Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB Turbo] Drżenie kierownicy powyżej 160 km/h

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB Turbo] Drżenie kierownicy powyżej 160 km/h

Postprzez domin3d » 21 stycznia 2010, 17:49

Witam...

Pytanie do posiadaczy 1.8 TSI... jako że mamy dosyć sztywny zawias, nurtuje mnie jedno. Auto przed zimą docierałem, więc nie mam porównania. Ostatnio zauważyłem że po przekroczeniu ok. 160 km/h nie ma znaczenia łuk, prosta itp. kierownica dostaje wibracji, tzn. auto jedzie prosto, nic nie ściąga, nic nie stuka, nie wyje...ale kiera drży, nie wyrywa się, ale czuć wyraźne lekkie bicie. W ASO już 3 razy wyważali koła, ostatnim razem okazało się że jeden alus jest krzywy, więc poszedł na tył... poprawiło to trochę sprawę. W tygodniu założę stalowe felgi, może przejdzie, choć wątpię, bo po założeniu alu z letnimi kapciami bicie było identyczne.
Czy u was jest podobnie, może to nawierzchnia daje o sobie znać ??
Toledo 1M 1.4 16V... 75PS
Leon 1P 1.8 TSI... 160PS
Honda Accord CL7 2.0 155PS
domin3d
Stella +
Stella +

Auto: Red Rubin 1P
Silnik: BZB 1.8

Reklama

Re: [PB Turbo] Drżenie kierownicy powyżej 160 km/h

Postprzez igorpl » 21 stycznia 2010, 18:31

moim zdaniem - krzywa felga, jedz do dobrego wulkanizatora niech sprawdzi
igorpl
Signo
Signo

Auto: LEO II

Postprzez domin3d » 21 stycznia 2010, 18:51

I widzisz tu jest Cyrk.... ASO w Płocku wyważyło kółka, bo uznali że to jest przyczyną. Na drugi dzień pojechałem do Marana w Wa-wie, bo nic się nie zmieniło i okazało się że w Płocku zrobili szopkę i brakowało po ok. 20g. na sztukę, a na feldze którą niedawno obtarłem ok. 80g. ;[ ... i znajdź tu DOBREGO wulkanizatora :killer:

[ Dodano: Pią 22 Sty, 2010 ]
Dzisiaj potwierdziło się to iż im jest zimniej, tym wibracje pojawiają się wcześniej ( 3 dni obserwacji- codziennie trasa po 100 km). Dzisiaj np. przy -13C kiera zaczyna drżeć przy ok 80 km/h, wczoraj przy -7 drżenie pojawiało się przy ok 150 km/h... to już chyba na pewno nie wina felg... może jakaś guma ??? Maie jakieś pomysły co by podpowiedzieć w ASO, bo męczy mnie już to wyważanie i twierdzenie że zawiech jest :ok: ...
Leon 1P 1.8 TSI... 160PS
domin3d
Stella +
Stella +

Postprzez bambo » 22 stycznia 2010, 10:53

Mialem to samo po przejechaniu pierwszych 500km. Wywazylem kola na nowo bo opony byly nowe i musialy sie ulozyc i bylo ok, teraz zmienilem na zimowki zupelnie nowe i tez mi przy okolo 150 lekko drzy kiera ale nie chce mi sie drugi raz wywazac. W kazdym razie zwalalbym na wywazenie.
Proponuje ci sprobowac z uslugi ktora sie zwie "dowazanie na kolach" w ktorym wywaza sie kola gdy sa zamontowane w samochodzie. Wtedy moze sie okazac ze cos masz z zawieszeniem.
bambo
Stella
Stella

Auto: Leon 1P 1.8 TSI

Postprzez mik1980 » 23 stycznia 2010, 08:54

Witam!
tez mialem problem ze mi kiera lekko latala po przekroczeniu 150km/h to juz bylo 2lata temu jakos zaraz po zakupie pojechalem do ASO i tam musieli na nowo wywazyc i bylo ok i jest w sumie do dzisiaj chociaz przyznam ze jak jade max predkosc czyli 196 :) to sa lekkie drgania...
ja mialem tez inny problem mi samochod sciagal na prawo poczatkowo dosyc mocno... strasznie mnie to wkurzalo i w ASO zrobli mi to od reki... ale w sumie do dzis jak jade normlanie prawa strona to mam wrazenie ze mnie lekko sciaga... a moze mi sie wydaje? bo jak jade lewa strona (zamiast prawa) to w sumie jest dobrze czy to jest wina asfaltu (drogi)? ktora zawsze jest troszke krzywa bo woda musi przeciez splywac do studzienki??? :(
mik1980
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon II (1P)

Postprzez chisel » 23 stycznia 2010, 11:42

A jakie masz opony (producent) ? Stan ich zużycia ? Nie były przekładane przód - tył po zeszłym zessonie zimowym ? Podjedz do Biernackiego na ul. Chłodnej - ogarną wyważenie prawdopodobnie najlepiej w Wawie. Przekręcenie opony w Maranie nic nie dało ?
chisel
Signo
Signo

Auto: 2d Sport

Postprzez domin3d » 23 stycznia 2010, 13:30

chisel napisał(a):A jakie masz opony (producent) ? Stan ich zużycia ? Nie były przekładane przód - tył po zeszłym zessonie zimowym ? Podjedz do Biernackiego na ul. Chłodnej - ogarną wyważenie prawdopodobnie najlepiej w Wawie. Przekręcenie opony w Maranie nic nie dało ?

goodyear ultra grip 7+ tegoroczne, przebieg obecnie ok. 3500 km. Po wizycie w Maranie zmieniło się na duży :ok: ... znikło wrażenie że coś się zaraz urwie. Na razie czekam na stalowe felgi, zmienie i zobaczymy czy będzie lepiej.

mik1980- nawierzchnia też robi swoje, a że śmigam codziennie Tarchomin-Jabłonna-Zakroczym-Płock... to mam kalejdoskop wszystkiego czym PL pochwalić się może na Euro :killer:
Ale w moim przypadku nawierzchnia nie ma większego wpływu na drżenie kiery. Może też jestem przewrażliwiony :P
Leon 1P 1.8 TSI... 160PS
domin3d
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne