Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Falowanie obrotów na zimnym silniku [1.6 8v BSE]

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Falowanie obrotów na zimnym silniku [1.6 8v BSE]

Postprzez buniek » 30 stycznia 2015, 22:55

Witam forumowiczów!
Mam następujący problem w swoim Leonie 1.6 8v BSE + LPG(nie montowany fabrycznie), mianowicie odpalając auto wczoraj po uruchomieniu silnika w wilgotną pogodę zauważyłem objaw intensywnego falowania obrotów silnika (od ok. 600 do 1200) przez dłuższą chwilę. Po delikatnym dodaniu gazu objaw ustępuję lub gdy zgaszę silnik i uruchomię ponownie( z jazdą nie ma najmniejszych problemów).Dzisiaj objaw się powtórzył. Auto jest świeżo po wymianie cewki, ponieważ wcześniej podczas jazdy na zimnym silniku auto szarpało przy rozpędzaniu się, aż do momentu lekkiego rozgrzania silnika (ok. 4km), po wymianie cewki objaw ustąpił. Cewka została wymieniona równo tydzień temu od tamtego czasu do wczoraj wszystko pracowało jak należy. W celu zdiagnozowania usterki sprawdziłem kable WN i wydają się być w porządku (spryskałem wodą i dotykałem śrubokrętem po zmroku). Moimi typami na powód nierównej pracy silnika może być zapchana przepustnica, odma (ze względu na jazdę głównie na krótkich odcinkach) lub uszkodzony któryś z czujników. Zwracam się do was, by zasięgnąć porady w tej sprawie. Może ktoś miał podobny problem? Z góry dzięki za odpowiedź. :-)
buniek
Stella
Stella

Auto: leon
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Falowanie obrotów na zimnym silniku [1.6 8v BSE]

Postprzez marcin7x5 » 2 lutego 2015, 18:08

Sprawdź szczelność dolotu. W szczególności miejsce przylegania kolektora ssącego do głowicy. To była duża bolączka i przyczyna falowań w poprzedniku czyli silniku akl.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez buniek » 3 lutego 2015, 09:42

Nie tak dawno wymieniałem uszczelki kolektora dolotowego więc myślę że to powinno być ok
buniek
Stella
Stella

Auto: leon

Postprzez bad » 3 lutego 2015, 19:20

U mnie też czasami falował. Po czyszczeniu przepustnicy i adaptacji jest lepiej.
Leon 1P Stylance + Sport Up
bad
Sport
Sport

Auto: Leon II Stylance

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne