nie zjedźcie mnie że poruszam taki banalny temat
proszę o cierpliwość

najpierw trochę prozy a potem pytania
mój samochodzik to leon II BKD 140KM z 2006 roku + chip na 170KM
(nie byłam na hamowni i nie mam żadnych wykresów)
chciałam poruszyć zagadnienie stylu jazdy ekonomicznej i ostrej
na początek to co wyczytałam w instrukcji
- -moc maksymalna to 140KM przy 4000 obrotów
-maksymalny moment obrotowy to 320 przy 1750-2500 obrotów
powiedzcie mi o co tu chodzi bo ja miałam taki tok rozumowania: maksymalny moment obrotowy jest w zakresie obrotów 1750-2500 więc trzeba sie poruszać w zakresie tych obrotów to wtedy samochód będzie jechał dynamicznie oraz spalanie będzie optymalne. Wydaje mi sie że spalanie będzie optymalne bo zakładam że od 1750 obrotów załącza sie turbina - to prawda? Gdzieś w 10 przykazaniach jazdy dieslem wyczytałam że dobrze jest żeby turbina sie nie załączała póki silnik nie osiągnie temp. 90 stopni. I ja tak właśnie jeżdżę, czyli dopóki silnik nie złapie tej temp to oscyluję w okolicach 1500 obrotów.
To co mnie zastanawia to fakt iż moja bryka pomyka najlepiej przy obrotach 2500-3000 (takie moje subiektywne odczucie). Nie wiem też jak rozumieć że 140KM przy 4000obrotów - moim zdaniem max mocy jest właśnie dla ok 3000 obrotów.
zatem pytam się:
- -przy jakich obrotach załącza sie turbina??
- -jak jeździć żeby palił najmniej (nie będzie to chyba jazda na najniższych obrotach jak w benzyniaku bo na najniższych obrotach nie załącza sie turbina więc silnik nie osiąga swojej maksymalnej sprawności)
- -jak jeździć żeby inni wąchali spaliny a żeby nie przeforsować samochodu (obroty 2500-3000??)
- -czy komputer w leonie II dobrze liczy średnie spalanie na 100km? pytam bo w instrukcji stoi że średnio 7.4 po mieście, sprzedawca mówił że ok 6 po mieście a mi na kompie wyskakuje zazwyczaj coś koło 8.
chyba tyle pytań mam jak na razie i proszę o łopatologiczne odpowiedzi

pzdr
Beata