Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pobór prądu wariuje na postoju

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pobór prądu wariuje na postoju

Postprzez matief93 » 9 października 2015, 13:28

Witam od jakiegoś czasu mam problem ze swoim samochodem. Mianowicie po 3/4 dniowym postoju w garażu akumulator rozładowuje się praktycznie do zera. Jeżdżę po różnych polecanych elektrykach w moim mieście lecz nikt nie daje sobie z tym problemem rady a mi tylko ubywa po 50 złotych z portfela... jedyny plus tych wizyt to że wiem mniej więcej gdzie jest problem oraz znam pomiary prądu którymi mogę się tutaj podzielić.
Więc po symulacji stanu spoczynku czyli zamknięciu się w aucie z pilota słychać regularne stuki ze schowka pasażera czyli z tego co się orientuje modułu komfortu. Stuki te są regularne występują tak co 15 sekund. Postuka tak kilka minut a potem się wycisza jednak po kilku godzinach sytuacja się powtarza. Pobór prądu podczas tych stuków wynosi 0.3 / 0.5 kiedy przejdzie w stan spoczynku wszystko się normuje i wynosi wtedy tak od 0.02 do 0.04 pomiary miał takie same praktycznie każdy elektryk którego odwiedziłem. Jeśli wierzyć na słowo moim elektrykom to rozbierali praktycznie wszystko od drzwi po moduł itp. jednak odradzali mi kupować inny bo niby nie tam według nich leży problem. Poważnie zastanawiam się nad wizytą w serwisie jednak przed zrobieniem tego postanowiłem odezwać się do was. Doradźcie mi co mam robić bo strach gdziekolwiek ruszyć się samochodem ;/
matief93
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1p
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Pobór prądu wariuje na postoju

Postprzez pietrek86 » 12 października 2015, 17:08

Na początek sprawdź czy nie świeci ci lampka w bagażniku po zamknięciu klapy oparcie w dół i będziesz widział często ale nie zawsze jest to powód padania baterii jeżeli jest alarm w aucie wziął bym pod uwagę syrenkę jeżeli jest z własnym zasilaniem lubi rozładowywać aku jeżeli jest uszkodzona ale tu nie wiem czy masz syrenkę
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez matief93 » 12 października 2015, 20:29

pietrek86 napisał(a):Na początek sprawdź czy nie świeci ci lampka w bagażniku po zamknięciu klapy oparcie w dół i będziesz widział często ale nie zawsze jest to powód padania baterii jeżeli jest alarm w aucie wziął bym pod uwagę syrenkę jeżeli jest z własnym zasilaniem lubi rozładowywać aku jeżeli jest uszkodzona ale tu nie wiem czy masz syrenkę

Lampka w bagażniku była pierwszym co przyszło mi na myśl i sprawdziłem to już dawno niestety okazało się że to nie ona jest powodem ;/ a alarmu nie posiadam.
matief93
Stella
Stella

Postprzez pietrek86 » 12 października 2015, 21:49

A sam akumulator w jakim jest stanie ?? Jeżeli akumulator padaka to nawet ładowanie 24h mu nie pomoże
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez matief93 » 20 października 2015, 16:40

pietrek86 napisał(a):A sam akumulator w jakim jest stanie ?? Jeżeli akumulator padaka to nawet ładowanie 24h mu nie pomoże

Akumulator to dwulatek z Warty nie miałem z nim do tej pory problemów. Podobno któryś z elektryków u których gościłem wkładał inne aku i pobór prądu nie zmniejszał się ale wiadomo to tylko słowa. Postaram się sam załatwić jakiś akumulator i sam sprawdzę skoro to może być rzeczywiście wina samej baterii.

-- 20 października 2015, 17:40 --

Więc temat można zamknąć problem został rozwiązany napiszę co i jak bo komuś może przydać się to w przyszłości.

Udałem się do elektryka w innym mieście winą okazał się mechanizm drzwi pasażera który po ich zamknięciu cały czas próbował je domknąć przez co pobudzał do działania całą instalację elektryczną stąd właśnie te stuki. Nie wiem dokładnie jak się ta część nazywa mam tą zepsutą cały czas przy sobie więc mogę zrobić zdjęcie jak chcecie ale jest to bodajże moduł zamka centralnego/drzwiowy. Całość z naprawą kosztowała mnie 350zł na używanej części.
matief93
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne