Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon II Stylance - ESP

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon II Stylance - ESP

Postprzez kamatosek » 15 stycznia 2009, 21:27

Witam,

Mam nastepujace pytanie, czy do posiadanego już Leona II Stylance rocznik 2008 da rade dokupić system ESP w ASO oraz ewentualnie ile takie cos kosztuje.
kamatosek
Signo
Signo

Auto: Seat Leon III 1.8 FR
Silnik: CJSA 1.8

Reklama

Re: Leon II Stylance - ESP

Postprzez AdamTower » 15 stycznia 2009, 21:51

W ASO moim zdaniem odpada, jeśli wogóle dali by takie coś zrobić to pewnie zawołaliby z 10k zł.
Nasz kolega MenIB profile.php?mode=viewprofile&u=235 montował ESP w 1M. Czy da radę w 1P zapytaj najlepiej właśnie jego.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez BoRaS » 15 stycznia 2009, 21:52

Nie sadze, zeby ASO sie tego podjelo, a gdyby ktores sie zdecydowalo to pewnie bardziej oplacaloby sie kupic nowe auto wyposazone w esp :)
Ale uderz do uzytkownika MenIB - jesli ktos jest w stanie cos takiego zrobic to chyba tylko on :)

PS - Uprzedziles mnie AdamTower :)
LEON BKD (TDI) Cywil
∑~140KM
BoRaS
Sport
Sport

Region: śląskie
Auto: Seat Exeo ST 211KM

Postprzez taktiken » 15 stycznia 2009, 22:28

kamatosek, ja sie pytalem jakis czas temu i jest taka mozliwosc (w ASO we Wroc) - ale to jest 3,5 - 4 tys zabawa plus robocizna.
Nie da sie natomiast zamatowac wylacznika poduszki pasazera - tj. aso sie tego nie podejmie.
http://www.ecuproject.pl
taktiken
Sympatyk LeonClub

Auto: Najlepsze

Postprzez seal » 15 stycznia 2009, 22:58

Miałem ten sam dylemat kamatosek co ty. W ASO mi powiedzieli, że się tego nie podejmą bo samochód stracił by homologację. Jak stwierdzili jest to system bezpośrednio odpowiedzialny za bezpieczeństwo i tylko fabryczny montaż daje gwarancje poprawności działania. Pytanie czy zamiast ESP nie lepiej zainwestować w szkołę jazdy. Gość od wirusów jak zapytałem go czy da się zamontować ESP popatrzył na mnie z pod byka i zapytał czy nie umiem jeździć. Sam mówi wywalił ESP od razu z samochodu. ESP daje czasem złudne poczucie bezpieczeństwa i po przekroczeniu praw fizyki stwarza duuużo większe niebezpieczeństwo dla kierowcy niż przedwcześnie wyjeżdżający przód lub tył naszego ukochanego Leosia.
seal
Stella
Stella

Auto: Leon 1P BKD

Postprzez Kozak » 16 stycznia 2009, 00:55

seal napisał(a):ESP daje czasem złudne poczucie bezpieczeństwa

ale w 99,99 % pozostałych przypadków daje większe bezpieczeństwo , to tak jak z pasami 100 razy uratują życie a 101 zabiją , ale i tak wole jeździć w zapiętych

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez BoRaS » 16 stycznia 2009, 08:09

Kozak napisał(a):ale w 99,99 % pozostałych przypadków daje większe bezpieczeństwo , to tak jak z pasami 100 razy uratują życie a 101 zabiją , ale i tak wole jeździć w zapiętych

Dokladnie tak - kazde rozwiazanie niesie ze soba jakies ryzyko ale to wlasnie korzystanie z pasow, czy systemow kontroli trakcji jest obarczone najnizszym jego poziomem....
BTW jak slysze (a czasem slysze), ze ktos nie zapina pasow, bo przy wypadku moga mu zmiazdzyc klatke i zabic to nawet nie podejmuje dyskusji probujac chociazby zapytac, czy wie co sie stanie z reszta jego ciala, gdy ich nie zapnie przy np. dachowaniu. Skoro sa najmadrzejsi to ich problem.
Tak samo z ESP - szczegolnie w takich warunkach jakie mamy teraz. Oczywiscie lubie pojezdzic bokiem ale wtedy kiedy mam na to ochote, a nie wtedy kiedy ochote ma na to moje auto a ja niekoniecznie :) Zreszta raz czy dwa ESP uratowalo mnie przed pogieciem blachy......
LEON BKD (TDI) Cywil
∑~140KM
BoRaS
Sport
Sport

Auto: Seat Exeo ST 211KM

Postprzez seal » 16 stycznia 2009, 09:07

Macie racje, ESP przy normalnej jeździe w większości przypadków wyprowadza kierowcę z opresji. Chodzi mi jednak o zachowanie systemu dla kierowcy, który chciałby samemu w świadomy sposób zapanować nad zachowaniem pojazdu. I tu właśnie pojawiają się schody. Mianowicie jeżeli "uda" się już wprowadzić pojazd z ESP w poślizg i kierowca chciałby wyprowadzić go pedałem przyspieszenia niestety spotka się on z niemiłą niespodzianką w postaci odcięcia gazu. Podobna sytuacja występuje np przy systemie ESP, gdzie w niektórych sytuacjach np mokre liście sypka droga, jazda na zablokowanych kołach skróciła by drogę hamowania. Nie są to oczywiście powody do nie używania tych systemów, lecz jedynie krytyka do VAG o braku możliwości całkowitego odłączenia pewnych systemów, gdyż każdy kierujący jest inny i kieruje się swoimi nie koniecznie "logicznymi" zasadami.
seal
Stella
Stella

Auto: Leon 1P BKD

Postprzez Mati_ » 19 stycznia 2009, 00:01

Z mojego punktu widzenia to niekoniecznie esp pomaga tylko tym, którzy nie zawsze potrafią wyprowadzić auto z poślizgu. Owszem każdy ma swój sposób na to. Podczas moich zabaw z leonem wiele razy esp dało znać o sobie :yes: czasem bardzo agresywnie, czasem delikatnie, nie raz też potrafi się połapać o poślizgu z dużym opóźnieniem. Niemniej jednak przeważnie odzyska przyczepność, ale nie zawsze ustawi auto w tym kierunku, w którym jechaliśmy wcześniej. Parę razy "wyprostowało" mnie prosto w kierunku fosy, dlatego reakcja kierowcy zawsze się przyda. Ogólnie system na plus jak dla mnie. Do zimowych zabaw, no cóż hehe przeszkadza i trzeba wyłączyć. :okulary:
Mati_
Stella
Stella

Auto: 1P FR

Postprzez szczepan » 19 stycznia 2009, 18:24

AdamTower napisał(a):W ASO moim zdaniem odpada, jeśli wogóle dali by takie coś zrobić to pewnie zawołaliby z 10k zł.
Nasz kolega MenIB profile.php?mode=viewprofile&u=235 montował ESP w 1M. Czy da radę w 1P zapytaj najlepiej właśnie jego.
Albo fabryczny albo nic. Nikt oprócz fabryki nie weźmie odpowiedzialności za tak istotny system bezpieczeństwa.
szczepan
Sport
Sport

Auto: 1.4 TSI ST XCELLENCE
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez antoś » 19 stycznia 2009, 19:13

szczepan, tu nikt nie ma brać za nic odpowiedzialności. MenIB zakłada fabryczny ESP i robi to myślę kilka razy lepiej niż panowie z ASO.

seal, na śliskiej nawierzchni to ABS wydłuża drogę hamowania. Ja tam wolę mieć ESP niż go nie mieć, nie zawsze reakcja kierowcy jest na tyle szybka żeby sobie poradzić z krytyczną sytuacją, a te przypadki co wymieniasz to są skrajne sytuacje, tak jak napisał Kozak. ;)
antoś
Cupra
Cupra

Auto: S3

Postprzez Alona » 6 lutego 2012, 08:48

Chłopaki wracając do tematu kamatosek, czy udało Ci się zamontować esp w Leosiu?

2 miesiace temu kupiłam sobie Leosia bez esp ale stwierdziłam, że przecież dam radę.

A jednak, wczoraj miałam niemiłą niespodziankę i właśnie pierwszy raz wpadłam w poślizg na prostej drodze ze szklanką nie mając esp (w swoim poprzednim aucie a4 b5 ratowało mi tyłek nie raz) i zgłupiałam, bo zaczęło mnie obracać na inne auto pomimo kontrowania kierą (i nie wiem czy wciskania gazu, nie jestem w stanie tego odtworzyć), więc wcisnęłam odruchowo hamulec do tego wszystkiego i zatrzymałam się na barierce. Co najlepsze, zawsze każdego pouczam, że jak się wpada w poślizg to się z niego wyprowadza wciskając na gaz i kontrując kierownicą... ale cóż, człowiek nie robot...

Także zdecydowanie ESP jest mega potrzebne, przede wszystkim jak się zaczyna załączać, to ostrzega, że coś jest nie tak na drodze...
Alona
Stella
Stella

Auto: Leon II BLS

Postprzez mm.max » 6 lutego 2012, 09:25

Alona, :nonono: za odgrzebywanie starego tematu.
ESP z punktu widzenia technicznego jest do zamontowania w Leonie II ale z punktu widzenia kosztowego lepiej sprzedać samochód i kupić sobie inny z ESP.

A tak na marginesie - żadnego ESP nie zastąpi trening, trening i jeszcze raz trening. Dlatego Leonclub organizuje już od wielu lat szkolenia gdzie można usystematyzować wiedzę na temat tego jak zachowuje się samochód w sytuacjach ekstremalnych. Ponadto zeby poznać swój samochód trzeba poćwiczyć nim sporo... Ja osobiście użytkuje jeden samochód z ESP i jeden bez ESP i jakoś nie widze dyskomfortu podczas jazdy samochodem bez ESP -
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez 1 6 D » 27 grudnia 2012, 18:42

Sorka za kolejny odkop, ale niedawno dołożenie ESP w sumie zrobiło się nie aż tak kosztowne.

Chodzi mi o Leona 2, mniej więcej w 2008 roku VAG wprowadził nowej generacji ABS o oznaczeniu MK60EC1. Ma on tę zaletę że wszystkie czujniki przeciążeń itd są zamontowane w pompie a nie są pochowane po całym aucie. Dodatkowo ten ABS obsługuje w zależności od roku produkcji elektroniczną szperę znaną jako XDS, Hill Holda, a pompy z 2012 roku można zakodować tak jak w Golfie 6 R/GTI z 2012 roku modelowego że ESP jest w pełni wyłączalne z przycisku a nie jak było do tej pory że tylko częściowo się wyłączało.

Niedawno na forum Skody Octavii rozwinął się temat kodowania takiego ABSu, ma on kodowanie długie i dużo rzeczy jest nieznanych nawet według opisów dostępnych w VCDS. Po głębszym przeszukiwaniu internetu i długich rozmyśleniach kilka osób dało radę wstawić taki ABS do aut bliźniaczych Leonowi.

Dokładniej taki ABS z ESP działa już na przykład w Touranie z 2005 roku, w Skodzie Octavii 2, była też pozytywna próba elektryczna tego ABSu w Goflie 5 z 2005 roku i kodowanie zostało przyjęte, jednym błędem spowodowanym jedynie starą maglownicą która nie była kompatybilna z nowszym ABSem ale nie było jakiegokolwiek innego błędu podczas robienia Autoscana.
1 6 D
Stella +
Stella +

Auto: VW Scirocco

Postprzez swierg » 29 grudnia 2012, 02:29

1 6 D, ciekawe jest to co piszesz. Wiem, że ze względu na ASR wszystkie Leo 2, Golfy V, O2 i A3 (chyba :!: ) mają czujnik skrętu w kierownicy. Fajnie byłoby mieć możliwość upgrade'u z ASR na ESP, tylko za pomocą wymiany pompy. Może bym się na coś takiego pokusił. Czekam zatem na więcej info :-P
swierg
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez 1 6 D » 6 stycznia 2013, 23:45

Na forum Skody jest dość spory temat o tym:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=64157

Nie można kupić dowolnej pompy ponieważ np. nie każda ma czujnik do asystenta ruszania pod górkę, nie każda ma też możliwość zakodowania XDS.

A tu zrobiony przez jednego użytkownika szybki schemat:
Obrazek

Trzeba zmienić wtyczkę pompy ABS jeśli się z MK70 przechodzi na pewno, trzeba też albo zmienić węże hamulcowe albo zastosować przejściówki ponieważ różnią się rozmiary gwintów w kilku połączeniach jak widać na obrazku.

W sumie zewnętrznym czujnikiem jak piszesz to jest G85 ale każdy Golf 5 i auto pochodne go ma, lub w kolumnie kierowniczej lub w maglownicy w zależności od rocznika.

Jeśli ktoś chce mieć funkcje jak fabryka to musi zwrócić jeszcze uwagę na maglownicę czy można w niej zakodować funkcję o nazwie DSR w użyciu z MK60EC1. Podczas badania nieopisanych bitów udało się mi w razie co znaleźć bit który wyłącza DSR i wszystko działa bez najmniejszego błędu na desce rozdzielczej. By działało jak oryginał maglownica musi mieć sterownik 1K1909144M lub 1K0909144x, czyli 2 generacji z literką M na końcu lub maglownicę 3 generacji charakteryzującą się numerem z początkiem 1K0 i dowolną literą na końcu. Gdy nie chcemy zmieniać maglownicy trzeba zaznaczyć bajt 15 bit 5 aby DSR był nieaktywny.

Screen z VCDS odnośnie DSR:
Obrazek

W całym długim kodowaniu 18/19 bajtowym tej pompy ustawia się model auta, wielkość hamulców, rodzaj silnika, z której strony pojazd ma kierownicę oraz trzeba zakodować 5 ostatnich znaków VIN z podstawowych rzeczy.

Tabela jaka cyfra VIN jak jest ukryta w kodowaniu w którym bajcie:
Obrazek

Tu w linku jest do ściągnięcia plik excel pomocny do rozkminiania kodowania pompy:
http://www.sendspace.com/file/jz07n9

Jednak Seatów jest na tylko 3, może ktoś kto ma taki ABS seryjnie by się podzielił kodowaniem?

-- 7 sty 2013, o 00:44 --

Niedawno spłodziłem taką listę sterowników MK60EC1, chciałbym w niej jeszcze kilka rzeczy dopisać, jak np która XDS obsłuży, w teorii wygląda ze każda po maju 2009 powinna mieć XDS ale trzeba powęszyć jeszcze za tym:
Obrazek
1 6 D
Stella +
Stella +

Auto: VW Scirocco

Postprzez swierg » 18 listopada 2014, 11:50

Dawno nikt w tym temacie nic nie pisał, więc dodaje swoje info z montażu.

Do Leona 1P 2.0 TDI Stylance MY2008 standardowo wyposażonym w ASR bez problemu udało się dołożyć ESP MK60EC1. Wymienione zostały:
1. Sterownik z agregatem ESP
2. Uchwyt ESP
3. Przewody hamulcowe 4 szt. (2 szt. pomiędzy pompą a ESP i 2 szt. pomiędzy ESP a przednimi zaciskami)
4. Wtyczka wraz z pinami.
5. Płyn hamulcowy.

Po przeprowadzeniu nastaw podstawowych czujników G85, G200, G201, G251, kodowaniu ESP i adaptacji DSR wszystkie błędy zniknęły. Wszystko działa w najlepszym porządku. W moim przypadku, oprócz ESP zakodowane zostały systemy XDS, HHC i DSR.

W razie pytań odnośnie potrzebnych części, montażu itd. służę pomocą.
swierg
Sport
Sport

Postprzez tatian » 1 marca 2015, 12:03

A co byłoby potrzebne do montażu ESP i czujnika ciśnienia w oponach w Leonie 1P po lifcie posiadających system TCS?
Na pewno niezbędna będzie wymiana panelu sterowania, bo nie wiem czy da się dokupić same przyciski a co poza tym jeżeli chodzi o sprawy techniczne?
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Re: Odp: Leon II Stylance - ESP

Postprzez swierg » 3 marca 2015, 22:28

tatian, nic nie jest potrzebne, bo wszystkie Leony 1P po lifcie standardowo mają ESP.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
swierg
Sport
Sport

Postprzez tatian » 3 marca 2015, 23:14

A to ciekawe, bo mój nie ma.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez swierg » 4 marca 2015, 18:08

tatian, wklej albo wyślij na pw autoscana to zobaczymy co masz u siebie. Jak pisałem wszystkie 1P po lifcie miały fabrycznie ESP MK60EC1. A jaką masz ikonkę po między siedzeniami? Były 3 rodzaje: TCS OFF, ESP OFF i ikonka poślizgu z napisem OFF.
swierg
Sport
Sport

Postprzez tatian » 4 marca 2015, 18:11

Tcs
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez swierg » 4 marca 2015, 18:22

To już daje do myślenia, bo w poliftach były tylko przyciski z ikonką poślizgu i napisem OFF. W Przedliftach były z TCS lub ESP. Więc albo było coś grzebane, albo Twoje auto to Leon przed liftingiem.
swierg
Sport
Sport

Postprzez tatian » 4 marca 2015, 18:34

Wg mnie ani jedno, ani drugie. Być może na inne rynki były inne wersje. Samo to, że moja nazywa się business high a u nas takich nie ma.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez tatian » 4 marca 2015, 18:36

Poza tym ja mam MK70M.
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Re: Odp: Leon II Stylance - ESP

Postprzez swierg » 4 marca 2015, 23:58

To chyba masz jakąś wersje na rynki wschodnie, że w polifcie masz MK70.

W takim razie do zmiany na ESP MK60EC1 potrzebujesz tych samych gratów co ja. Zamiast przewodów hamulcowych możesz zastosować przejściówki.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
swierg
Sport
Sport

Postprzez Axee » 5 marca 2015, 11:38

Przejsciowek nie polecam ... przewody w ASO nie sa az tak drogie ...
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez tatian » 5 marca 2015, 15:44

No dobra wszystko ładnie pięknie, ale ja wciąż nie wiem co musze kupić. . .
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez swierg » 6 marca 2015, 00:16

Axee napisał(a):Przejsciowek nie polecam ... przewody w ASO nie sa az tak drogie ...

Dlatego u siebie nie bawiłem się w przelotki, tylko wymieniłem całe przewody.

tatian, jak chcesz jeszcze konkretniej niż to co opisałem, to TU masz mój post na OCP, gdzie wymieniłem nr części dla przewodów i pinów. Piny do kabli zasilających 4.0mm2 jednak nie są te same co w MK70, więc musisz się zaopatrzyć (nr z posta jest poprawny). Gumki jakoś sobie dobierzesz (można dostać na allegro) lub użyjesz starych. W TYM poście masz schemat podłączenia wtyczek i ilości kabli o konkretnych przekrojach.

W TYM poście są numery pomp jakie możesz zastosować. Do tego dochodzą jeszcze pompy 1K0 907 379 BM i BS. W zależności co chcesz mieć oprócz ESP wybierasz pompę BJ/BL (full wypas), BH/BK (bez HHC), BE/AT (bez możliwości całkowitego odłączenia ESP), BD/AS (bez HHC i bez możliwości całkowitego odłączenia ESP). Co do reszty to nie znam szczegółów, ale im młodsza tym więcej funkcji typu XDS, HHC, w pełni wyłączalne ESP (po odpowiednim zakodowaniu). Wszystkie te co powyżej wymieniłem mają XDS, a to chyba najbardziej wartościowy system spośród systemów dostępnych oprócz ESP.

Uchwyt i wtyczkę najlepiej kupić razem z pompą jako komplet - wychodzi najkorzystniej finansowo. W zasadzie płaci się za pompę, a uchwyt i wtyczkę niektórzy sprzedawcy po prostu dołączają ekstra. Jakby co nr wtyczki to 7L0 973 047 (bez pinów i uszczelek).
swierg
Sport
Sport

Postprzez dcsp52 » 16 września 2015, 20:00

czy każda wersja silnikowa mogła być opcjonalnie NIE wyposażona w ESP ?
dcsp52
Stella
Stella

Auto: 1p
Silnik: BWJ 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne