Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Pukanie w prawych drzwiach przednich i trzeszcząca szy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Pukanie w prawych drzwiach przednich i trzeszcząca szy

Postprzez tomison » 15 marca 2009, 21:54

Witam

mam leonka z 07 1,9 TDI reference
i u mnie mam taki mały problem
auto kupiłem uzwane od dealera seata
auto podobno nie walone.
ostatnio zauwazyłem ze napis na przedniej szybie nie jest taki sam jak na innych a mianowicie mam safevue? czy to jest oryginalna szyba czy była wymieniana

inne problemy to takie:

dziwne stuki w prawych przednich drzwiach w okolicy zawiasów. sytuacja wyglada tak ze jezeli delikatnie rusze to słychac stuk zahamuje gwałtowanie tez stuk. problem znika gdy drzwi nie sa do konca domknięte.
nigdy nie było z tym problemów w zimę równiez
moze macie jakas rade jak usunąc te wady, jakies smarowanie ? cos sie odkreca, odrywa?

no i przednia szyba wydaje z siebie jakies dzwieki takie typowe trzeszczenie przed opadami deszczu. ( takie mam wrazenie chyba ze sa to plastikowe słupki) mozna powiedziec ze mam barometr w aucie bo jak szyba trzeszczy to na drugi dzien bedzie padac .jak pada deszcz tzn gdy jest wilgotno problem znika.

pozdrawiam
tomison
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 3
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: [ALL] Pukanie w prawych drzwiach przednich i trzeszcząca szy

Postprzez Amilo » 16 marca 2009, 21:30

Te stuki mogą być spowodowane luzami w zawiasach. Miałem to u siebie w poprzednim Leonie. Sugerowałbym też je nasmarować. Inna przyczyną może być też panel materiałowy na drzwiach, a dokładnie zatrzaski które go trzymają, które wymieniono mi na gwarancji. Póki masz jeszcze gwarancję, to radziłbym Ci jeździć do ASO z każdą pierdołą, która wzbudza Twoje podejrzenia, albo Cię irytuje. Póki możesz mieć naprawę/wymianę za darmo, to nie ma na co czekać. Jedyna strata to czas i nerwy. Mógłbym napisać poradnik o wizytach w ASO i to co można wymienić, naprawić, ale na razie brakuje czasu ;-)

Z szybą Ci niestety nie pomogę.
Pozdrawiam,
Amilo
Amilo
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tomison » 16 marca 2009, 21:43

dzieki za odpowiedz
do aso najblizszego mam prawie 70 km i jechac z czyms co mozna zrobic we własnym zakresie mija sie z celem ale trzeba bedzie sie wybrac

najbardziej co mnie nurtuje to napis na szybie safevue. czy to jest oryginał.
wpisujac w google safevue praktycznie nic na ten temat nie ma. jakas marka niewiadomo skad

no i do tych drzwi.
dlaczego ten stuk raz jest raz nie. no i znika gdy drzwi nie sa domkniete
tomison
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 3
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Amilo » 16 marca 2009, 21:50

Z szybą, jak wspominałem nie pomogę. Ewentualnie mogę spojrzeć na swoją, ale u mnie widziałem znaczek SEAT'a.

Jeśli będziesz jechał do ASO, to proponuję KMJ w Gdańsku, tam znają temat tych drzwi, więc powinni Ci pomóc. Zdiagnozują problem. Gorzej tylko, że dźwięk pojawia się za którymś razem. U mnie po wymianie tego panela oraz nasmarowaniu i podejrzewam dokręceniu śrub problem zniknął.
Pozdrawiam,
Amilo
Amilo
Sport
Sport

Auto: CUPRA ST
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne