Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Drzwi od strony kierowcy nie otwierają się z pilota.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Drzwi od strony kierowcy nie otwierają się z pilota.

Postprzez Seba1988 » 28 grudnia 2013, 17:04

Witam wszystkich

Jestem nowy na forum więc z góry przepraszam za wszelkie pomyłki.

Kilka dni temu kupiłem swojego wymarzonego Leona. Auto jest z 2008 roku, silnik 2.0 TDI 140 KM, pełna opcja łącznie ze skórą :-D

Na samym początku wszystko było ok, jednak teraz wyszło kilka rzeczy które mnie strasznie denerwują.
Pierwszą z nich jest kwestia otwierania drzwi z pilota. Na początku wszystko było ok, jednak teraz mam problem z otwieraniem drzwi od strony kierowcy, tzn. po naciśnięciu przycisku na pilocie otwierają się wszystkie drzwi poza tymi od kierowcy. Wcześniej było tak że po 1 naciśnięciu otwierały się tylko drzwi kierowcy, po kolejnym pozostałe. Zmieniłem to w ustawieniach ( MFD mam przy zegarach ) tak aby po jednym naciśnięciu otwierały się wszystkie drzwi. Od tego momentu pojawił się problem, dlatego też przywróciłem ustawienia początkowe jednak nic to nie dało. W tym momencie jeżeli nacisnę na pilocie opcję otwarcia, drzwi kierowcy nadal się nie otwierając. Na 10 razy uda się otworzyć je może z jeden raz. Trochę to dziwnie wygląda jak stoję przy samochodzie i otwieram a później zamykam, znowu otwieram i zamykam... aż się uda dostać do środka. Co dziwne jeżeli otworzę drzwi od środka ( pasażer pociągnie za klamkę wewnątrz pojazdu ), każde kolejne otwarcie działa bez problemu z zewnątrz... Nie wiem czy coś nakombinowałem przy ustawieniach czy może jakaś awaria zamka. Z drugiej strony dlaczego co jakiś czas uda się otworzyć drzwi... a kolejne próby się nie powiodą.

Dodam również że podobnie działa otwarcie z kluczyka ( przez zamek w drzwiach ). Otworzą się wszystkie drzwi oprócz tych od kierowcy.

Może ktoś z was miał podobny problem, z góry dziękuję za pomoc.
Czytałem forum ale nigdzie nie znalazłem podobnej usterki.

P.S.
Jeżeli znacie dobrego mechanika ( najlepiej fana Seatów ) z okolic Sanoka i Krosna to bardzo proszę o namiary. Od strony technicznej jestem raczej laikiem i z niektórymi sprawami pewnie sobie nie dam rady. :-D :-D
Pozdrawiam

Sebastian
Seba1988
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: Drzwi od strony kierowcy nie otwierają się z pilota.

Postprzez zamir » 28 grudnia 2013, 17:39

Miałem podobnie - zamek tylko od strony kierowcy nie otwierał się za każdym razem przy użyciu pilota. U mnie problemem był wymęczony już siłownik zamka, który wykonuje podwójną pracę w związku z ustawieniami modułu komfortu (selektywne otwieranie drzwi). Przesmarowanie elementów zamka rozwiązało jak na razie niedogodność, aczkolwiek jego wymiana jest nieunikniona. Podejrzewam, że u Ciebie jest ten sam problem.
zamir
Stella +
Stella +

Region: śląskie
Auto: Inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Seba1988 » 28 grudnia 2013, 17:40

A dużo zachodu jest z taką operacją? Trzeba demontować tapicerkę czy można to zrobić bez inwazyjnie?
Seba1988
Stella
Stella

Postprzez zamir » 28 grudnia 2013, 17:43

Autem zaopiekował się mechanik, z pewnością demontował tapicerkę. Cała operacja to kwestia kilku minut.
zamir
Stella +
Stella +

Auto: Inne
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Seba1988 » 28 grudnia 2013, 18:13

Czyli siłownik zamka do wymiany. Czy ktoś dysponuję instrukcję jak sobie z tym poradzić samemu? W sumie to trochę dziwne że awaria nastąpiła z dnia na dzień...
Seba1988
Stella
Stella

Postprzez Axee » 29 grudnia 2013, 12:14

Seba1988, zacznijmy od tego ze w Leonie 1P nie ma typowego silownika zamka, tylko jest caly zamek centralny czyli zintegrowana czesc mechaniczna i elektryczna (kaseta), w zasadzie nie rozbieralny. Sterowanie mechanika odbywa sie za pomoca dwoch silniczkow i zespolu mikrostykow, wraz z mechanicznymi prowadnicami ciegien. Nalezy zamek wymienic i moze byc po probleme, polecam tylko i wylacznie oryginal (moze byc uzywany). Czasami zdarzaly sie rowniez niestyki na wiazce i gniazdach przy module sterujacym w silniku okna.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: FR

Postprzez Seba1988 » 29 grudnia 2013, 15:49

To może inaczej, jak mam to sprawdzić? W sumie nie mam zaufania do mechaników ( w Vectrze C którą miałem wcześniej zepsuł się ogranicznik drzwi - w ASO krzyknęli mi za wymianę 150 zł, przydomowy mechanik krzyknął 80 zł, ostatecznie część zmieniłem sam w 5 min przy pomocy dwóch kluczy i śrubokręta.... ). Zresztą jak wiedziałem mechanika który nie mogąc ściągnąć tapicerki z drzwi prawie wyrwał zaczepu ( w rozumieniu" jak nie pójdzie, musi pójść...) wolę sam robić niektóre rzeczy. Może ktoś ma instrukcję jak dostać się do zamka i który element należy wymienić. Albo chociaż zdjęcie ze wskazaniem przedmiotu abym miał łopatologiczny pogląd jak to wygląda... :-D :-D
Seba1988
Stella
Stella

Postprzez Korni » 28 stycznia 2014, 11:26

Podepnę się pod temat. W moim Leonie 2007r pojawił się problem. Otóż od jakiegoś czasu przestały otwierać się drzwi pasażera po naciśnięciu pilota, a teraz doszły jeszcze drzwi tylne za kierowcą. Muszę wsiąść do auta i od środka otwierać drzwi pasażerom. Jak myślicie, czekać, aż zima odpuści i może wszystko wróci do normy czy czeka mnie wymiana siłowników?
Korni
Stella
Stella

Auto: Leon 1P
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez zyniek2 » 29 stycznia 2014, 00:03

Ja również się podepnę. Najpierw z pilota nie otwierały mi się drzwi kierowcy a teraz ani z pilota ani kluczykiem nie zamykają się drzwi pasażera. Czym to może być spowodowane i czy jest możliwość po zdjęciu boczku w drzwiach ręczne zamknięcie owych drzwi i odłączenie elektroniki.
zyniek2
Stella
Stella

Auto: Leon 1P 2.0 170KM

Postprzez czarny_ » 29 stycznia 2014, 01:28

Wstawcie auto do ciepłego garażu na noc.
czarny_
Sport
Sport

Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Korni » 3 lutego 2014, 21:00

U mnie pomogła odwilż. Temperatury w okolicach 0 st. i już centralny zamek działa poprawnie. Pozdrawiam.
Korni
Stella
Stella

Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez kamil281086 » 24 lutego 2014, 11:16

Witam. Ja tez się podepnę do tematu. Mam seata leona z 2000r. i nie wiem co się stało, ale po wciśnięciu przycisku na pilocie w celu zamknięcia auta, samochód się zamyka a po chwili otwierają się drzwi ale tylko kierowcy. Czym to może być spowodowane?
kamil281086
Stella
Stella

Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez adiegoo » 24 lutego 2014, 22:56

Mialem tez taki problem w moim leonie 1P.

Drzwi pasazera nie otwierały sie z pilota. Sprawdzalem kable idace do drzwi itd. w koncu rozkopalem caly zamek. Okazało sie ze byla walnieta elektronika w zamku. Szybka wymiana zamka i problem zniknal.
adiegoo
Stella
Stella

Auto: LEON FR

Postprzez cezar92 » 9 kwietnia 2014, 09:43

Witam prawdopodobnie mam do wymiany tylni prawy zamek i stad moje pytanie : czy zamek pasuje np ze skody octavi 2 lub golfa 5 ? Na Allegro sa same używane do Leona . A chciałbym kupic nowy lub jakis zamienik aby nie było tak ze pochodzi 2-3 miesiące i znowu padnie . Zna ktoś moze sklep najlepiej w Warszawie lub okolicach ?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
cezar92
Stella
Stella

Auto: Seat Leon FR - Style
Silnik: BXE 1.9

Postprzez ptaszek123 » 3 sierpnia 2015, 22:15

hej, dopadł mnie problem związany z zamkiem od strony kierowcy. teraz pytanie czy zamek z wersji poliftowej będzie bez problemu współpracowal w wersji przedliftowej? oznaczenia z etki są praktycznie takie same. jedyna roznica to końcowa litera np. "B".
ktoś się orientuje czy jest to jakiś problem czy jednak zostaje szukanie wersji przedliftowej?
nr fabryczne to 1P1837015 przedlift i przykładowy polift 1P1837015B
ptaszek123
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: BKD 2.0

Postprzez ventyl » 15 sierpnia 2015, 18:40

Panowie, tylko i wylacznie wymiana zamka. Calego zamka. Niestety nie ma możliwości wymiany samego silownika. Wlasnie to ogarnalem. Zamek używany z allegro 145pln.
Lift i polift różnią sie ilością pinów, musi być konkretnie do danego modelu.

pozdrawiam
ventyl
Stella
Stella

Auto: Leon II

Postprzez tatian » 16 sierpnia 2015, 20:31

Trzeba kupić zamek z takim samym oznaczeniem. Też myślałem, że nie ma to znaczenia, ja mam zamek z oznaczeniem A i był problem.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez ventyl » 22 sierpnia 2015, 13:47

Chodzi to, ze zamek musi byc identyczny jak poprzedni. Mam 1p przed liftem, a okazalo się, ze zamek poliftowy siedzi i przedlift nie pasuje.
ventyl
Stella
Stella

Postprzez grafi » 8 września 2015, 13:50

Witam,

Mam ten sam problem w Leonie. Nie otwierają mi się zamki w prawych drzwiach (pasażera i tylnych). Po przedzwonieniu kilkunastu sklepów dowiedziałem się, że kaseta zamka idzie tylko w orginale i nie ma zamienników. Jedna sztuka kosztuje ok 500 zł. Czy jest możliwość jakiegoś tańszego rozwiązania czy lepiej wymienić kasety na nowe i mieć spokój?
grafi
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2
Silnik: BSE 1.6

Postprzez lukasz85 » 24 listopada 2015, 22:04

Witam,
Ja również mam problem z drzwiami od strony kierowcy - nie otwierają się z pilota i trzeba je z kluczyka zawsze otwierać. Zamykać normalnie się zamykają z pilota. Wszystkie pozostałe drzwi normalnie się otwierają.
Patrząc na allegro nie jest to zbyt popularna część. Jak byłem u mechanika, to powiedział, że około 500zł by to kosztowało.
Znalazłem jednak coś takiego:
http://allegro.pl/seat-leon-ii-zamek-dr ... 39461.html
Podejdzie? Bo to niby z anglika.

Zastanawiałem się jeszcze, czy nie kupić lepiej drzwi całych i wymontować. Co Wy na to??
Z góry dzięki za rady, sugestie i pomoc
lukasz85
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: benzyna 1.6 8V

Postprzez tatian » 24 listopada 2015, 22:10

Ja nie znalazłem rozwiązania. Kupiłem raz używany zamek i tylko niepotrzebnie się narobiłem. Stwierdziłem, że to nie ma sensu i właśnie zamówiłem ori zamek na motoplatforma.com dostałem 7% rabatu. Przynajmniej wiem, że facet cześć sprowadzi, bo czekanie na asortyment i części z poznania to jakaś abstrakcja. Miałem to robić na wiosnę, ale wkurza juz mni zamykanie i otwieranie z kluczyka.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez LordYabol » 3 lipca 2017, 11:28

Witam, odkopuje temat.
Wczoraj miałem problem z otworzeniem auta. Dopiero po którymś razie (kilka razy naciskałem zamykanie otwierania na pilocie) drzwi od strony kierowcy otworzyły się. Z tego co widzę w temacie rozchodzi się tu o jakiś siłownik czy sam zamek w drzwiach.
Ale moje pytanie jest trochę inne. Czy komuś z was po takiej sytuacji wywaliło jakiś błąd w komputerze? Mi zaczęła migać kontrolka świec żarowych zaraz po uruchomieniu auta, ale już po ponownym uruchomieniu nie świeciła. Miał ktoś tak? Z tego co czytałem to ta kontrolka sygnalizuje błędy sterowania silnikiem więc mam pewne obawy, że nie miało to związku z drzwiami. Plz help :)
LordYabol
Stella
Stella

Silnik: CAXC 1.4

Drzwi od pasażera z przodu nie otwierają się

Postprzez socha » 6 lipca 2017, 12:26

Witam, mam problem z centralnym zamkiem od strony pasażera z przodu. Zamykam drzwi na pilota, następnie otwieram drzwi pilotem i wtedy pojawia się problem z tymi drzwiami. Nie mogę otworzyć drzwi od zewnątrz. Od wewnątrz otwierają się bez problemu. Jest wyraźny dźwięk że elektryka w drzwiach działa ale niestety szarpie za klamkę i nic.... Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
socha
Stella
Stella

Silnik: benzyna 1.4

Postprzez siwy1982 » 8 października 2017, 16:11

To ja troche z innej beczki... po chwilowej reanimacji zamka niestety zmuszony jestem kupic nowy. Czy kupował ktos z Was zamek z allegro, podobno "nowy" za ok. 200zł? Znalazłem przykładowo trzy aukcje zamka na lewy przód 1P1837015
http://allegro.pl/zamek-przod-lewy-alte ... 14982.html - zastanawiam sie nad tym, firma SKF
http://allegro.pl/zamek-centralny-vw-se ... 01453.html
http://allegro.pl/lewy-zamek-drzwi-przo ... 28725.html

Warto to brac czy lepiej ori używke za 50zł mniej??
Cena nowego oryginału w granicach 550-600zł poraża.
Seat Leon 1P 1.9 TDI BLS 141KM@328NM by V-tech - był
Seat Leon 5F 2.0 TDI CRMB 184KM@414NM by Acme - jest
siwy1982
Signo
Signo

Auto: Leon 5F
Silnik: CRMB 2.0

Postprzez bzykofm » 8 października 2017, 16:28

Odpuść sobie zamienniki, będziesz musiał wymienić je bardzo szybko, zdecydowanie używkę lepiej, ale też nie wiesz ile pochodzi. Po zakupie kilku zamków po 200zł dojdziesz do wniosku, że nowy oryginał wychodzi taniej :?
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez tatian » 8 października 2017, 18:44

A ja kupiłem swego czasu zamiennik do golfa V i chodził długo do zmiany auta i pewnie dalej chodzi, także ja bym go nie skreślał. Tym bardziej, że z pewnością masz jakąś tam gwarancję. Na pewno nie kupuj używki. Z wymianą jest sporo roboty. Ja kupiłem wymieniłem i okazał się popsuty. A więc znowu demontaż, założenie starego i kupno nowego. Niestety jeszcze nie tak dawno nie było zamienników, a więc kupiłem ori. Cena w zależności od oznaczenia, oczywiście mój był najdroższy :).
Obrazek
tatian
Cupra
Cupra

Postprzez leon_driver » 9 października 2017, 09:35

Miałem podobny problem.
Zastosowałem się do tej porady:
https://www.youtube.com/watch?v=qWYkjlcR1Ws

Wywierciłem dziurkę w plastiku i wpuściłem WD40. Jeżdżę od tygodnia i na razie zamek działa. Przed wymianą zamka zawsze można spróbować ;-)
leon_driver
Stella
Stella

