to mozesz sie klocic z aso w innym przypadku sprawa raczej przegrana.
kristo
Stella +
Stella +

Postprzez mpuzon » 14 października 2008, 08:00

dzięki za info

podjade dzisiaj do ASO i spytam się co zrobić z tym mieszkiem, nieukrywam że chciałbym go wymienić na skórzany. Mam już dźwignie biegów taką jaka jest w nowej ibizie, mam Leona z roku modelowego '09. Będe negocjował. Co do lamp to powiedziano mi, że na początku sie tka dzieje ale później ma być juz ok. Zobaczymy.
mpuzon
Stella +
Stella +

Postprzez aroslaw75 » 14 października 2008, 08:15

mpuzon napisał(a):Co do lamp to powiedziano mi, że na początku sie tka dzieje ale później ma być juz ok. Zobaczymy.

Niewim czy tak samo od siebie przestanie parować mam obawy. Ja na szczescie od nowości nie mam problemów z reflektorami. Jestem ciekaw jak sprawuje sie ten silniczek 1.4 TSI, jak ja kupowałem to nie było w czym wybierać jesli chodzi o silniki benzynowe. Był tylko 1.6 (102KM) lub 2.0 (150KM).
Seat Ibiza KJ 1.0 TSI
Pozdrawiam Arek

aroslaw75
TopSport
TopSport

Postprzez mpuzon » 14 października 2008, 17:54

O dziwo lampy od 2 dni już nie parują, przynajmniej nie zauważyłem. A silniczek jest ok naprawdę nieźle się wkręca. jutro jadę do ASO z jeszcze mała usterką - lusterkiem wstecznym wewnetrznym bo drga. Są tym zdziwieni bo nikt im jeszcze tego nie zgłaszał - ASO Kaszubowscy w Gdańsku. Ale rozbiorą je i sprawdzą. Poza tym piszczy mi i tylna półka jak otwieram ją razem z klapą - trzeba ją czymś nasmarowac. no i nie dokładnie mam przyklejony napis LEON - odstaje pól literki L :(. nowe auto a już tyle niedoróbek. Poprzednie moje auto Skoda fabia było pod tym względem lepsze bo nic takiego sie niedzialo.
mpuzon
Stella +
Stella +

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne