Od dłuższego czasu występuje u mnie problem z (?) nadmiernym poborem prądu (przynajmniej takie są objawy). Co siędzieje:
- najczestszym objawem jest efekt odłączania mi się nawiewów w climatroniku - climatronik pracuje, ale znikaja kreski nawiewu oraz nic nie dmucha (patrz filmy na youtube)
- bardzo czesto razem z problemem silnik na jalowych obrotach skacze do 1000 rpm (pewnie dostaje sygnal ze brakuje pradu trzeba alternator wzmocnic)
- czasem znika podswietlenie climatronika
- raz mi zniklo podswietlenie radia
Zeby lepiej zobrazowac co sie dzieje podsylam dwa filmiki (moje):
http://www.youtube.com/watch?v=ZbHxuBzpMDM
http://www.youtube.com/watch?v=WdMtr5egpwk
Problem od dluzszego czasu wsytepuje (juz ponad rok). Probowano nastepujacych zabiegow na gwarancji:
1) wymiana akumulatora na nowy
2) wymiana alternatora z regulatorem na nowy
3) wymiana modułu Climatronic na nowy
Dodam, ze auto zostalo w ASO pomierzoe w kazdy mozliwy sposob - wszystkie pobory pradu w absolutnej normie (przynajmniej tak mi powiedziano).
Dodatkowego smaczku dodaje fakt - ze problem zaczal wystepowac po montazu ogrzewania postojowego Eberspaecher (takze w ASO). W drugim ASO sprawdzali sposob montazu urzadzenia i powiedzieli ze wszystko OK.
Na samym poczatku problemy energetyczne zwalalno na nadmierne wykorzystywani ogrzewaie postojowego w zimie, ktore nadwyrezalo akumulator. A poniewaz ja jezdze tylko po miescie (i rzadko w trasy) zakladalem ze rzeczywiscie moglo sie cos nie doladowywac odpowiednio.
Obecnie jest lato - urzadzenia nie uzywam, kupilem prostownik i naladowalem akumulator w 100% (wielokrotnie mierzone na mierniku w ASO), a problem nadal wystepuje.
Dodam takze ze problem objawia sie niezwykle sporadycznie, np 2-3 tyg wszystko ok, i wystepuje. Potem znow nic, i znow zaczyna swirowac. Normalnie jest tak ze jak parkuje auto z wystepujacym problemem - ide np. na zakupy - wracam i dziala normalnie.
Nigdy nie mialem takze ZADNYCH problemow z odpaleniem auta. Nawet jak stan akumulatora byl bardzo niski po uzywaniu dogrzewnia w zimie.
Czy ktos madry moglby wskazac jakas poszlake ktora starac sie podazac aby ugryzc temat? Ja to widze takie wnioski:
- jakas jednostka sterujaca daje sygnal ze jest za malo pradu do innych komponentow systemu - na VASie wyszedl wlasnie jakis blad radia "zbyt niskie napiecie" ktore powoduje odlaczanie nawieow
- czy ta jednostka swiruje (jest zepsuta?) czy moze wskazuje dobrze a istnieja jakies przebicia/zwarcia?