Silnik: BLS 1.9

Postprzez siwy1982 » 9 października 2017, 17:58

leon_driver, spróbuje wg tej porady jeszcze raz go przywrócic do życia, tymbardziej że żadna to robota w tym przypadku.... tył po czyszczeniu przez wakacje ruszył i narazie działa mimo wilgoci i ochłodzenia a przód niestety działał aż przyszło ochłodzenie. Dodatkowo zauważyłem, że nawet jak przód działał to i tak nie działało ryglowanie od srodka w tych drzwiach... spróbuje w/w sposób i zobaczymy czy cos pomoże... jak nie to chyba kupie zamek SKV, daja rok gwarancji a jak padnie to mozę z dwóch cos sie złozy :)

-- 9 października 2017, 18:58 --

No wiec zastosowałem sie do w/w porady i.... szok. Z początku nic sie nie działo i myslałem ze jednak zamek juz padł na dobre ale po ok. 5 min ruszyło otwieranie a po następnych 5 min zaczęło działać nawet ryglowanie drzwi od środka. Ciekawe jak długo to podziała, jak przyjda mrozy itp. ale gorzej niz było już być nie mogło. Narazie kwestia zakupu zamka odłożona do bliżej nie określonego czasu :-D
Dzięki leon_driver za filmik z poradą, duże :piwo: Ci sie należy :wink:
Seat Leon 1P 1.9 TDI BLS 141KM@328NM by V-tech - był
Seat Leon 5F 2.0 TDI CRMB 184KM@414NM by Acme - jest
siwy1982
Signo
Signo

Auto: Leon 5F
Silnik: CRMB 2.0

Postprzez gucioo46 » 9 października 2017, 19:57

Witam ja jestem juz po wymianie 2 zamków jeden z tyłu drugi z przodu kupowałem ori używki w granicach 70zł niby działaja jednak z centralnym zamkiem mam ostatnio przeboje mianowicie auto moge tylko zamknac z kluczyka drzwi kierowcy lub pasażera z tyłu juz nie bo wiadomo nie ma wkładki na kluczyk
gdy próbuje zamknąc lub otworzyc drzwi przyciskiem w srodku słychac tylko brzeczenie przy zamkach w drzwiach jednak bez efektu zamkniecia drzwi
dodam jeszcze ze bagażnik mam cały czas zamkniety nie da sie go otworzyc wg bo nie otwiera go centralny...

dzieje sie ta co jakiś czas a czasami jest ok mam wrazenie ze gdy odpale auto i jade kilkaset metrów to problem znika a później znów to samo

błedy z vcds to

01812 supply voltage for door controller pass side (J387)
002 lower limit exceeded
taki sam błąd jest od drzwi kierowcy
oraz
00668 supply voltage terminal 30
002 lower limit exceeded

wyglada na to jak by brakowało prądu ale czy ktoś ma pomysł jak to rozwiazac ????
gucioo46
Stella
Stella

Postprzez kolele » 25 października 2017, 09:33

Witam,
Mam pytanko czy da się określić czy mam 8 czy 9 pinowy zamek po nr VIN ? Mam do wymiany lewy przedni zamek - nie otwiera się z pilota i przy ruszaniu próbuje go zamykać, ale bezskutecznie, nie ma kabelka żeby dezaktywować to zamykanie po ruszeniu...
kolele
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2.0 TDI FR

Postprzez tom1984-84 » 13 listopada 2017, 13:11

Witam, mam podobne pytanie jak "kolele", czy da się sprawdzić vcds-em numery zamka bez potrzeby wyciągania go, też mam problem z przednimi drzwiami poszerza, nie otwiera ich centralny, podczas przyspieszania za każdym razem jak przekrocze 15-20 km/h próbuje się zaryglować , są tylko dwa "pyknięcia" ale nie ma tego trzesku zaryglowania jak w pozostslych, raczej jest do wymiany bo to już od kilku miesięcy raz otwierał a raz nie. Jeżeli ktoś wie czy istnieje możliwość sprawdzenia jakoś tych numerów zamka prosiłbym o podpowiedź, nie chce porostu dwa razy wyciągać zamka przed zakupem i po, jeżeli się nie da to tak trzeba będzie zrobić ale może akurat się da.
tom1984-84
Stella
Stella

Auto: leon 2

Postprzez gucioo46 » 13 listopada 2017, 15:27

w VCDS niestety wydaje mi sie ze nie sprawdzicie nr OE jedyna metoda to rozebrac czesciowo tapicerke drzwi i przy pomocy małego lusterka oraz latarki da sie ten nr podejrzec ja tak robiłem w przypadku tylnych drzwi
ostatnio tez miałem problem z zamkami od kierowcy nie otwierał sie z pilota wg jedynie z kluczyka oraz jeden z tylnych zamków tez działał jak chciał
U mnie pomogło dokładne oczyszczenie głownej masy pod maską oraz oczyszcznie wszystkich przewódów + tych które sa przykrecone nakretkami w skrzynce bezpieczników ponadto prostownikiem doładowałem akumulator na full (jeżdze głownie krótkie odcinki )
i od jakiś 2 miesiecy wszystkie zamki smigaja bez zarzutu!

a wczesniej nawet w vcds wystepowały błedy od tych zamków tak wiec panowie polecam taki zabieg przed wymiana jakiegokolwiek zamka kosztów zero a może i wam pomoże te zamki nie są tanie a używany kupowac to duże ryzyko....
gucioo46
Stella
Stella

Postprzez kolele » 27 listopada 2017, 11:09

kolele
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 2.0 TDI FR

Postprzez Dyaus84 » 28 listopada 2017, 21:24

Samemu podobny problem miałem z tylnymi drzwiami - z pilota raz otwierał, raz nie - pomogło wyciągnięcie zamka, rozebranie go i przeczyszczenie styków przy silniczkach (w korpusie zamka wystają blaszki które wchodzą w silniczki). Po tej renowacji zamek działa już rok bez problemu. Wyciągnięcie samego zamka bez rozbierania było opisane w innym dziale.
Teraz zaczął nawalać zamek z przodu od pasażera. Dzisiaj udało się go wyciągnąć zamek bez demontażu całego boczka (ale kiedyś przy próbie rozebrania całych drzwi urwałem jeden haczyk przy boczku) - wystarczyło odgiąć troszkę cały boczek w okolicy zamka i zamek wyszedł podobnie jak z tylnych drzwi. Wstępne testy zapowiadają sukces :mrgreen: , ale muszę jeszcze do końca poskładać linki, bo mam problem z założeniem linki od klamki zewnętrznej.
Dyaus84
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P FR
Silnik: CEGA 2.0

Postprzez maniek23 » 30 listopada 2017, 08:22

MIałem podobnie, w zeszłym roku zaczą mi szwankować tylni prawy zamek, i po rozebraniu i przeczyszczeniu działa do dziś.
Niestety, teraz zaczą mi szwankować prawy przedni, i tu ta sama operacja nie pomogła. Po przeczyszczeniu i załorzeniu działą przez chwilę więc niestety, tu próba reanimacji się nie powiodłą i czeka mnie wymiana. Elektryk twierdzi, że prawdopodobnie już silniczek siada odpowiedzialny za otwieranie i dlatego jak się zorbierze zamek i przeczyści to później przez chwilę chodzi, ale zaraz przestaje.

Co do założenia linki w przedniej klamce, zdejmij zaślepkę przy klemce i będziesz miał łatwe dojście do jej założenia.

Poleci ktoś jakiś link gdzie można kupić zamek? (dobrze była by pewna używka, 1p przedlift na 7 pinów)
maniek23
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BKD 2.0

Otwieranie drzwi z pilota

Postprzez nshc » 12 stycznia 2018, 20:27

Jak w temacie, otwieranie drzwi z pilota prawie nie działa. Drzwi kierowcy muszę otwierać kluczykiem a pozostałe 3 drzwi tylko czasami się otwierają. Od środka za klamkę mogę otworzyć, zamykanie z pilota też działa. Zaczyna się to robić irytujące. W dodatku od wczoraj nie mogę otworzyć jeszcze bagażnika. Podnosząc klamkę bagażnika brak jakiejkolwiek reakcji, cisza. Próbowałem na różne sposoby ale nic z tego. Więc prośba z mojej strony czy ktoś mógł by wyjaśnić jak otworzyć bagażnik od środka i zdjąć plastiki, oraz jak dobrać się do zamków w drzwiach. Jak się domyślam to konieczne będzie wymiana wszystkich zamków. A pewnie to będzie spory wydatek. Z góry dziękuje.
nshc
Stella
Stella

Silnik: turbo diesel inny

Re: Otwieranie drzwi z pilota

Postprzez jendrek1975 » 12 stycznia 2018, 21:15

Standardowo, mikrostyki w zamkach,skorzystaj z tego poradnika może uda ci się zaoszczędzić trochę kasy,mi się udało :
viewtopic.php?f=41&t=52787
Zresztą u siebie w okresie zimowym też mi nie działa tylny lewy zamek,ale gdy tylko się ociepli problem z otwieraniem mija :mrgreen:
Zresztą admin ten temat pewnie uporządkuje :-D
Leon II 1.9 TDI BXE
jendrek1975
Sport
Sport

Auto: seat leon 2

Postprzez nshc » 13 stycznia 2018, 16:03

Zrobiłem tak jak w opisie ale niestety bez żadnych rezultatów, zamek jak się nic nie odzywał tak i nie odzywa. Więc zostaje zakup zamka. Zamki są sprzedawane razem z klamką czy osobno bo głupio by było kupić nie to co trzeba. Podobno przy zakupie trzeba zwracać uwagę na oznaczenia jak się nie myle.
nshc
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 13 stycznia 2018, 20:37

a czy podłączałeś auto pod komputer? jakie błędy są ? Nie koniecznie musi to być zamek, może sterownik komfortu zawilgotniał i szwankuje. Auto garażowane czy na zewnątrz?
temat na razie zostawiam do wstępnego wyjaśnienia, później leci do kosza bo mamy już tematy o centralnym zamku itp...
co do otwarcia klapy od wewnątrz to jest takie wąskie wycięcie w zamku od wewnątrz (nie potrzeba demontować plastików) trzeba tam wsunąć np. kluczyk i przesunąć wzdłuż wycięcia. Było o tym też na forum !
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez nshc » 14 stycznia 2018, 17:20

W taki też sposób otworzyłem. Faktycznie spróbuje podpiąć pod komputer i zobaczymy co dalej.

połączyłem wątki, misiek
nshc
Stella
Stella

Postprzez rycho00 » 29 marca 2018, 22:16

Uskodzone zamki odryglowują się i można otworzyć je tylko od środka. Po ruszeniu nie działa ryglowanie zamków.
Przyczyna to zużyty/uszkodzony silniczek napędzający zapadki ryglujące. W zamku są dwa silniczki: "duży" i "mały".
To "mały" jest odpowiedzialny za to, że po otwarciu z pilota nie można uszkodzonych drzwi otworzyć od zewnątrz.
Pryskanie WD40, dmuchanie, chuchanie i inne czary nie pomagają. Konieczna wymiana silniczków w zamku. Proces dość skomplikowany-trudno rozłączyć część z silnikami od części z ryglem. Komplet silniczków na aliexpress to ok 50zł.

Miałem zepsuty zamek w prawych przednich i tylnych. Prawy przód po wymianie silników działa, tył czeka na trochę wolnego czasu.
rycho00
Stella
Stella

Postprzez jendrek1975 » 30 marca 2018, 07:17

rycho00 napisał(a):tył czeka na trochę wolnego czasu.

No to czekamy na fotorelację dla potomnych :-D
Leon II 1.9 TDI BXE
jendrek1975
Sport
Sport

Auto: seat leon 2

Postprzez lucasnufc » 30 marca 2018, 16:23

Zerknij tutaj. Czasami potrafi odpiac sie mechanizm. Opisalem w temacie viewtopic.php?f=41&t=50361&start=50
lucasnufc
Sport
Sport

Auto: seat LEON

Postprzez rycho00 » 3 kwietnia 2018, 21:50

Mechanizm na pewno się nie rozłączył, bo po otwarciu drzwi od środka i ponownym zatrzaśnięciu normalnie otwierają się klamką zewnętrzną.
Po ruszeniu te drzwi nie ryglują się, gdyż "mały" silniczek jest odpowiedzialny za ryglowanie i odryglowywanie.
rycho00
Stella
Stella

Postprzez adi89rg » 7 maja 2018, 18:29

Witam. Odkąd kupiłem leona borykam się z takim problemem otóż z pilota mogę zamknąć samochód normalnie. Lecz gdy próbuję otworzyć nie otwierają się żadne. Dopiero muszę otworzyć drzwi kierowcy z kluczyka a następnie otwierać każde drzwi od środka dla pasażerów. Jestem zielony w tym temacie i nie wiem czy mnie czeka wymiana jakiegoś siłownika czy wymiana każdego zamka w każdych drzwiach ? :shock: Chciałbym się zabrać za naprawę sam jeśli by ktoś mógł mi rozjaśnić temat i pomógł poszukać przyczyny problemu. Szukałem ogólnie po forach ale nie znalazłem podobnego problemu do mojego. Z reguły komuś nie otwierały się jedne lub dwoje drzwi. U mnie niestety problem dotyczy wszystkich i nawet bagażnika. Zamykają się normalnie wszystkie a żebym mógł otworzyć to najpierw kierowcy kluczykiem a później wszystkie po kolei od środka. Bagażnik otwieram przyciskiem znajdującym się na tunelu środkowym.
adi89rg
Stella
Stella

Auto: LEON II FR

Postprzez doublepulsar » 8 maja 2018, 20:12

adi89rg napisał(a):Lecz gdy próbuję otworzyć nie otwierają się żadne.

Może sprawdź w ustawieniach komfortu (FIS) czy masz włączone otwieranie wszystkich drzwi z pilota, czy tylko kierowcy. Możesz też dwa razy kliknąć przycisk otwarcia drzwi (jak w myszce). Jak się otworzą wszystkie oprócz kierowcy, to może znaczyć, że tylko ten zamek zepsuty.

A przyciskiem centralnego z konsoli otwierają się wszystkie drzwi?

Najlepiej to odczytać błąd VCDSem :)
doublepulsar
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Postprzez adi89rg » 8 maja 2018, 21:33

o dzieki kolego! strzał w 10! faktycznie działają wszystkie zamki po podwojnym kliknięciu oprócz drzwi kierowcy :) za niedlugo zabiorę sie za wymianę zamka. :brawo:

-- 8 maja 2018, 21:33 --

a jeszcze co to może być że mam strasznie słaby zasięg z pilota? muszę podejść pod sam samochód aby go otworzyć. wymieniłem baterie w pilocie i bez efektów. Gdzieś wyczytałem że to może być wina przycisków na pilocie
adi89rg
Stella
Stella

Auto: LEON II FR

Postprzez _carlos- » 5 kwietnia 2021, 11:47

Częsta przypadłość samochodów z grupy Vag.
W 90 % problem jest z silniczkiem w kasecie zamka. Trzeba rozebrać kasetę i wyciągnąć większy silniczek. Podłączyć go przewodami pod akumulator i sprawdzić, czy kręci się w obie strony poprzez zamianę przewodów. Jeżeli kręci się tylko w jedną stronę to należy wyciągnąć wirnik z odbudowy silniczka, wyczyścić komutator (tam gdzie ślizgają się szczotki) papierem 2000 i złożyć w odwrotnej kolejności.
Używając klamki od środka otwieramy zamek mechanicznie dlatego działa, a problem jest po stronie elektrycznej.
Sprawdzone na własnej skórze - naprawiłem już kilka zamków. Skuteczność 100%
_carlos-
TopSport
TopSport

Auto: LEON 2 FR + ALTEA XL

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne