Planuje od jakiegos czasu zakup nowego lub lekko uzywanego samochodu - najlepiej z grupy VAG.
Zaczalem od rozgladania sie za Octavia - glownie z silnikiem 1.4 tsi ale stwierdzilem, ze moze na octavie jestem za mlody i ze potrzebuje bardziej dynamicznie wygladajacego auta, zwlaszcza, ze dzieci jeszcze nie mam (wiec mega bagaznik nie jest priorytetem)...i tak pewnym razem trafilem do salonu SEATA.
Rozgldalem sie za roznymi opcjami - interesowalo mnie cos z turbina - benzyna lub diesel - w dobrej cenie.
Zaczalem sprawdzac leony demonstracyjne.
Natrafilem na salonowa oferte czarnego leona 1.8tsi z 2008r (I rejestracja w kwietniu 2009) z przebiegiem kilku tys km w cenie 59tys. Patrzac na cene cennikowa cena 59tys za ten samochod wydaje sie nienajgorsza. Jest to oczywiscie wersja stylance -i na szczescie bez pakietu Sport-up (za twarde na nasze drogi).
Dajcie znac czy jest to dobra propozycja ? Rozwazalem tez nowego leonka z 1.9tdi (teraz w promocji za 60tys) ale wiadomo - jazda nim troche inna.
Zwazywszy na moj roczny przebieg - ok 15tys - mysle, ze z 1.8tsi dalbym rade z kosztami benzyny (z tego co czytalem na forum spalanie tego slnika jest dosc rozsadne).
Jest jeszcze (pradopodobnie) pula leonow z 2008 (mowie o tej ofercie ze strony seat.pl na 1.8tsi R edition) za 66tys ale to juz dla mnie za wysoka cena
Dlatego prosze Was o rade
1.4tsi raczej odrzucam z 2 powodow
- cena nowego identyczna jak 1.9tdi (z tych dwoch opcji przy tej samej cenie wybralbym na pewno diesla)
- patrzac na 1.4tsi czy 1.8tsi - zdecydowanie 1.8tsi - lepsze osiagi i niewiele wieksze spalanie od 1.4tsi (z tego co czytalem na forum).
Prosze o komentarze:)
Pozdrawiam