Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zablokowane drzwi pasażera po otworzeniu samochodu pilotem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zablokowane drzwi pasażera po otworzeniu samochodu pilotem

Postprzez Kąkol » 11 marca 2013, 14:52

Witam,

Od jakiegoś czasu zauważyłem problem w jednych z drzwi. Otóż po otworzeniu samochodu kluczykiem (guzikiem), otwierają mi się wszystkie drzwi, oprócz prawych, tylnych. Otworzenie drzwi jest możliwe jedynie od środka (po otworzeniu samochodu kluczykiem). Jeśli drzwi zostaną otwarte od środka, to zamek chodzi normalnie i można otwierać od zewnątrz. Znany problem? Jak temu zaradzić?

Pytanie kolejne, które też mnie nurtuje.
Jeśli pozostanę w samochodzie, wyjmę kluczyk ze stacyjki i zamknę samochód, to jest jakaś możliwość otworzenia drzwi bez użycia tego kluczyka? Myślałem, że jest taka sama zasada jak w innych samochodach - wystarczy pociągnąć za klamkę, tutaj niestety ta opcja nie działa... Pierwszy raz mam samochód z grupy Vag, więc nie są mi znane niektóre zasady ;-)

Pytanie, które mógłbym gdzie indziej zadać, ale nie chcę zakładać nowego wątku.
Czasami, ale nie zawsze Leon na IV biegu lekko poszarpuje przy +/- 1500 obr/min. Niestety nie wiem przy jakich warunkach to występuje, czy na zimnym silniku, ciepłym etc, ale parokrotnie już się to zdarzało. Przejmować się tym? Można to jakoś zniwelować?

Liczę na odpowiedzi i wyrozumiałość dla świeżaka :)

Seat Leon 2008r 1.9 TDi BLS EcoMotive 105KM
Kąkol
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Reklama

Re: Zablokowane drzwi pasażera po otworzeniu samochodu pilot

Postprzez michallubon » 17 kwietnia 2013, 17:58

Mam ten sam problem z drzwiami co Ty tylko, że u mnie są to lewe tylne. Wszystko mi wskazuje na mechanizm zamykania/otwierania, bo jak się uważnie przysłucham w miejscu zamka, to przy wciskaniu na pilocie przycisku do otwierania słychać lekkie chrobotanie zamiast standardowego w pozostałych drzwiach "pyk". Planuję podpiąć się pod komputer i zobaczymy co mi pokaże ale podejrzewam, że czeka mnie rozbieranie drzwi. Jak dzisiaj patrzyłem na allegro (17.04.2013) to ceny zamków oscylowały ok 80-100zł.
michallubon
Sport
Sport

Auto: Leon II
Silnik: BXE 1.9

Postprzez andre123 » 26 kwietnia 2013, 21:07

Kąkol napisał(a):Od jakiegoś czasu zauważyłem problem w jednych z drzwi. Otóż po otworzeniu samochodu kluczykiem (guzikiem), otwierają mi się wszystkie drzwi, oprócz prawych, tylnych. Otworzenie drzwi jest możliwe jedynie od środka (po otworzeniu samochodu kluczykiem). Jeśli drzwi zostaną otwarte od środka, to zamek chodzi normalnie i można otwierać od zewnątrz. Znany problem? Jak temu zaradzić?

Mam ten sam problem co Ty tylko że od lewej strony. Czasami zadziała i je otworzy a czasami nie i ich nie otwiera nawet z przycisku na środkowej konsoli w aucie.
andre123
Stella
Stella

Auto: 1P
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Tomaszek » 3 lutego 2014, 21:01

Witam.

Czy zaradziliście coś na ten problem ? U mnie niestety też pojawił się problem z tylnymi lewymi drzwiami, otwieranie z kluczyka otwiera wszystko poza tymi drzwiami, myślałem, że może coś zamarzło, ale skoro to popularniejszy problem to może znaleźliście na to rozwiązanie ?? Wszystkie podpowiedzi ważne :-)
Tomaszek
Stella
Stella

Auto: Leon 2 1.6

Postprzez addavi » 7 lutego 2014, 21:22

Witam,
Od 3 dni w moim Leonie występuje dokładnie taka sama przypadłość. :-( Nie otwiera tylnych lewych drzwi z pilota (kluczyka) ani z środkowej konsoli natomiast klamką od środka można otworzyć. Jak już otworzę klamką to przy automatycznym zamknięciu po przekroczeniu danej prędkości lub przy zamykaniu z środkowej konsoli zamknie wszystkie drzwi z wyjątkiem tych lewych tylnych. Zamknąć je można tylko z pilota.
Aha i podczas otwierania przy tych drzwiach nie słychać pyknięcia.

Może komuś udało się rozwiązać ten problem, jeśli tak proszę o podpowiedzi.
addavi
Stella
Stella

Postprzez Bodek_28 » 8 lutego 2014, 19:53

U mnie jet to samo z tym że problem dotyczy tylnych prawych. Drzwi po otworzeniu z pilota nie odryglowują się, można je otworzyć tylko od środka.
Bodek_28
Signo
Signo

Postprzez untaztood » 10 lutego 2014, 16:16

Bodek_28 napisał(a):U mnie jet to samo z tym że problem dotyczy tylnych prawych. Drzwi po otworzeniu z pilota nie odryglowują się, można je otworzyć tylko od środka.

Wymiana zamka w tylnych drzwiach to 10 minut roboty.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Bodek_28 » 10 lutego 2014, 17:58

czyli nowy zamek ehhh... ;(
Bodek_28
Signo
Signo

Postprzez addavi » 10 lutego 2014, 21:23

Czy podejdzie do Leo zamek z Golfa V lub Octavii II :?: Oczywiście w moim przypadku tylne lewe drzwi :wink:
addavi
Stella
Stella

Postprzez Paulina » 12 lutego 2014, 11:56

A jak otworzyć drzwi ? Ja mam ten sam problem z tylnymi lewymi tylko ani z guzika na pilocie ani z zew ani wew nie można otworzyć drzwi. Od wew strony jest taki opór na klamce jakby drzwi były zamknięte centralnym zamkiem :/
"As long as we persevere and endure,we can get anything we want" ...
"Bo czas i przypadek rządzi wszystkim..."
Paulina
Stella +
Stella +

Auto: Leon Sport
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez miro192 » 19 maja 2014, 21:37

Witam,
Mam ten sam problem co moja przedmówczyni...

Nie otwierają mi się drzwi lewy tył :
- ani z kluczyka
- ani od wewnątrz
w żaden sposób nie mogę ich otworzyć.
Jak mam się do nich dostać żeby zobaczyć co jest nie tak, skoro nie mogę ich w ogóle otworzyć...
Jak ciągnę za klamkę od zewnątrz to jest taki luz tak jakby były one cały czas otwarte.

Po podpięciu do komputera wyskoczył jakiś błąd w drzwiach lewy tył, ale nie szło go skasować.

Tylko jak to sprawdzić skoro nie mogę ich otworzyć żadnym sposobem :/
miro192
Signo
Signo

Auto: Leon 1P LineaR 170KM
Silnik: BMN 2.0

Postprzez pablito » 20 maja 2014, 09:37

Cześć.
Miałem te same objawy - lewy tył.
Wyciągnąłem zamek (2,5 minuty, serio) i wyczyściłem. Rozkręciłem białą puszkę, żeby obejrzeć silniczki itd.
Po złożeniu do kupy zamek zadziałał ale...
Po kilku dniach to samo więc postanowiłem resztkę gwarancji wykorzystać i zgłosiłem się do ASO na wymianę zamka.
Pierwszy raz nie byli chętni do wymiany, a zaczęli "naprawiać". Obserwowałem majstra. Rozebrał materiałowy boczek i plastiki na zewnątrz przy klamce. Popsikał preparatem a'la wd40, przecierał szmatką linkę i złożył do kupy. Jak zapytałem czy będzie działać to odpowiedział "linka była zapieczona od brudu i się blokowało". Efekt jest taki, że działa już ze 3 miesiące bez ani jednego zająknięcia. Teraz 2-krotnie wyszło mi to samo w prawym tyle ale zrobię już to samodzielnie. Tak myślę, czy to nie aby jakieś zakole wody z syfem tam przebiega w okolicy zamka i linki...
Odrazu nie wymieniałbym zamka bo warto rzeczywiście przeczyścić. W ibi kiedyś wymieniałem mikrostyk za 4 pln (tam w zamku mikrostyki nie były zalane plastikiem to można było je wymienić) i działa do dziś. W leo mikrusy są pozalewane plastikiem ale silniczki można wymienić.

Do odkręcenia zamka potrzebny jest jakiś inny torx. Kupiłem za 7 PLN bit w tym kształcie - on chyba ma poprostu więcej gwiazdek niż torx.
pablito
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne