Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Bezpieczniki w Leonie II

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Bezpieczniki w Leonie II

Postprzez jjworld » 22 listopada 2008, 20:22

Witam,

Mój problem jest nie tylko prozaiczny co nad wyraz kuriozalny... mianowicie dzisiaj podłączyłem pod mojego Leona lawetę, co wywołało zwarcie i prawdopodobnie spalenie bezpiecznika odpowiedzialnego za (tylne) światło przeciwmgielne, gdyż światło to na aucie pod odłączeniu lawety nie działało. Chcąc wymienić bezpiecznik najpierw otworzyłem pokrywę silnika i tam w skrzynce z bezpiecznikami rozpocząłem poszukiwania przepalonego bezpiecznika, lecz tam wszystko było OK.... po przestudiowaniu instrukcji obsługi dowiedziałem się, iż jest jeszcze druga skrzynka z bezpiecznikami pod deska rozdzielczą- jakie było me zdziwienie kiedy okazało się, że pod deską rozdzielczą oprócz kilku przekaźników nie ma ani jednego bezpiecznika...

Wersja angielska instrukcji Leona II (znaleziona w w download'zie) mówi, iż bezpiecznik odpowiedzialny za światło przeciwmgielne to numer 19 pod deską rozdzielczą, wersja polska, którą kupiłem z autem nic nie mówi o bezpieczniku światła przeciwmgielnego.

Mój Leon to wersja Reference 1,6i rok 2007- bardzo proszę o podpowiedź, bo głupio będzie jechać do ASO z taką duperelą?!

Pozdrawiam,
JJ
=============>
jjworld
Stella
Stella

Auto: Leon II 2007

Reklama

Re: [ALL] Bezpieczniki w Leonie II

Postprzez AdamTower » 22 listopada 2008, 21:14

Cała tablica bezpieczników jest pod klapką z boku deski rozdzielczej. Jak otworzysz drzwi cała boczna maskownica deski to klapka pod bezpieczniki. Trochę trudną się ją otwiera...musisz odgiąć uszczelkę i dopiero wtedy pociągnąć do siebie osłone. Jest ona na wtrzaski.
Obrazek
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez jjworld » 23 listopada 2008, 14:09

Dzięki za podpowiedź- faktycznie ciężko do nich się dostać:)

Okazuje się, iż żaden bezpiecznik spalony nie jest, żarówka od przeciwmgielnego jest także OK.
Zatem idąc drogą dedukcji walnięty być musi włącznik ... czy ktoś z Was miał może podobny kłopot???
=============>
jjworld
Stella
Stella

Auto: Leon II 2007

Postprzez Fabian » 20 grudnia 2009, 23:48

Sluchajcie szukam schematu bezpiecznikow do Leona 06 rok 2.0 TDI z gory dzieki za info
Fabian

Postprzez noktoto » 22 grudnia 2009, 11:47

F@bian, w instrukcji jest opis, instrukcja jest natomiast w dziale download (tyle, że angielska, ale skany polskiej chyba też gdzieś na forum widziałem).
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Postprzez kamil_n » 22 grudnia 2009, 11:50

noktoto napisał(a):instrukcja jest natomiast w dziale download

Dział Download -> Instrukcje & Manuale -> Leon 1P - Instrukcja obsługi -> od strony nr 232 (Fuses)

Instrukcja jest po angielsku, ale jeśli dla kogoś byłby to problem to przecież jest słownik :yes:

Pozdrawiam!
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Auto: Octavia
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez F@bian » 22 grudnia 2009, 12:27

ja wiem wiem widzialem Panowie ale chodzi mi o zdjecie jak sa rozmieszczone, ale spoko moze jakos dam sobie rade. Dzieki za info
F@bian
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II

Postprzez kamil_n » 22 grudnia 2009, 12:45

W Leonie 1M, rozmieszczenie bezpieczników jest na wewnętrznej stronie ich zaślepki. Czy ktoś z użytkowników 1P może potwierdzić/zaprzeczyć, że w jego aucie jest tak samo? Logiczne dla mnie jest, że tam właśnie powinno się to znajdować :)
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Auto: Octavia
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez noktoto » 22 grudnia 2009, 12:53

Przy bezpiecznikach w kabinie jest schemat, przy tych pod maską nie wiem, ale pewnie też jest, to raczej jest standard w VAG.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne