Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Mody w aucie

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Mody w aucie

Postprzez gural » 4 lutego 2010, 08:17

Witam

Powiem szczerze ze znam odpowiedz ale wolałbym się najpierw upewnić zanim podejmę jakiekolwiek kroki. Kupiłem kilka dni temu leona :tancze: , ale w związku z nielicznymi funduszami nie miałem zbytnio kaski na doposażenie auta, mam to zamiar robić na wiosnę (chodzi mi o czujniki cofania, przyciemnienie szybek, może jakaś ładna końcóweczka, zaś felunek będę robił w swoim zakresie -> a to nie jest modyfikacja auta) Ponieważ auto jest nowe na gwarancji, to moje pytanie brzmi: czy mogę te rzeczy wykonać poza aso tak aby nie stracić gwarancji?? -> podejrzewam że nie

pozdr
gural
Stella
Stella

Auto: leon II

Reklama

Re: [ALL] Mody w aucie

Postprzez pkonrad » 4 lutego 2010, 08:50

gural, przyciemnianie szyb tak, ale czujnik cofania proponowałbym zrobić w ASO bo mogą się o to czepiać.
Seat Leon 1P FR 2.0 TFSI
200KM --> 280KM
280NM --> 385NM
Powered by Obrazek
pkonrad
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon 1P FR TFSI
Silnik: BWA 2.0

Postprzez gural » 4 lutego 2010, 09:25

super, dzięki za odpowiedz, wolałem się spytać ludzi bardziej doświadczonych, tym bardziej że jest to moje pierwsze auto na gwarancji (reszta zawsze były używki)
tym bardziej że ceny usług między aso, a przysłowiowym warsztatem u pana henia (mam tu na myśli firmy profesjonalnie zajmujące się czymś a nie jakiś tam rzeźbiarzy) są diametralnie inne
przyciemnić szybki tylne w aso to koszt około 600 pln zaś w sunguard(czy jakiejś innej firmie renomowanej) w Łodzi to połowa

z czujnikami tak to się zgłoszę do aso
gural
Stella
Stella

Postprzez tomi86 » 4 lutego 2010, 12:38

nie wiem czy z tym przyciemnianiem to jest taka samowolka. ja po kupnie auta sie pytałem i powiedzieli mi ze tylko w aso inaczej utrata gwarancji
Pozdrawiam Tomi86
BXE 177,0 KM / 345,0 Nm by DYNOSOFT
tomi86
Sport
Sport

Auto: Leon 1P

Postprzez antoś » 4 lutego 2010, 12:39

tomi86, na co gwarancji? Jaki wpływ mają przyciemnione szyby na gwarancję? Czy obklejone reklamami, firmowe auta też tracą gwarancję? No właśnie.
antoś
Cupra
Cupra

Auto: S3
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kamikadze » 4 lutego 2010, 12:51

Mi w ASO powiedzieli ze przyciemnianie szyb, nie ma wpływu na gwarancje.
Jeżeli chodzi o czujniki, to nie mam pojęcia, ale myśle ze tez nie powinno byc zadnego problemu.
kamikadze
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Postprzez gural » 4 lutego 2010, 13:02

czyli najlepiej zadzwonię do dwóch salonów w Łodzi i się tam dowiem, żeby potem nie było jaj, a jeszcze lepiej jak mi podpiszą pisemko, że taka optyka nie grozi utratą gwarancji
gural
Stella
Stella

Postprzez kamikadze » 4 lutego 2010, 15:11

gural napisał(a):czyli najlepiej zadzwonię do dwóch salonów w Łodzi i się tam dowiem, żeby potem nie było jaj, a jeszcze lepiej jak mi podpiszą pisemko, że taka optyka nie grozi utratą gwarancji

tak bedzie najlepiej :)
kamikadze
Signo
Signo

Postprzez michas » 4 lutego 2010, 15:46

Co mają szyby do gwarancji ? Ja na własną ręke przyciemniałem po namowie sprzedającego :) a co do czujników cofania to nie wiem negocjując cene samochodu przed zakupem,wynegocjowałem czujniki alarm i dywaniki ;)
michas
Stella +
Stella +

Postprzez psiko » 4 lutego 2010, 18:17

gural

Rozumiem że zamierzasz foliować szyby. Koledzy zapomnieli Ci napisać że plastikowa szybka przy klamce tylnych drzwi nie bardzo się foliuje. Robią się purchle i po jakimś czasie folia wygląda beznadziejne. Trzeba było dopłacić 590 zł i mieć fabrycznie przyciemniane szyby.
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez kamikadze » 4 lutego 2010, 18:22

Psiko napisał(a):gural

Rozumiem że zamierzasz foliować szyby. Koledzy zapomnieli Ci napisać że plastikowa szybka przy klamce tylnych drzwi nie bardzo się foliuje. Robią się purchle i po jakimś czasie folia wygląda beznadziejne. Trzeba było dopłacić 590 zł i mieć fabrycznie przyciemniane szyby.

Tak samo u mnie, efekt jest taki, ze szyba wyglada jakby była spalona. W poniedziałek jade na poprawke, mam nadzieje ze to zniknie.
kamikadze
Signo
Signo

Postprzez AdamTower » 4 lutego 2010, 18:35

Psiko, ja mam już dwa lata przyciemnione folią tylne trójkąty i nic się nie dzieje więc bez przesady. Ale o przyciemnianych szybach jest inny wątek
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+

Postprzez tomi86 » 4 lutego 2010, 18:57

michas napisał(a):Co mają szyby do gwarancji ? Ja na własną ręke przyciemniałem po namowie sprzedającego :)

widocznie co salon to inne zwyczaje. ja kupilem auto na wyprzedaży rocznika i niestety nie bylo przyciemnienia. sprzedawca poinformował mnie ze moge przyciemnic szyby i nawet poda mi dwa punkty gdzie to dobrze zrobia ale gwarancji mi na to auto juz nie da. ale skoro Ty mogłes przyciemnic to chyba sie wybiore do innego salonu i to sprawdze
Pozdrawiam Tomi86
tomi86
Sport
Sport

Postprzez noktoto » 4 lutego 2010, 19:07

tomi86 napisał(a):sprzedawca poinformował mnie ze moge przyciemnic szyby i nawet poda mi dwa punkty gdzie to dobrze zrobia ale gwarancji mi na to auto juz nie da

Czy dobrze zrozumiałem, że przyciemnianie szyb miało by anulować całą gwarancje? Jakaś bzdurę szanowny sprzedawca palnął, zresztą to nie on udziela gwarancji. Z tego co się orientuje to ewentualne mody wpływając tylko na gwarancje elementów bezpośrednio z nimi powiązanych.
noktoto
Cupra
Cupra

Auto: GTI Performance

Postprzez gural » 4 lutego 2010, 20:13

witam, watek na temat malych trojkatow z tylu z plastiku czytałem już

jutro będe w salonie to się dokładnie dowiem, i nie miałem możliwość mieć od zaraz przyciemnianych szybek bo była wyprzedaż rocznika, a pozatym tak jak pisałem fundusze mnie ograniczały

moje pytanie dotyczyło również innych rzeczy a dyskusja się przeistoczyła na temat szybek :)
gural
Stella
Stella

Postprzez psiko » 5 lutego 2010, 06:06

Pisałeś o końcówce wydechu. Proponuje fajną podwójną końcówkę Ultera.
Zamontowałem ją u siebie i bardzo fajnie wyglądała.

http://www.radar.pl/Koncowka-tlumika-po ... -30802983/
Obrazek

Była Cupra :-( Altea XL :-( Leon ST FR :-(
psiko
Sport
Sport

Auto: VW B7 Variant
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Misiek » 7 lutego 2010, 00:42

Kiedys czytalem bardzo ciekawy artykul w ktorym jasno stwierdzono,ze to producent (danej marki samochodu) zawiera umowe z kupujacym.Oddzial ASO jest tylko posrednikiem przy zawarciu umowy i nie ma prawa wymuszac,na wlascicielu pojazdu by serwisowal,czy modyfikowal samochod wlasnie w danym oddziale ASO.Warunkiem utrzymania gwarancji sa pieczatki w ksiarzce serwisowej,czyli serwisowanie samochodu w "profesjonalnym" zakladzie ale nie koniecznie w ASO.Czytalem to w jakiejs gazecie motoryzacyjnej(nie pamietam w jakiej) jakies cztery tygodnie temu.Trzeba by sie z pewnego zrodla dowiedziec czy te przepisy juz obowiazuja,bo nie chce nikogo w blad wprowadzic.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez olus » 7 lutego 2010, 14:03

i zgodnie z przepisami tak chyba jest. ale zadne aso tego nie respektuje. sprawa do wygrania w sadzie. ale w tzw. miedzyczasie ch** zalatwisz w aso
have no fear BMN is here :D

Seat Napinator
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez tomi86 » 7 lutego 2010, 16:07

o tym serwisowaniu w profesionalnych zakładach słyszałem juz dawno. firma ma certyfikat na serwisowanie konkretnych marek ale co z tego jak moje wybredne aso znowu sie nie zgodziło

[ Dodano: Nie 07 Lut, 2010 ]
dobrze ze mi sie juz powoli gwarancja konczy bo dłuzej tego nie ogarne:P
Pozdrawiam Tomi86
tomi86
Sport
Sport

Postprzez nixu » 7 lutego 2010, 16:22

misiek_t, olus, Gwarancję może odebrać każdy dealer, który stwierdzi, że w aucie zostało coś ruszone poza ASO. Jeżeli chodzi o serwisowanie w "profesjonalnych warsztatach" to krótka piłka - żeby serwis zrobił coś na gwarancji musisz udowodnić, że przegląd został wykonany według procedury + wydruk z VAS-a + check lista przeglądowa do której nikt nie ma wglądu poza ASO -> wniosek i tak nic nie wskórasz.

Jeżeli chodzi o przepisy, które ktoś tam wyszukał żeby unikać ASO podczas gwarancji to życze mu powodzenia w próbie naprawy gwarancyjnej :))
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez olus » 7 lutego 2010, 18:10

nixu i dokladnie to mialem na mysli :)
have no fear BMN is here :D

Seat Napinator
olus
Sport
Sport

Auto: leo bmn

Postprzez Misiek » 8 lutego 2010, 00:46

misiek_t, olus, Gwarancję może odebrać każdy dealer, który stwierdzi, że w aucie zostało coś ruszone poza ASO. Jeżeli chodzi o serwisowanie w "profesjonalnych warsztatach" to krótka piłka - żeby serwis zrobił coś na gwarancji musisz udowodnić, że przegląd został wykonany według procedury + wydruk z VAS-a + check lista przeglądowa do której nikt nie ma wglądu poza ASO -> wniosek i tak nic nie wskórasz.

Ale to wymog producenta,czy wymysl ASO?

Wiem ze z ASO nie ma przelewek.Maja monopol i bronia tego rekami i nogami.Ale prawo jest prawem i ASO musi to respektowac.Czesto klient sie nie zna.Panowie w ASO mowia "skladnie i sensownie",no i klient czyni co mowia,bo sie nie zna.Ja nie mam tego problemu bo auto juz nie jest na gwarancji,ale powiem szczeze ze dokladnie bym sie tym zainteresowal biorac nowe auto z salonu :nauka: :)
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez nixu » 8 lutego 2010, 08:41

misiek_t napisał(a):Ale to wymog producenta,czy wymysl ASO?

Wiem ze z ASO nie ma przelewek.Maja monopol i bronia tego rekami i nogami.Ale prawo jest prawem i ASO musi to respektowac.Czesto klient sie nie zna.Panowie w ASO mowia "skladnie i sensownie",no i klient czyni co mowia,bo sie nie zna.Ja nie mam tego problemu bo auto juz nie jest na gwarancji,ale powiem szczeze ze dokladnie bym sie tym zainteresowal biorac nowe auto z salonu :nauka: :)

Według prawa możesz serwisować gdzie chcesz i ASO musi Ci wykonywać naprawy gwarancyjne, ale musisz zrobić to zgodnie z zaleceniami producenta, więc tak czy tak jak się ASO uprze to nie dasz rady dostarczyć wymaganych list przeglądowych.
nixu
Sympatyk LeonClub

Auto: IX

Postprzez Misiek » 8 lutego 2010, 09:39

No temat rzeka ;) ASO to ASO i tyle.Tak sie nauczyli,bronia sie jakimis paragrafami i ciezko cos zdzialac.Jak sie jeszcze trafi na dobre ASO,z dobrymi fachowcami,gdzie wydane pieniadze ida w parze z jakoscia uslugi to pol biedy... :okulary: Ale najczesciej ładujesz kase,a jakosc wykonywanych napraw jest na poziomie warsztatu wypchanego uczniami ;)
Obrazek
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez gural » 12 lutego 2010, 12:02

no wiec wiem, pan w aso powiedział mi że jeśli chcę to mogę dać auto do jakiegoś warsztatu gdzie mi obkleją szybki i nie tracę gwarancji, lecz mogę to zrobić również u nich i wtedy koszt to 350 pln za cały tył. Inne modyfikacje też mogę wykonać poza aso, typu czujniki cofania ale jest w stanie dać dobrą ofertę cenową (nie powiedział tu już dokładnie ile) tak samo na końcówkę wydechową

Dzięki za zainteresowanie w temacie
gural
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne